Hlavní obsah

„Někdy jako máma padám na hubu. Nechci šidit syna, ale potřebuji i čas pro sebe,“ říká v Bublinách Bára Strýcová

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi nejúspěšnější české tenistky a vloni na podzim definitivně ukončila profesionální kariéru. Ve velkém stylu! Získala wimbledonskou trofej jako máma a po 35. roce života! S Bárou Strýcovou jsme si povídaly o tom, jak ji vnímaly ostatní hráčky (na zápasy s ní se netěšily) i jaká sportovní disciplína ji v budoucnu láká (malé cíle si rozhodně nedává).

Článek

Bojovná a energická, taková je bývalá profesionální tenistka a dvojnásobná wimbledonská vítězka, která se v loňském roce rozloučila s kariérou. A byla to víc než spanilá rozlučková jízda. Bára Strýcová měla přezdívku Včela. A to sedí, pilná je dost. Vyhrávala kde co, je mámou dvouletého syna a čeká druhé dítě. Tenis jí nechybí, i když sport ano. V podcastu Bubliny jsme si povídaly o tom, jaký byl návrat na kurty po mateřské dovolené, co ji naučilo mateřství i jaký vliv má menstruace na výkon sportovkyně.

Bubliny: Bára StrýcováVideo: Proženy.cz

Barbora Strýcová ukončila kariéru

Do tenisu byla zapálená odmalička, rodiče ji rozhodně do hraní nutit nemuseli. Spíš ji krotili, aby to nepřeháněla. „Jsem tréninkový typ, pracant,“ říká Bára Strýcová. „Jsem ale také dost kousavá. A nevzdávám se, holky věděly, že když mě do kurtu nezatlučou, budou to mít těžké a protáhne se to na tři čtyři hodiny. Někdy stačilo vydržet a zlomily se. Nebyla jsem v oblibě, ale chtěly se mnou hrát debla.“

Poprvé jí kariéru přerušila pandemie a v roce 2021 její první těhotenství. K trénování se vrátila v únoru 2023 a za úspěch považuje už to, že se dostala do formy. Měla jen omezený čas, podle toho, kdy sehnala pro syna hlídání. Tenis najednou nebyl na prvním místě. „Věděla jsem, že jsem připravená, že mi tělo drží, ale bylo to pár nejnáročnějších měsíců v mém životě,“ vzpomíná na nedávnou dobu.

A s jakou kariérou se to vlastně loni rozloučila? „S dlouhou a bez velkých zranění. Dokázala jsem si, co jsem chtěla, uspěla jsem v mém nejoblíbenějším turnaji - ve Wimbledonu. Trvalo to asi 25 let a uspěla jsem,“ říká s úsměvem.

Foto: Proženy.cz

Hostem Bublin byla dvojnásobná wimbledonská vítězka Bára StrýcováFoto: Proženy.cz

Strýcová se připravuje na maraton a triatlon

Profesionální sport dal Báře Strýcové disciplínu, schopnost postarat se o sebe, naučila se jazyky a také procestovala svět. Nepředstavujte si ale poznávání krásných míst, tenisté jezdí za prací a často se nepodívají jinam než na hotel a kurty. Dlouho jí scházela rodina a kamarádi. „V tenisu jste vlastně pořád sama, jen s lidmi, kteří jsou váš tým. Ženy to berou asi hůř než muži.“

Chybí jí tenis po ukončení kariéry? Prý ne, ale schází jí sport obecně, miluje, když se může zpotit. A už teď má jasno, čemu se bude věnovat, až se dá po druhém porodu, který ji čeká, do kupy. Ráda by uběhla maraton (a ve slušném čase) a láká ji triatlon. Nemá malé cíle.

Bára Strýcová jako máma

Bára Strýcová je maminkou syna Vincenta a v květnu se stane mámou dvojnásobnou. V čem ji mateřství překvapilo a v čem překvapila samu sebe? „Začínám být trpělivější a učím se, že s dítětem nejde nic plánovat. Sice z toho trochu rostu, ale učím se to.“

Není prý typ rodiče, který by si dokázal s dítětem hodiny hrát. Ale ráda vymýšlí aktivity a chodí se synem na nejrůznější kroužky. V knize Máma má práci od Šárky Kabátové se svěřila: „Někdy jako máma padám na hubu, je to strašně náročné, když nechcete ošidit to dítě, ale potřebujete i prostor pro sebe a tvořit věci, které víte, že umíte. Ale utíkáte od syna.“

Ženy v tenisu a vliv menstruace na výkon

Ve sportu není podle ní tolik důležitý talent, ale především píle a odevzdanost. Velkou roli hraje i nastavení v hlavě. A pokud by měla změnit jednu věc, vzala by si dříve mentálního kouče. Byla i součástí osvětové kampaně, ve které sportovkyně hovořily o vlivu menstruace na výkon, za což jí patří náš velký obdiv, protože toto téma je obecně velmi tabuizováno. „Menstruace ovlivňuje výkon nejen ve sportu. To přece znáte i vy, když přijdete do práce a je vám blbě,“ říká Bára Strýcová. Drobný rozdíl je ale v tom, že ona se necítila dobře a šla vyhrát Wimbledon!

Načítám