Hlavní obsah

Studentská i zakázaná láska: Jak se seznámily královské páry

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pryč jsou doby, kdy se královské páry dávaly dohromady na základě předchozí domluvy rodičů, většinou panovníků spřátelených říší. Dnes za seznámením a láskou stojí občas i příběhy drobné rebelie a vzdoru proti tradicím.

Článek

Nemusíte být zrovna princezny, abyste se mohly přivdat do královské rodiny. V poslední době se už ani moc nehraje na to, aby měl partner či partnerka člena královské rodiny urozený původ, jako tomu bývalo dříve. Následující příběhy seznámení urozených párů vás přesvědčí, že láska na pravidla nehledí a že někdy může pomoci i trocha tvrdohlavosti.

Alžběta II. (92) a princ Philip (97)

Jestli existuje něco jako životní láska, pak to bude vztah královny Alžběty II. a prince Philipa. Když se setkali poprvé, bylo Alžbětě osm a princi třináct. Podruhé to bylo o pět let později, v roce 1939, kdy už si Alžběta uvědomovala, jak moc sympatický mladý princ řecký a dánský je. Začali si dopisovat, ale setkat se mohli až po válce. To už pak ale na nic nečekali a v roce 1946 požádal Philip krále Jiřího VI. (1895–1952) o dceřinu ruku. Ovšem královská rodina nebyla z princeznina výběru nijak nadšená. Ženich neměl žádné jmění, byl jiného náboženského vyznání a navíc si jeho sestry vzaly německé šlechtice – a to nebylo po dvou světových válkách přijímáno zrovna s pochopením. Alžběta si ale vztah prosadila. Ještě že tak.

Foto: Profimedia.cz

Královská rodina nebyla příliš nadšena, koho si princezna Alžběta vybrala za manželaFoto: Profimedia.cz

Princezna Margaret (†71) a Antony Armstrong-Jones (†86)

Kolem vztahů princezny Margaret, mladší sestry královny Alžběty II., panovala vždycky kontroverze. Jejím prvním přítelem byl Peter Townsend (†80), letecký důstojník a blízký spolupracovník jejího otce, krále Jiřího VI. Byl rozvedený a chtěl si Margaret vzít, ale kvůli jeho původu to nebylo možné. V roce 1958 potkala princezna na party Antonyho Armstronga-Jonese. Stal se jejím osobním fotografem, ale brzy bylo odhaleno, že jejich vztah není jen pracovní. V roce 1960 se vzali navzdory tomu, že nebyl urozeného původu. Podle životopisců královské rodiny v tom roli sehrál nápadníkův šarm, jímž si mnohé dokázal omotat kolem prstu. A také lidskost královny – nechtěla podruhé své sestře bránit ve štěstí. Jenže manželství šťastné nebylo, bylo plné večírků, alkoholu a nevěr. Rozvedli se v roce 1978.

Foto: Profimedia.cz

Královnina sestra si muže vybrat neuměla. Sice si ho vyvzdorovala, ale manželství nebylo šťastnéFoto: Profimedia.cz

Lady Diana (†36) a princ Charles (70)

Jako z pohádky vypadal zprvu příběh prince Charlese a jeho první ženy. Všechno se zdálo být tak ideální! Diana Spencer pocházela z významné aristokratické rodiny a v dětství si hrávala s královninými mladšími syny, princi Andrewem (58) a Edwardem (54), k nimž měla věkově blízko. Později se setkala i s Charlesem, který ale tehdy chodil s její starší sestrou Sarah (63). Bylo to v roce 1977 a následník trůnu byl o dvanáct let starší než Diana. „Tehdy jsem byla podsaditá holka bez make-upu, trochu neomalená. Ale uměla jsem udělat rozruch a to se mu líbilo,“ řekla později svému životopisci Andrewu Mortonovi. Tehdy si spolu jen zatančili, ale když se pak v roce 1980 setkali znovu, začali udržovat intimní vztah a počátkem dalšího roku oznámili zásnuby.

Foto: Profimedia.cz

Starší muž, který vezme pod svá ochranitelská křídla mladší a křehkou ženu. Ačkoliv to zprvu vypadalo idylicky, manželství Charlese a Diany mělo k štěstí daleko Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Camilla (71) a princ Charles (70)

S Camillou se princ Charles setkal dříve než se svou první ženou Dianou. Na jednom večírku v roce 1971 je seznámila společná kamarádka, dcera bývalého chilského ambasadora v Londýně. A Camilla prince ihned odzbrojila svým humorem, pro někoho možná poněkud lascivním. „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka. Myslím, že máme něco společného,“ řekla mu. Ihned spolu začali randit, jenže princ Charles pak odešel k námořnictvu odbýt si armádní výcvik, obvyklý pro členy královské rodiny.

Když se za osm měsíců vrátil, Camilla byla zasnoubená s Andrewem Parkerem Bowlesem (79). Tenkrát bylo nepravděpodobné, že by se mohla provdat za následníka trůnu, a bohatý sympatický důstojník pro ni představoval adekvátní náhradu. V roce 1973 se z ní stala paní Parker Bowles, což jí ale nebránilo obnovit poměr s Charlesem. Oficiálně spolu začali chodit až po smrti princezny Diany v roce 1997.

Foto: Profimedia.cz

Camilla je Charlesova osudová žena. Setkali se před více než čtyřiceti lety a od té doby po sobě nepřestali toužitFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate (37) a princ William (36)

Je to až neuvěřitelné, ale William a Kate se znají už osmnáct let. Poprvé se setkali v roce 2001 na Univerzitě v St. Andrews, kde oba studovali historii umění. Kate byla tehdy prý tak nervózní, že zčervenala. Stali se z nich přátelé, chodit spolu začali až v roce 2003. Kate nepochází z urozeného prostředí, její otec je pilot a letecký dispečer a matka založila úspěšnou firmu Party Pieces. Předkové obou rodičů prý mají vazby na britskou aristokracii, což může být jeden z důvodů, proč královna přítelkyni svého nejstaršího vnuka přijala tak vřele.

Foto: Profimedia.cz

Kate a William jsou příkladem studentské lásky, která vydržela Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan (37) a princ Harry (34)

Když se princ William oženil, pozornost všech nezadaných Britek se okamžitě obrátila k mladšímu bratrovi. Jenže princ Harry našel svoji lásku až za oceánem, v Americe. V roce 2016 ho jeho kamarádka Violet von Westenholz (34) seznámila s pohlednou herečkou Meghan Markle. Měli rande naslepo a údajně to mezi nimi okamžitě zajiskřilo. Od té doby jsou spolu a předloni na podzim oznámili zásnuby. Královna v tomto případě asi musela trochu zatnout zuby, protože Meghan není ideální nevěsta pro prince. Rozvedená, Američanka, navíc herečka, bez jakékoliv vazby na britskou aristokracii. Nakonec to ale vypadá, že i ji si Alžběta II. oblíbila.

Foto: Profimedia.cz

Princi Harrymu to chvíli trvalo, než našel tu pravouFoto: Profimedia.cz

Čí příběh vás překvapil nejvíce? 

Reklama

Načítám