Hlavní obsah

Kavalír Jiří Menzel: Kde se ženil, kdo málem hrál Pepina a co mu radil Zdeněk Svěrák

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarový režisér, talentovaný herec a držitel mnoha prestižních ocenění zemřel v roce 2020, obklopený rodinou. Dnes by Jiří Menzel slavil 85. narozeniny. Otestujte v našem kvízu, jak dobře znáte jeho dílo a život.

Článek

Když se řekne Jiří Menzel, většina lidí, ať z umělecké branže, nebo z řad veřejnosti, pokývá uznale hlavou. Režisér, herec a scenárista, který proslavil český film za hranicemi už jako velmi mladý, byl a je pojem. Televizní hlasatelka Marie Retková o něm kdysi řekla, že je kulturní konstantou, což je naprosto výstižné. Byl laskavý a moudrý, uměl to se ženami a málem se prý do něj dle svých vlastních slov zamiloval i herec Pavel Liška. Před dvěma lety po delší nemoci zemřel, dnes by oslavil půlkulatiny. Jak dobřeho znáte jeho filmy a co víte o jeho životě?

1. Byl dvorním režisérem adaptací literárních děl jednoho významného českého spisovatele. Jiří Menzel o něm kdysi řekl, že se jeho díla převádí na plátno sama a že se jedné jeho větě smějete i pláčete zároveň. Kdo byl tím spisovatelem?
2. O tom, že jednou dostane Oscara, sní ve světě filmu asi každý. Jemu se to povedlo hned na začátku kariéry, zlatou soškou byl oceněn v roce 1968. A o devatenáct let později byl nominován podruhé. O jaké filmy se jednalo?
3. Film Skřivánci na niti natočil Menzel v roce 1969, protože však až příliš vypovídal o absurditě komunistické společnosti v 50. letech, byl uložen do trezoru a premiéru měl až v roce 1990. Kde se jeho děj odehrává?
4. Při natáčení filmu Na samotě u lesa se Jiří Menzel blíž poznal se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. A v letech 1977 až 1979 hostoval v Divadle Járy Cimrmana ve třech hrách. Co mu ale Zdeněk Svěrák vyčítal?
5. Říkalo se, že obsazení do jeho filmů může herci změnit život. To se stalo například Václavu Neckářovi, ve kterém Jiří Menzel objevil herecký talent. Jen prý při točení Ostře sledovaných vlaků hlídali, aby nedělal cukrbliky. Pojilo je pak celoživotní přátelství a nadále spolupracovali. Ve kterém filmu ale zpěvák nehrál, i když se o jeho obsazení uvažovalo?
6. Hlavním motivem legendárních Slavností sněženek je spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem. Který typ gastro úpravy masa ale nebyl na pořadu dne?
7. Film Vesničko má středisková patří bezesporu do zlatého fondu české kinematografie. Mnohé hlášky zlidověly. Která z následujících se ale ve filmu neobjevila?
8. Jiří Menzel byl renesanční muž a kromě režijního a hereckého talentu i nadaný autor. Nejen scénářů, ale i fejetonů. Nejdříve je psal do časopisu, později vyšly knižně. Jak se jmenovaly?
9. Pamatujete legendární scénu z karlovarského festivalu, kdy Jiří Menzel sešlehal proutkem producenta Jiřího Sirotka? Důvodem byly spory kolem filmových práv. O jaký film šlo?
10. O Jiřím Menzelovi se jeho blízcí vyjadřovali jako o kavalírovi. Dlouho byl však zapřisáhlým starým mládencem. Oženil se až v 66 letech a vzal si o 40 let mladší Olgu Kelymanovou. Kde měli svatbu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám