Hlavní obsah

Bubliny s Bárou Nesvadbovou: Rodiče mě učili, že věrnost není to hlavní. Hned po nevěře jsem se ale rozvedla

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše ráda rukou a její příběhy bývají většinou o lásce a vztazích. Napsala ale i knížky pro děti a je spoluautorkou souboru rozhovorů, které vyšly pod názvem Hovory s doktory. Ostatně k lékařům má blízko od narození, narodila se dvěma psychiatrům. Byla šéfredaktorkou několika časopisů, věnuje se charitě, nedá dopustit na své blízké a je velkou milovnicí zvířat. Bára Nesvadbová byla hostem podcastu Bubliny.

Článek

Když se řekne Barbara nebo Bára Nesvadbová, někdo si vybaví její nadační fond, někdo její knížky nebo film podle jejího scénáře, jiný zase platinově blond vlasy, rudé rty a malé černé šaty. Je sečtělá, má smysl pro humor a prý nerada lže. I proto jsem se na natáčení podcastu Bubliny s ní velmi těšila. Jen jednou odmítla odpovědět - tipnete si, na jakou otázku?

Bubliny se spisovatelkou Bárou NesvadbovouVideo: Proženy.cz

Na své bubliny má štěstí

V našem podcastu řešíme bubliny různého typu a s Bárou Nesvadbovou jsme probraly jak ty sociální, tak nafouknuté: „Sociálních bublin mám víc a nijak zásadně je od sebe neodděluji. Pro lidi z vysokého byznysu je fajn potkat se s nezávislou básnířkou. Na lidi mám ale nekonečné štěstí. Nevím, čím jsem si to zasloužila, ale jsem vděčná.“

Co rozhodně nepodceňuje, je péče o vztahy, svých přátel a rodiny si hluboce váží. „Jsem z rodiny, kde se pořád mluvilo, kde blízkost byla samozřejmostí a pravda byla základním paradigmatem,“ vysvětluje.

Jediné, čeho lituje, co se vztahů týče, jak říká, je: „Že moje Bi je z rodiny s jedním rodičem. Na mě byli dva.“

Foto: Proženy.cz

S Bárou Nesvadbovou si povídala Katka OsičkováFoto: Proženy.cz

Co si myslí o béžové generaci?

Nemusíte být superempatičtí, aby vám bylo hned jasné, jak blízký vztah má se svou dcerou Bibianou. A protože jsem nedávno narazila na její glosu na téma béžová generace, nemohla jsem se nezeptat. Jací jsou béžoví, tedy Bi a její vrstevníci? „Říká se jim i sněhové vločky. A na rozdíl od nás, kteří jsme byli zahlceni euforií ze svobody a možnostmi, oni se potýkají s obavami a krizí. Vnímám u nich jednu věc, které si velmi vážím: Oni nekastují. Neřeknou Afroameričan a slovo černoch by také nikdy nepoužili, oni řeknou ten spolužák v modrém svetru.“

Péče o duševní zdraví

Bára Nesvadbová říká, že si z ní její rodiče, uznávaní psychiatři, udělali tak trochu projekt. Uvědomuje si, že pro člověka, který jako ona dělá ve filantropii, by měla být péče o duševní zdraví součástí psychohygieny. Jak to ale má ve skutečnosti? „Abych řekla pravdu, tak to ne vždycky dělám. Jedu si po vzoru mé maminky v tom, že uteču do lesa nebo si otevřu lahev červeného anebo knihu.“

Poznala životní lásku?

Její knihy jsou o lásce a mnozí čtenáři se ptávají, zda jsou autobiografické. Jak to tedy má s muži? Existuje podle ní nevěra, která nezraňuje? „Možná ve vztazích, kde už je blízkost jiného charakteru než tělesného. Byla jsem vychovaná k tomu, že věrnost není hlavním atributem vztahu. Ale když mi byl můj manžel poprvé nevěrný, okamžitě jsem se s ním rozvedla.“

Jak prožívala mediálně propíraný rozvod, jak se podle ní pozná životní láska a co ji na mužích přitahuje? To všechno se dozvíte v našem podcastu.

Filantropie není jen pro bohaté

Profesně sedávala na vícero židlích, nyní se věnuje nejvíc filantropii a nadačnímu fondu BeCharity. Rehabilitační lékař Pavel Kolář, kterého zpovídala pro knihu Hovory s doktory, jí řekl, ať se na filantropii vykašle, že ji to sežere: „Tehdy jsem se smála, ale měl pravdu. Jenže pro mě není úniku a jsem vděčná, protože jsme už mohli pomoct desítkám dětí a rodin.“ Věřte, že z konkrétních příběhů budete dojatí.

Načítám