Hlavní obsah

Chlap musí mít smysl pro humor, být trochu grázl a žádná koule u nohy, říká v Bublinách Jitka Asterová

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S lední revue sjezdila západní Evropu, DAMU studovala v silném ročníku po boku Ivany Chýlkové či Karla Rodena. Začínala jako herečka, dnes je moderátorkou. Už dávno ale neřeší v rádiu sex, jejím tématem jsou teď roky. Rok jejího narození byste ale asi neuhádli. Hostem podcastu Bubliny byla Jitka Asterová.

Článek

Bývalá krasobruslařka, dnes herečka, zpěvačka a moderátorka. V lední revue měla, jak ráda říká, roli zadku od krávy a projela s ní západní Evropu. Vystudovala DAMU a hrála ve filmech jako Čas sluhů, Šakalí léta nebo Krvavý román, v divadle i muzikálech a v rádiu měla velmi úspěšný pořad o sexu. Dnes v rádiu vzpomíná na roky minulé a věnuje se józe a tanci. Má dceru a syna a baví ji chlapi, kteří jsou soběstační a tak trochu grázlové. Pozvání do podcastu Bubliny přijala Jitka Asterová.

Bubliny: Jitka AsterováVideo: Proženy.cz

Česká Carrie Bradshaw

Třebaže vystudovala DAMU a roky se herectví věnovala, proslavila se především jako rozhlasová moderátorka – devět let měla pořad Sexy život. Byla jakousi českou Carrie Bradshaw, která ví hodně o sexu a neváhá o tom (v pravé poledne) mluvit. Záměrně působila světácky a zkušeně, ale když jí někdo nadával do telefonu, šla pod stůl.

„Přišla jsem k tomu jako slepá k houslím. Sice jsem vypadala dost od rány, ale o ‚těchto‘ věcech jsem běžně nemluvila ani s maminkou. Ale měla jsem pocit, že když nejsem vidět, tak nejsem ani slyšet, a pustila jsem si pusu řádně na špacír.“

Byl jednou jeden rok 2023

Ve svém současném pořadu v Českém rozhlase dává posluchačům indicie, podle kterých mají uhodnout konkrétní rok. Jak by popsala ten loňský, co se v jejím životě odehrávalo? „Za velký úspěch považuju svoje účinkování na Dvojce, konečně mám pocit, že jsem se v rádiu usadila. Pak jsem také tančila v Roztančeném divadle, byla to hozená rukavice a já jsem to nejen přežila, ale ve skoro 64 letech jsem udělala zvedačku. A s pořadem Sirény na cestách jsme absolvovali snad 100 představení.“

Za zásadní ale považuje jiné období: devadesátky. Po 80. letech, která strávila na DAMU a užívala si večírky se spolužáky (Karel Roden, Eva Holubová nebo Ivana Chýlková), hodnotí 90. léta jako žně. Pro umělce to bylo krásné období a pro ni o to víc, že poznala otce svých dětí a stala se mámou.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Katky Osičkové do podcastu Bubliny přijala herečka a moderátorka Jitka AsterováFoto: Proženy.cz

Jóga je skvělá, ale není všemocná

Ke sportu měla blízko odmalička, po padesátce si zamilovala jógu. Proč si nevybrala dynamičtější pohyb? „O jógu jsem se pokoušela několikrát, ve třiceti, ve čtyřiceti… Vždy jsem ale z lekce odešla, bylo to na mě moc klidné, málo výbušné, strašná nuda. Přišlo mi to jako nějaká sekta. Ale po padesátce, když mi ve 101 letech zemřel tatínek, mě Bára Hrzánová vzala na lekci. A já už neodešla,“ vzpomíná Jitka Asterová s humorem sobě vlastním. Díky józe je klidnější a lépe zvládá stresové situace. Na lekce k ní pravidelně chodí i dlouholetá kamarádka Ivana Chýlková.

Ale ráda si užije i pořádný večírek. Jaká jsou pravidla? „Musím pít alkohol jedné barvy, hodně vody a mít pak aspoň dva dny volno. Nebaví mě pravidelné popíjení, ale jednou za čas to mám ráda, pořád se dostanu dobrou dávkou alkoholu do vtipnějšího stavu, než mám po dvaceti pozdravech slunce…,“ směje se. Jóga zkrátka není všemocná.

Muž snů? Tak trochu Mickey Rourke

Měnil se Jitce během života vkus na muže? „Ono se to v zásadě nemění. Stačí smysl pro humor, pak tedy musí být i trochu grázl v dobrém slova smyslu a musí mi vonět. A nesmím zapomenout na soběstačnost, žádná koule u nohy,“ vyjmenovala Jitka Asterová a bylo jasné, že jejím ideálem by mohl být třeba Mickey Rourke z jejího oblíbeného filmu 9 a 1/2 týdne, ve svých nejlepších letech.

Načítám