Hlavní obsah

Gwyneth Paltrow a její stravování na hraně. Kafe k snídani, vývar k obědu, zelenina k večeři

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O herečce Gwyneth Paltrow se v poslední době hodně mluví – a není to zrovna v pozitivním slova smyslu. Nedávno byla dokonce nazvána almond mom, což odkazuje k jejímu striktnímu jídelníčku. Jak vypadá její den na talíři? No, je na něm poněkud prázdno…

Článek

Výraz almond mom označuje ženy, které dbají na svůj jídelníček až příliš a ke striktnímu přístupu ke stravování vedou i svoje potomky. Termín je odvozen od doporučení „Když máš hlad, dej si mandli (= almond)“.

Právě takovou radu udělila Yolanda Hadid své dceři Gigi, slavné modelce a nyní i návrhářce kašmírových svetrů, když jí dcera v jednom díle reality show Paničky z Beverly Hills řekla, že má hlad. A to bylo prosím v roce 2012, kdy bylo Gigi sedmnáct let! Klip z pořadu se začal šířit na TikToku až loni a nyní tuto nelichotivou přezdívku dostala Gwyneth Paltrow a stala se „královnou všech almond moms“.

Gwyneth Paltrow a její životní styl

Hollywoodská herečka, držitelka Oscara za film Zamilovaný Shakespeare, vypadá ve svých 50 letech výborně. Jestli si ale myslíte, že je za tím pouze láska k pilatesu, jste na omylu. Gwyneth Paltrow si pečlivě hlídá jídelníček a wellness procedury pro udržení mládí a zdraví jsou její životní mantrou. A o všem informuje svoje fanoušky prostřednictvím platformy Goop – ano, právě tam prodávala legendární svíčky s vůní své vaginy.

V podcastu The Art of Being Well nedávno odpověděla na otázku, jak vypadá její jídelníček během dne, následovně: Ráno posnídá kávu, kvůli přerušovanému půstu má první jídlo okolo poledne – k obědu si dá polévku v podobě vývaru. Její večeře se pak skládá především ze zeleniny.

Každý den věnuje hodinu nějaké formě pohybu, ať už je to pilates, procházka, nebo trochu víc kardio a posilovacího cvičení podle trenérky Tracy Anderson. Potom si dá saunu a masáž suchým kartáčem. Také prohlašuje, že se vzdala mléčných výrobků, lepku, cukru a průmyslově zpracovaných potravin.

Foto: Profimedia.cz

Takhle zapózovala Gwyneth Paltrow pro novou módní kampaň své platformy GoopFoto: Profimedia.cz

Zdravý životní styl, nebo ortorexie?

Není divu, že se na internetu strhla mela. Celá kauza dostává vtipný podtext a spousta lidí si z herečky a jejích stravovacích návyků utahuje. Jiným je jí naopak líto, protože podle nich jde o poruchu příjmu potravy, kterou Gwyneth Paltrow vydává za „zdravý životní styl“. Může se podle nich jednat o ortorexii, což je závislost na zdravé výživě a biologicky čistých potravinách.

Strašidelné je na tom ale to, že Gwyneth Paltrow to myslí vážně. Celou kauzu komentovala tak, že šlo jen o příklad, nejí takhle každý den a dává si kompletní jídla, klidně včetně hranolků. V podcastu navíc nechtěla radit nikomu dalšímu, jen zmínila svoji současnou stravu, která je takhle nastavena kvůli jejímu postcovidovému syndromu a častým zánětům, které ji trápí. Její jídelníček je proto vytvořen tak, aby byl co nejvíc protizánětlivý a podporoval detoxikaci organismu.

Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow se pyšní štíhlou postavou, kterou si drží celý životFoto: Profimedia.cz

Do kontextu

Je dávno známé, že pokud nemáte na lepek nebo mléko alergii, nejsou tyto živiny v jídelníčku nijak škodlivé. Stejně tak jako není potřeba detoxikace organismu, když máte zdravá játra a ledviny. Tyto mýty jsou už díkybohu skoro překonané, ale vida, stále se najde někdo, kdo je bude ve veřejném prostoru zas a znova oživovat.

Gwyneth Paltrow sice neznáme osobně, a jak doopravdy jí, ví jen ona sama. Z našeho pohledu je ale její touha po zdravém životním stylu až přehnaná a její výroky mohou být pro někoho, kdo si je vezme bez kritického přemýšlení za své, nebezpečné. Vývar k obědu a zelenina k večeři je prostě málo!

Nicméně abychom na ni neházeli jen špínu, její touha po zdravém životním stylu je pochopitelná. Herečka se o tuto oblast začala hluboce zajímat v roce 1998, kdy byla jejímu otci diagnostikována rakovina a o čtyři roky později zemřel. Zajímalo ji, jak souvisí strava s onemocněními, a byla tím naprosto pohlcena. Nyní ale už prý našla rovnováhu…

A co na to říká odbornice?

  • „Mohu se vždy dobře vyjádřit, jen pokud znám člověka osobně, ale obecně nejsem zastánce žádné diety. Důležitá je pravidelná strava, vyvážený jídelníček pro všechny zdroje živin, tedy jak sacharidů a bílkovin, tak i tuků. A podle aktivity upravit množství potravin. Polévka k obědu a zelenina nestačí! Když se poohlédnete zpět do minulosti, tak jakákoliv populární dieta neměla u nikoho dlouhodobý úspěch a měla negativní dopad na zdraví, zpomalení metabolismu a jojo efekt. Za mě tedy platí, že zdravý plnohodnotný jídelníček a pravidelný pohyb vedou k dlouhodobému udržení jak zdraví, tak i tělesné hmotnosti,“ říká Marcela Blechtová, osobní fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu.

Načítám