Hlavní obsah

Pokud bych nepouštěla věci ze soukromí, nemohla bych tam pracovat, říká Katka Říhová z Ranní show

Foto: Archiv Katky Říhové

Foto: Archiv Katky Říhové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínala na Radiu Kiss Jižní Čechy, byla součástí týmu Snídaně s Novou a teď můžete její hlas poslouchat každý všední den v Ranní show Evropy 2 s Leošem Marešem a Patrikem Hezuckým. S přestávkami dělá tuhle práci už 6 let a pro stejné rádio připravuje i zprávy. Povídaly jsme si nejen o práci, ale také o mateřství, jak pro ni kolega zorganizoval koncert, proč vypadá tak dobře a vůbec o životě.

Článek

Studovala Mediální studia na Univerzitě Karlově, ale kromě médií to Katku Říhovou vždy táhlo i k muzice. Jako malá zpívala v muzikálech, během teenagerovských let jezdila po maturitních plesech s kapelou, pak si zazpívala na koncertě Leoše Mareše v O2 areně a teď ji čeká její vlastní koncert! Zařídil jí ho právě Mareš jako překvapení a bude 17. září v pražském Lucerna Music Baru. Jak se změnil její život s příchodem dcery na svět před dvěma lety, jak o sebe pečuje a jak vypadá její spolupráce na pořadu Ranní show Evropy 2?

Při pohledu na vás se musím na úvod zeptat: Na Instagramu jste se pochlubila novými rty. Upřímně, je to udělané tak přirozeně, že to skoro není poznat. Jak zvětšování probíhalo?

Je to takové polechtání injekcí a nějakou kyselinou hyaluronovou. Nejednalo se o žádnou velkou dávku, šlo jen o jemné zvětšení a jsem s tím takhle spokojená. Rovnou ve dveřích mi sestřička řekla: No jo, 35 let, začneme botoxem. Tak říkám: Dobře, píchněte mi mračivku. Pak mám ještě trochu botoxu ve vráskách na čele a okolo očí. A pak tak nějak vyplynulo, že bych chtěla trochu šťavnatější rty.

Vypadá to vážně přirozeně. Na pódiu budete vypadat dobře. Jaká byla vaše první myšlenka, když jste se dozvěděla, že vám kolega Leoš Mareš zorganizoval koncert?

Jako první mě napadlo, že mám zkažené celé léto. Letos poprvé jsem si totiž vydobyla, že mám měsíc volna, těšila jsem se, že vypnu, že na všechno zapomenu. A do toho mi Leoš poslední den školního roku v osm ráno oznámil, že mám v září koncert. Během 20 minut ho vyprodal a já jsem si říkala, že z toho volna teda asi nic nebude. Nervy sice trochu opadly, ale pořád cítím tíhu, aby lidé neodcházeli zklamaní. Je to možná můj jediný koncert v životě, a tak chci, aby to bylo fakt hezké a muzikantsky na úrovni. Obklopila jsem se opravdu skvělými muzikanty a doufám, že se mi to podaří.

Rovnou ve dveřích mi sestřička řekla: No jo, 35 let, začneme botoxem. Tak říkám: Dobře, píchněte mi mračivku.

Máte dvouletou dcerku Sofii, jak jde dohromady ranní vysílání a starání se o ni?

Nebudu lhát, každá maminka, která má malé dítě, ví, že je to strašně náročné, a když musíte k tomu ještě vstávat v pět ráno do práce, tak je to prostě masakr. Já se tam svým způsobem ale chodím dobíjet, je to čas jen pro mě a stihnu si tam třeba i vypít kafe.

Foto: Archiv Kateřiny Říhové

Léto si užili jako rodina na Mallorce a v ChorvatskuFoto: Archiv Kateřiny Říhové

Našla jste se v mateřství?

Spoustu vám to dá a spoustu vezme. Je na každém, čím chce svůj život naplnit. Já jsem momentálně nejšťastnější na světě a nikdy bych to nevzala zpátky. Tu lásku, již člověk v sobě objeví a kterou zase dostává od toho dítěte, to je nejsilnější zážitek na světě. Zároveň si odepřete spoustu třeba ne tak silných, ale hezkých zážitků, které teď prostě nemáte šanci prožívat. Je to prostě o tom, pro co se rozhodnete, ale já bych Sofinku nikdy za nic na světě nevyměnila. I když ale přiznávám, že mi samozřejmě svoboda a starý život někdy chybí.

A když máte chvilku jen pro sebe, jak ji trávíte?

Teď budu znít jako šedesátiletá babička, ale já jsem si pořídila takové masážní lymfatické nohavice, protože miluju masáže nohou. Pořád jsem s tím otravovala svého muže, aby mi každý večer masíroval nohy, a přišlo mi, že už to hrozně fláká. Uspím dceru, sednu si na gauč, nasadím babkovské nohavice a nechám se masírovat.

S vaším současným partnerem jste nejdřív byli manželé, pak jste se rozvedli a teď jste zase spolu - můžete pro nás rozplést vaši lovestory?

S mým mužem jsme byli taková středoškolská láska, chodili jsme spolu asi od 17 let. O deset let později jsme se brali, ale pak jsme se za čtyři roky nějak odcizili - já bydlela v Praze a on kvůli práci v Budějovicích. Měli jsme asi pocit, že se každý potřebujeme vyvíjet jinak. Naše životy se rozešly, ale naštěstí jsme měli společného psa, takže přestože jsme se rozvedli, kontakt jsme udržovali pořád.

