Hlavní obsah

Kvíz: Víte, co je vošouch, kontrabáš nebo přesňáky? Vyzkoušejte, jak se vyznáte v české kuchyni

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vošouch, pikador nebo přesňáky už jste nejspíš mnohokrát jedli, aniž byste tušili, že v jiné části naší země nesou tento poněkud nezvyklý název. Vyznáte se v regionální kuchyni a tušíte, co se pod krajovými názvy skrývá za jídlo?

Článek

Některé pokrmy se jedí po celém Česku, jen nesou různé názvy. Jiná jídla se naopak nerozšířila za hranici svého regionu a dnes se mohou pochlubit označením krajová specialita. Jak si poradíte na mapě české lidové gastronomie?

1. Jídlo s poněkud legračním názvem vošouch si můžete dát na Plzeňsku. Zřejmě budete překvapeni, protože na talíři vám přistane obyčejný…
2. Hospodyňky na Slovácku dodnes rády pečou jednoduché beleše. O jaké jídlo jde?
3. Kontrabáš je pokrm typický pro Valašsko. Tvoří ho dvě hlavní suroviny, doplněné podle chuti třeba slaninou, škvarky, klobásou, brynzou nebo smetanou. Základními ingrediencemi jsou…
4. Bylo-li ve Slezsku zrovna hluboko do kapsy, připravovaly se stryky, nasucho pečené placky. Na ty stačily jen dvě suroviny. Které?
5. Oblíbeným dezertem na Kyjovsku jsou přesňáky. Podobným pokrmem vás pohostí i v jiných regionech, jen jim říkají laty, patenty nebo lokše. Jde o:
6. Máte-li rádi tradiční koláče s ovocem a drobenkou, pozor, jak si o ně říkáte. Na Valašsku nepochybíte s názvem frgál, na Hané byste ovšem měli požadovat:
7. V jižních Čechách nesmí o Velikonocích chybět na stole hlavička. O jaký pokrm jde?
8. Řízek je oblíbenou pochoutkou po celé republice, ale na Náchodsku můžete pod označením pavlišovák ochutnat poněkud bizarní kombinaci vepřového řízku s:
9. Ve spěchu jste už určitě někdy zahnali na ulici hlad pokrmem, kterému se v Českých Budějovicích říká pikador. Co byste pod tímto označením hledali?
10. Hlad ve středních Čechách byste určitě zahnali jídlem zvaným omachel. Co za pokrm pod takovým názvem čekat?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Párek v rohlíku
Slovácko

Načítám