Hlavní obsah

Jak na břišní svaly? Důležité je zejména správné dýchání

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diastáza je rozestup přímého břišního svalu. Pokud se neřeší, způsobuje velké bolesti nebo i kýlu. Objevuje se nejčastěji po porodu, při rychlém ztloustnutí nebo dlouhodobě nesprávném tréninku. A často i těm, kdo mají na břiše vytesaný pekáč buchet. Víte, jak se potížím vyhnout a jak cvičit, když už se projeví?

Článek

Diastáza se může objevit nejen u těhotných, ale v případě, že není dostatečně posílený hluboký stabilizační systém, také při nevhodném posilování břicha nebo jako důsledek rychlého nabrání většího počtu kilogramů. Co s tím?

V těhotenství se přímý břišní sval rozestoupí každé ženě – to je zcela normální jev. Problém nastává, když se po porodu nevrátí zpátky. Diastáza způsobuje bolesti zad, oslabené svaly pánevního dnainkontinenci , nebo dokonce kýlu.

Je tedy třeba na tom zapracovat. Na sklapovačky zapomeňte! Jen byste situaci zhoršili. Stav svalů je vždy třeba konzultovat s odborníkem – na diastázu fyzioterapeut obvykle doporučí speciální dechová cvičení, která vás brzy dostanou zpátky do formy. Jak na to, vám předvede fyzioterapeutka a lektorka jógy Tereza Novotná z Domu Jógy. Cvičte nejlépe každý den alespoň deset minut.

Související témata:

Načítám