Po nějakých dvou letech jsme si ale k sobě zase našli cestu, no a udělali jsme si dítě! Sofinka se narodila z lásky, ale zatím jsme se nevzali. Hrozně lidí se mě ptá, kdy bude druhá svatba, a já nevím, jestli na to někdy dojde. Možná jo, ale nám to takhle docela vyhovuje. Můj muž říká, že je to takové napínavé.

Foto: Archiv Kateřiny Říhové

Katka Říhová připravuje na Evropě 2 zprávy a zároveň je součástí Ranní showFoto: Archiv Kateřiny Říhové

V jakém smyslu napínavé?

Nemáte v uvozovkách jistotu. Z manželství se přece jenom odchází hůř, musíte se scházet s právníkem, jít k soudu, je to emocionálně náročné. Když máte dítě, tak tam samozřejmě závazek je také a náročné by to bylo i tak, ale je to prostě napínavé.

Po nějakých dvou letech jsme si ale k sobě zase našli cestu, no a udělali jsme si dítě.

Jak příchod dítěte proměnil váš vztah?

Dívám se na něj teď možná s větším respektem. To zní blbě, jako kdybych si ho předtím nevážila, ale prostě vidím v něm i roli otce, což je vlastně strašně přitažlivé a sexy. A když vidíte tu lásku, která mezi nimi je, to, jak se k Sofi chová, jak ji má rád, tak to ve vás zase vyvolává další hezké pocity vůči němu. Jinak spolu netrávíme tolik času jako předtím ve dvou, ale o to víc si ho potom ceníme.

Letos jsme třeba spolu vyrazili na festival Colours of Ostrava, to bylo jako zamlada. Byli jsme jako dva puberťáci na koncertě, vodili jsme se za ruku a normálně jsme se po strašně dlouhé době líbali! Většinou je mezi námi Sofinka jako taková zarážka, ale tam jsme najednou zase měli prostor jen pro sebe a bylo to takové hezké rande. Škoda, že toho není víc. Ale zase - o to je to pak intenzivnější.

Dá se říct, že práce v Ranní show je váš splněný sen?

To se určitě říct dá. Pamatuju si, že když jsem jako malá jezdila v autě s mým tátou, to mi bylo třeba 10-12, poslouchali jsme vždycky Ranní show. A já si vždycky říkala, ta Lucka Šilhánová, ta má perfektní práci! Přála jsem si takovou jednou mít.

Jak jste se k ní dostala?

Jsem takový věčný vyplňovač místa, kde se něco uvolní, a byla jsem zrovna po ruce, i když šlo o Ranní show. Nastoupila jsem do Evropy 2 nejdřív na regionální zprávy, pak to byly odpolední a potom, když šla Lucka Šilhánová na mateřskou, jsem zaujala její místo.

Byli jsme jako dva puberťáci, vodili jsme se za ruku a normálně jsme se po strašně dlouhé době líbali!

Musíte vstávat velmi brzy, vysíláte už od šesti. Máte kvůli tomu speciální režim?

Od té doby, co mám dceru, tak si dobře rozmyslím, jestli něčemu věnuju čas. Než jsem měla dítě, tak jsem žila daleko bohémštější život. Když byl mejdan, tak byl mejdan a vždycky jsem to nějak dala. Vysílám dopoledne, a když jsem přišla domů, měla jsem zbytek dne jen pro sebe. Když je teď nějaký koncert, který chci vidět, je mi jasné, že půjdu spát o půlnoci a druhý den mě to bude hrozně bolet a budu pak jako špatná maminka, která dítěti jen pustí televizi.

Foto: Archiv Kateřiny Říhové

Dvouletá Sofie je Katčinou parťačkouFoto: Archiv Kateřiny Říhové

Co zahrnuje vaše příprava na vysílání?

Ráda bych řekla, že se na to strašně připravuju, ale pravda je, že ráno vstanu, dopravím se do práce a tam se teprve začne něco dít, je to spontánní. Jako byste se každé ráno potkala se svými přáteli na kafi a vykládali jste si, co se vám během minulého dne stalo a co je ve světě nového.

Takže je to docela adrenalin?

Je to adrenalin, a proto vás to baví. I po letech máte motivaci každé ráno vstát, protože je to uspokojivý adrenalin.

V rámci show často pustíte ven i věci ze svého soukromí. Nelitujete toho občas zpětně?

Myslím, že člověk, který by tam nepouštěl věci ze soukromí, by tam neměl místo. Je to součást toho, na co jsou posluchači zvyklí a co od show očekávají. Chtějí poslouchat přátele, kteří si vykládají o životě, ať už mají dobré, nebo špatné období, a to znamená, že když se člověk zrovna rozvádí, tak řekne, že se zrovna rozvádí. Kdyby mi to vadilo, nemohla bych tu práci dělat.

V naší show to znamená, že když se člověk zrovna rozvádí, tak řekne, že se zrovna rozvádí. Kdyby mi to vadilo, nemohla bych tu práci dělat.

Říkám si, že lidem se děje spousta věcí a to, co se děje mně, není nijak extra výjimečné, abych si to musela nechávat pro sebe. Ale jasně, to, co si opravdu chci nechat pro sebe, neříkám a mí kolegové ani netuší, že by se mě na to třeba mohli zeptat.

Související témata:
Kateřina Říhová

Načítám