Hlavní obsah

Gérard Depardieu slaví 75: Skvělý herec, milovník Ruska i muž obviněný ze sexuálního násilí

Foto: Jens Kalaene/picture alliance, Gettyimages.com

Foto: Jens Kalaene/picture alliance, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výborný umělec, velká osobnost, ale také velmi kontroverzní muž. Gérard Depardieu sice slaví na filmovém plátně skoro samé úspěchy, ale jeho soukromé aktivity vyvolávají spíš kritiku. Přijetí ruského občanství, obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění. To vše a mnohem víc je Gérard Depardieu, který zítra slaví 75. narozeniny.

Článek

Asi není třeba ho dlouze představovat. Připomeňme, že tento slavný herec a zpěvák milující šansony si umí poradit v podstatě s jakoukoli rolí, od charakterních přes komediální a romantické až po vyloženě groteskní. Gérard Depardieu je výrazná osobnost showbyznysu, a proto nelze jeho zítřejší 75. narozeniny jen tak přejít.

Gérard Depardieu jako filmová hvězda

Na filmovém plátně září od 70. let minulého století a na kontě má nespočet skvělých filmů. Zmínit musíme Zelenou kartu z roku 1991, za kterou získal Zlatý glóbus za nejlepšího herce, ale třeba i snímek Cyrano z Bergeracu z roku 1990, za roli si odnesl filmovou cenu César, jakousi francouzskou obdobu hollywoodských Oscarů.

Zahrál si také otce dospívající dcery, který se poněkud nemotorně snaží se s ní sblížit, v komedii Táta nebo milenec. A samozřejmě byl také ne moc chytrý, ale o to chrabřejší galský válečník Obelix. Ikonický je jeho Jean Valjean z filmu Bídníci. Jednoduše řečeno, ve filmu je Depardieu hvězda, která nikdy nezklame.

Podpora Ruska a sexuální obtěžování

Bohužel v soukromém životě to už tak jednoznačné není a aktivity herce budí rozpaky a často i silnou kritiku. Jde například o jeho poněkud extrémně kladný vztah k Rusku. V roce 2013 mu udělil prezident Vladimir Putin ruské občanství a Depardieu ho hrdě přijal. Proč nebylo tak těžké uhodnout. Ruské občanství ho totiž zbavilo povinnosti platit gigantickou daň z příjmů, kterou ve Francii uvalili na lidi s nejvyššími příjmy. Ale nejde jen o peníze, herec má prostě Rusko rád. Kdysi prohlásil, že Ukrajina je jeho součástí, čímž si vysloužil velkou kritiku. V únoru 2022, kdy Rusko Ukrajinu vojensky napadlo, ale svůj postoj změnil. Jeho chování označil za obrovský exces a bratrovražednou válku a rozhodl se výtěžek ze svých tří koncertů věnovat na pomoc Ukrajině.

Nejde ale jen o politiku a vztahy s Ruskem, Depardieu byl za poslední asi tři roky několikrát obviněn i ze sexuálního obtěžování, a dokonce i znásilnění. Naposledy ho z harašení obvinila na začátku prosince francouzská herečka Hélène Darras. Řekla, že se jí v roce 2008 při natáčení filmu Disco nepřijatelně dotýkal, a i když jeho návrhy odmítla, dál v nich pokračoval. O podobném chování promluvilo v posledních letech i dalších 14 žen (žádná ho ale nezažalovala).

Mladá herečka a tanečnice Charlotte Arnould se ale nebála a v roce 2018 přímo na policejní stanici nahlásila, že ji herec před několika dny dvakrát znásilnil. Ačkoli Depardieu obvinění odmítá, případ není uzavřen, a tak stále čelí obvinění ze znásilnění.

Tragická rána osudu

A jak to má Depardieu v soukromém životě? Jeho první ženou byla herečka Élisabeth Guignot (po svatbě Depardieu), s níž měl dvě děti - dceru Julii, ta je také herečka, a syna Guillauma. I ten se živil jako herec, v roce 1996 dokonce získal Césara pro nejslibnějšího herce. Osud mu ale připravil mnohem smutnější a hlavně krátký životní příběh. V roce 1995 boural na motorce a při operaci dostal infekci, kvůli které následovalo mnoho dalších operací. Nakonec mu museli lékaři v roce 2003 nad kolenem amputovat nohu a v roce 2008 ve věku sedmatřiceti let zemřel na akutní zápal plic. Ženatý byl pak herec už jen jednou, v roce 1997 si vzal francouzskou herečku Carole Bouquet, v roce 2005 se ale rozvedli.

Ze dvou vztahů má ještě další dvě děti. S modelkou Karine Sillou má dceru Roxane a s herečkou Hélène Bizot syna Jeana. Faktem ale je, že Depardieu se mnohokrát nechal slyšet, že má mnohem víc dětí, byť se k otcovství oficiálně nepřiznal a matkám těchto dětí měl platil za to, aby mlčely.

To je tak v kostce život slavného francouzského herce a zítřejšího oslavence. Jak s ním šel čas a jak se přibývající roky podepsaly na jeho tváři, se můžete podívat v galerii.

Související témata:
Gérard Depardieu
Francouzi

Načítám