Hlavní obsah

Juraj Jakubisko (†84): Osudová láska, tajemství a nesmrtelné filmy

Foto: TASR / Profimedia

Foto: TASR / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérská legenda odešla do filmového nebe. Včera před půlnocí zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko (†84). Připomeňte si jeho tvorbu a osobní život s naším kvízem.

Článek

Juraj Jakubisko, slavný slovenský režisér s osobitou uměleckou tvorbou, zemřel v pátek v noci – bylo mu 84 let. Jeho filmy pojí aura tajemnosti a jsou protkané alegoriemi i magií. Svým osobitým viděním přitahoval také světovou pozornost, za svůj dlouholetý umělecký přínos kinematografii získal Křišťálový glóbus i Českého lva a také byl, kromě dalšího, držitelem čtyř cen z filmového festivalu v Benátkách.

Jeho manželkou byla dlouhá léta herečka a filmová producentka Deana Horváthová, s níž se krásně doplňovali: jak prozradila v rozhovoru pro Rozhlas, oba byli rozevláté, umělecké duše. Jak dobře se vyznáte ve filmové tvorbě i v osobním životě režiséra?

1. Jakou přezdívku si díky své filmařině a spolupráci s italskou filmovou scénou Juraj Jakubisko vysloužil?
2. V 60. letech absolvoval na pražské FAMU a debutoval filmem Kristove roky (1967). Významným dílem byla pak historická sága Tisícročná včela (1983), bodoval také strašidelný seriál Teta (1987) a v neposlední řadě historický velkofilm Bathory (2008) o čachtické paní alias „největší vražedkyni v dějinách“. Která zahraniční herečka hrála hlavní roli – uherskou hraběnku Alžbětu Báthory?
3. Osudovou ženou Juraje Jakubiska byla divadelní herečka Deana Horváthová, která byla po jeho boku od roku 1985 až do jeho smrti. Vychovávali spolu dvě děti – dceru z předchozího režisérova vztahu a syna. Jak zní jejich jména?
4. Svoji manželku Deanu obsadil režisér i do několika filmů. V satirické komedii Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný (1992) dala políček herecké kolegyni, která se posléze stala první dámou. Komu musela nafackovat?
5. Do lehce kontroverzního filmu Post Coitum (2004) obsadil Juraj Jakubisko slavného italského herce, který si zahrál po boku Mahuleny Bočanové, Lucie Vondráčkové nebo Richarda Krajča. Jak zní jeho jméno?
6. Toužil být kameramanem, ale vzali ho na režii... Tři noci kvůli tomu proplakal. Zpětně je ale vidět, že osud měl pravdu, a dokazují to i četná ocenění. Jakou další uměleckou vášeň kromě filmování Juraj Jakubisko měl?
7. Režisér vydal v roce 2013 autobiografii, v níž mapuje svůj život do 33 let, kdy dostal od tehdejšího politického režimu pracovní stopku. Úvodní slovo vysvětluje název knihy: jako dítě rozbil teploměr a vyteklá rtuť ho fascinovala – vypadalo to, jako by malé stříbrné kuličky ožily. Maminka mu vysvětlila, že jde o rtuť, a dodala: Je jako ty, neposedné… Jak se kniha jmenuje?
8. Poslední roky Juraje Jakubiska trápily zdravotní problémy, se kterými ale statečně bojoval. V roce 2012 musel na operaci a ve svých 74 letech se stal jedním z nejstarších pacientů, kteří v Česku podstoupili transplantaci...
9. Jaké bylo režisérovo módní poznávací znamení?
10. Posledním filmem Juraje Jakubiska je volné pokračování pohádky Perinbaba z roku 1985 – Perinbaba a dva světy. Pokračování se přitom bránil, protože představitelka hlavní role zemřela v roce 1994 a on si na jejím místě nedokázal představit nikoho jiného. Díky moderním technologiím ji však mohl digitálně do filmu přidat. Vzpomenete si na jméno této věhlasné italské herečky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám