Hlavní obsah

Kvíz: Václav Neckář slaví 80. Otestujte svoje znalosti o něm!

Foto: Tonda Tran / CNC / Profimedia

Foto: Tonda Tran / CNC / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princ ze Šíleně smutné princezny, nesmělý novopečený železničář Miloš Hrma z Ostře sledovaných vlaků, jediný muž ze slavného pěveckého tria Golden Kids a samozřejmě zpěvák, který má na kontě nespočet nezapomenutelných hitů. To je Václav Neckář, jenž dnes slaví 80. narozeniny.

Článek

Ženy z něj ve své době šílely. Sice nikdy nebyl typický krasavec, jenže jeho sametový hlas, upřímný úsměv a něžný pohled brnkal na tu romantickou stránku ženské duše a jednoduše to zabíralo. Přesto strávil zpěvák v podstatě celý život po boku jediné ženy, manželky Jaroslavy Neckářové (za svobodna Žlábkové), s níž má jednoho syna Václava. Brali se v roce 1974 a rozdělila je až smrt, v roce 2015 bývalá baletka podlehla dlouhé nemoci a vleklým problémům s ledvinami.

Václav Neckář umí nejen zpívat, ale je to i silný člověk, který se dokáže vyrovnat s problémy a ztrátami. I když se o smrti manželky dozvěděl před vlastním koncertem, odzpíval ho. I s bolestí v srdci dokázal, že je profesionál. Stejně jako když ho v roce 2002 postihla mrtvice a on se znovu dokázal naučit nejen mluvit, ale i texty svých starých písní, které po ataku úplně zapomněl. A i když se s následky mrtvice v podobě afázie (porucha řeči) potýká dodnes, stále zpívá. Tak schválně, jak dobře znáte jeho filmy a písně?

1. Že hrál Václav Neckář prince v pohádce Šíleně smutná princezna, jistě víte. S Helenou Vondráčkovou tvořili sympatickou dvojici. Ale schválně, víte, jak se ten princ jmenoval?
2. Ostře sledované vlaky jsou nejen slavný film režiséra Jiřího Menzela, ale také první snímek, v kterém si Václav Neckář zahrál. A rozhodně to byl hned napoprvé obrovský úspěch, koneckonců film se dočkal velkého ohlasu. Které z následujících ocenění si tvůrci odnesli?
3. Václav Neckář hrál samozřejmě i v jiných snímcích. Ve kterém z následujících se ale neobjevil?
4. Pomalu se přesuneme z oblasti filmů k muzice, i když občas se tyhle dva obory v případě Václava Neckáře prolínají. Jistě znáte jeho slavnou píseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Ve kterém filmu zazněla?
5. Zpěvák má na kontě mnoho slavných písní, ale schválně, jestli podle textu poznáte, o jaký song jde v tomto případě. Druhá sloka zní: Tvým bytem je studentská kolej, jedna postel, gramofon. Ringo Starr se z obrázku dívá, já bych snad, co vidí jen on, viděl rád.
6. Další slavná píseň, navíc relativně novější, je z roku 2012. Václav Neckář v ní zpívá, jak jede domů po trati a za oknem padá sníh, protože budou Vánoce. Refrén začíná: Beránku náš na nebesích, stůj při nás, až přijde tma. Vzpomenete si na jméno písně?
7. Píseň Doktor Dam Di Dam asi také znáte. Na smutek léky mám, nemoci léčívám... Víte ale, co je tím jeho opěvovaným lékem?
8. Láska, to je nemoc zlá, každý na ní svůj lék má, poslechněte, jak jsem na to od lesa šel já. Tak začíná další slavná píseň. Vzpomenete si, čím v ní milostné zklamání zpěvák léčil? Mimochodem je to i název songu…
9. Václav Neckář tvořil spolu s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou pěvecké trio Golden Kids. Která z následujících písní do jejich repertoáru nepatří?
10. Šíleně smutnou princeznou jsme začali, tak jí také skončíme. V pohádce zazněla spousta krásných písní a jedna z nich je: Znám jednu starou zahradu. Vyberete správné znění první sloky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám