Hlavní obsah

Brigitte Macron do Česka nepřiletěla. Krize se ale nekoná, vztah s Emmanuelem je stále dokonalý

Foto: Patrick van Katwijk, Gettyimages.com

Foto: Patrick van Katwijk, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emmanuel Macron (46), historicky nejmladší francouzský prezident, je právě v České republice - bez své o čtyřiadvacet let starší ženy Brigitte. Není to poprvé, co jsou odloučení, ale jejich vztahu to bezesporu nijak neškodí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je právě v Praze, manželka Brigitte sice na jeho cestě nedoprovodila, pravidelně si prý ale telefonují. Její manžel by se bez ní dlouho neobešel, a i když má nyní politických aktivit nad hlavu, zůstávají v neustálém kontaktu. Dokazuje tak, že za každým mocným mužem stojí i silná žena. Jaký je příběh jejich lásky?

Paní učitelka

Francouzská první dáma Brigitte Macron, která se živila jako učitelka literatury a dramatu, o svém milostném příběhu s Emmanuelem promluvila v nedávném rozhovoru pro týdeník Paris Match. Poprvé se prý o budoucím manželovi dozvěděla, když mu bylo patnáct let a jí devětatřicet. V té době byla vdaná za bankéře Andrého-Louise Auzièrea a vychovávala s ním tři děti. „Mami, máme ve třídě divného kluka, který zná odpověď na každou otázku,“ řekla tenkrát Brigitte její dcera Laurence. Její matka se s ním později seznámila v dramatickém kroužku, který vedla. Nic zatím nenasvědčovalo tomu, že by jednou mohla stát po boku jednoho ze svých studentů.

Citům se zprvu bránila

„Nejprve byl náš vztah v intelektuální rovině, ale později se měnil v lásku. Přišlo to zcela přirozeně,“ popsal prezident. Brigitte se vztahu bránila a doporučila Emmanuelovi přestup na jinou školu – tedy přesně, jak by se učitelka v tomto případě měla zachovat. Jeho city ale nepolevovaly a Brigitte mu podlehla. „Za těch dvacet sedm let, co ho znám, nebyl den, kdy by mě nepřekvapil. Nikdy jsem neviděla takovou paměť – vizuální i sluchovou. Takový intelekt. Měla jsem mnoho velmi chytrých studentů, z nichž žádný neměl jeho schopnosti. Vždycky jsem ho obdivovala,“ svěřila se.

Foto: Jeff J Mitchell, Gettyimages.com

I když to byl pro Brigitte krok do neznáma, svého chotě po jeho zvolení prezidentem v roce 2017 maximálně podpořilaFoto: Jeff J Mitchell, Gettyimages.com

Vždycky ho podporovala

Vztah se jim dařilo skrývat neuvěřitelných deset let! Jeho rodiče byli totiž zásadně proti a poslali Emmanuela studovat na internátní školu do Paříže. Ani věk, ani vzdálenost ale nehrály v tomto příběhu lásky roli. „Jedinou překážkou byly moje děti. Nechtěla jsem jim zkazit život. Dokážete si představit, co slýchávaly,“ přiznala Brigitte. Během této dekády v tichosti svého milého podporovala a pomáhala mu s plněním jeho snů. Vystudoval dvě prestižní vysoké školy. Není divu, že jen rok poté, co se nechala Brigitte se svým manželem rozvést, vzal si ji Emmanuel za manželku. Na svatbě nechyběly rodiny obou novomanželů.

Nová životní role

Po deseti letech manželství přišel Emmanuel s cílem stát se francouzským prezidentem. I v tuto chvíli jej Brigitte podpořila, ačkoli to pro ni nebylo jednoduché. „Když byl poprvé zvolen, nic jsem o roli první dámy nevěděla. Příliš krátké sukně? Neměla jsem nic dlouhého. Učila jsem se také správnou chůzi,“ vzpomíná na krušné začátky. O pět let později, v roce 2022, Emmanuel Macron svůj mandát obhájil. „Je to celoživotní výzva. Drží mě ti, kteří mi říkají: Vydrž. Bojí se, že to vzdám. Píšou mi dopisy, e-maily. To je pro mě závazek!“ svěřila se jeho choť.

Foto: Stephane Cardinale - Corbis , Gettyimages.com

Brigitte svou zemi skvěle reprezentuje. Zde v září 2023 s britským královským páremFoto: Stephane Cardinale - Corbis , Gettyimages.com

Žijí jako zcela běžný pár

I když by se mohlo zdát, že v rodině Macronových je právě Brigitte tou, která nosí kalhoty a o všem rozhoduje, není to pravda. Svého muže ctí a váží si ho. „Jsme normální pár. Někdy se neshodneme. Na tom nic nezměnila ani skutečnost, že je prezidentem. Až tedy na to, že jsme ve zprávách. Samozřejmě s ním o všem mluvím a říkám mu svůj názor, ale on je ten, kdo věci řeší,“ poodhalila jejich soukromí a dodala, že mu pravidelně připravuje snídaně i večeře.

Foto: Antoine Gyori - Corbis

S Jill Biden, manželkou amerického prezidenta, se setkává pravidelně. Zde v červenci 2023 při jejich návštěvě PařížeFoto: Antoine Gyori - Corbis

Svůj čas věnuje charitě

I když dokonale plní roli první dámy, do rozhodování a kompetencí svého muže nezasahuje. Ráda si ale pohovoří s politiky o tématech, která ji tíží. Pomáhá v oblasti vzdělávání mladých lidí, zasazuje se o lepší podmínky v nemocnicích a bojuje proti násilí na dětech. Jejími přítelkyněmi se stala i řada prvních dam. „Paní Emine Erdoğan je velmi přátelská, Jill Biden zase mimořádně otevřená a příjemná. Melania Trump byla velmi milá, ale má převahu nad svým manželem. Když při večeři klepla na hodinky, její manžel pochopil, že je čas vstát a odejít,“ prozradila.

Načítám