Hlavní obsah

Jak být krásná a fit podle Gwyneth Paltrow? Její nejlepší rady prý fungují i zdarma

Foto: Axelle/Bauer-Griffin - GettyImages.com

Foto: Axelle/Bauer-Griffin - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to skvělá herečka, koneckonců za film Zamilovaný Shakespeare si odnesla Oscara i Zlatý glóbus. Poslední roky se ale Gwyneth Paltrow prezentuje také jako guru zdravého životního stylu a nešetří radami, jak se udržet v dobré kondici. A toto je top 5 těch nejlepších!

Článek

Byla úžasnou lady Violou, která si ve filmu Zamilovaný Shakespeare získala srdce věhlasného dramatika a inspirovala ho k napsání legendární hry Romeo a Julie. Poslední roky ale herečka inspiruje veřejnost spíš k zdravému životnímu stylu, jehož je velkou zastánkyní.

Nutno ale říct, že je Gwyneth Paltrow zároveň i zdatná obchodnice a právě na zdravém životním stylu prostřednictvím své lifestylové značky Goop velmi dobře profituje. Snad ke každé radě má totiž v nabídce nějaký vhodný produkt, který její blahodárné účinky na tělo a mysl ještě zvýší. A tak herečka nejen radí, ale i prodává: nejrůznější sexuální hračky, potravinové doplňky, kosmetiku… V nabídce byla jeden čas třeba i svíčka s vůní hereččiny vaginy a další „speciality“.

Nicméně, ať už jste fanoušky této podnikavé blondýnky, nebo ne, tady je jejích pět zásadních rad, díky nimž budete fit a v kondici, zdraví a spokojení. A jak Gwyneth Paltrow uvedla nedávno na svém instagramu, jsou zadarmo!

1. Spánek

Kvalitní hluboký spánek je podle herečky naprostý základ. „Spát dobře je zásadní,“ řekla s tím, že by člověk večer rozhodně neměl trávit čas s mobilem v ruce sledováním videí, fotek či sociálních sítí: „Naopak – měli byste tělu dovolit připravit se na odpočinek a spánek třeba tím, že si dopřejete příjemnou koupel.“ A jak dlouho spát? Minimálně sedm až osm hodin, ale ideální je podle ní deset.

Zatímco o nutnosti kvalitního spánku nikdo nepolemizuje a s herečkou nelze než souhlasit, zmiňovaných 10 hodin je poněkud sporných. Podle některých odborníků je to už moc a nadbytek spánku (většinou se uvádí více než 9 hodin) představuje podobné zdravotní riziko jako jeho nedostatek: hrozí nejen bolesti hlavy či nadváha, ale také roste nebezpečí vzniku cukrovky, mozkové mrtvice či ischemické choroby srdeční.

2. Meditace

Současný život je rychlý, plný stresu, starostí i povinností a udržet si klidnou mysl je někdy skoro nemožné. A právě s tím vám podle Gwyneth Paltrow hodně pomůže meditace. Je jen na vás, jakou meditační metodu si vyberete, ale kdyby vás to zajímalo, herečka má v oblibě transcendentální meditaci a už delší čas ji provozuje každé ráno. Tato technika spočívá ve schopnosti zklidnit mysl s pomocí speciálních zvuků (manter) – dnes je samozřejmě nabízejí i nejrůznější mobilní aplikace.

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Meditace prospívá tělu i duši a potvrzují to i odborné studieFoto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

3. Cvičení

Asi není pro nikoho žádná novinka, že pravidelná fyzická aktivita je základem zdravého životního stylu. A potvrzuje to i herečka, která si už nejspíš nedokáže svůj život bez pohybu ani představit. Denně se prý snaží chodit a miluje jógu. „Jóga mě udržuje silnou, vyrovnanou a soustředěnou. Začala jsem s ní, když mi bylo 25, a totálně mi změnila tělo i mysl,“ řekla v minulosti.

Aby si udržela štíhlou postavu, potřebuje si pravidelně dávat pořádně do těla, a proto je velkou fanynkou fitness guru Tracy Anderson. A jestli si myslíte, že herečka cvičí jednou dvakrát týdně, jste na omylu. Za to, jak vypadá, vděčí opravdu velké dřině. Kardio trénuje pětkrát týdně tři čtvrtě hodiny a dalších 45 minut se pak věnuje posilování a protahování svalů. A když přibere a potřebuje shodit? Týden či dva cvičí každý den dvě hodiny!

4. Dechová cvičení

Podle herečky byste neměli podceňovat ani správné dýchání a nejrůznější dechová cvičení: „Dodáte tak tělu dostatek kyslíku. Správné dýchání pomáhá proti únavě i stresu, je to jedna z mých nejoblíbenějších rad.“ Zaměřuje se na to v rámci pravidelné meditace a je také velkou fanynkou „ledového muže“ Wima Hofa, který je guru přes otužování, a součástí jeho metody je právě i práce s dechem.

Nicméně na svém kontě má Gwyneth Paltrow i kontroverznější rady: například doporučovala zalepit si na noc ústa, abyste ve spánku byli nuceni dýchat opravdu jen nosem – dýchání ústy totiž není zdravé. Podle zastánců této metody to zlepšuje kvalitu spánku, protože dýchání nosem efektivně pomáhá zvlhčovat a filtrovat vdechovaný vzduch, plíce pak lépe pracují a tělo si může lépe odpočinout. Netradiční metoda má samozřejmě i řadu odpůrců, ale na druhou stranu – za zkoušku asi nic nedáte. Umíte správně dýchat? Udělejte si jednoduchý test!

Foto: lokisurina, Shutterstock.com

Správné dýchání působí na stres a úzkosti a také například pomáhá při bolestech zad Foto: lokisurina, Shutterstock.com

5. Hydratace

K zdravému fungování potřebuje lidský organismus dostatek vody a správný pitný režim, to není žádná novinka. A říká to i Gwyneth Paltrow: podle ní je potřeba denně vypít opravdu hodně a hodně vody. Zlepšuje to soustředění, snižuje únavu, je to skvělé na pleť… Bez vody to prostě nejde, říká. Ale nebyla by to ona, kdyby i tuto radu malinko „nevytunila“. Každé ráno doporučuje do vody přidat i jeden z produktů, který prodává její značka, a to prášek s obsahem antioxidantů, nejrůznějších vitaminů a dalších prospěšných látek – právě díky nim prý bude vaše pleť zářit štěstím. Jen pro zajímavost, zásoba na měsíc stojí něco přes 1 300 korun.

Načítám