Hlavní obsah

Móda z předávání státních vyznamenání: Havlová zářila ve fialové, Pekarová byla k nepoznání v zelené

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud byste hledali více o politice, klikli byste asi na jiný článek. Nebudeme zdržovat a jde se na nejkrásnější šaty večera. A ty měla samozřejmě na sobě první dáma. Jak se podařilo ostatním účastníkům večera na Pražském hradě dodržet formální dresscode?

Článek

V sobotu večer, v den, kdy si připomínáme vznik Československa, proběhla na Pražském hradě asi ta nejhonosnější a formální událost – předávání státních vyznamenání, a to poprvé v režii nového prezidenta Petra Pavla. Ocenění si odnesla například legendární zpěvačka Marta Kubišová, herec a prezident KVIFF Jiří Bartoška, bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, herec Viktor Preiss nebo filmová dokumentaristka Olga Sommerová.

Jak si ti, kteří obdrželi pozvánku na Hrad, poradili s formálním dress codem? I když v rámci večera není móda na prvním místě, v záři reflektorů jsou ti, kteří získali ocenění od prezidenta, je zvolené oblečení prostředkem vyjadřujícím respekt a úctu. A jedna dobrá zpráva na začátek – žádné fleecové bundy, jako v roce 2014, se díkybohu nekonaly.

Jaký byl dresscode?

Předávání státních vyznamenání je honosnou a slavnostní událostí a dodržení etikety by mělo být samozřejmostí. Koná se od 20hodin, tudíž se jedná o večerní akci, a pro takové příležitosti platí z pravidla vysoce formální dresscode s názvem black tie. Na pozvánce pro tento večer ale stálo: tmavý oblek/uniforma/večerní šaty, tudíž pánové nebyli vázaní povinností obléct smoking s motýlkem. Samotný prezident volil tmavomodrý oblek s bílou košilí a k tomu kravatu ve stejném odstínu. Dámy pak mají ve volbě šatů poněkud větší pole působnosti a nemusí se zdržet jen černé barvy, ale stále by se mělo jednat o velkou večerní.

První dámy bodovaly:

Eva Pavlová

Na slavnostní večer zvolila Eva Pavlová sytě červenou barvu. Ta se jakožto jedna ze stáních barev nabízí a ve Vladislavském sále, kde bylo přítomno skoro 700 hostů, se tento odstín objevil vícekrát. Šaty ji vybrala její hlavní koordinátorka garderoby, Lenka Bernardes da Silva. Pocházely z dílny Tatiany Kovaříkové – opět první dáma vsadila na české návrháře! Šaty byly až na zem a zajímavým twistem byla kápě/vlečka, která vytvořila honosný dojem.

Dagmar Havlová

Velmi to slušelo i bývalé první dámě, Dagmar Havlové. Oblékla fialové šaty jednoduchého pouzdrového, avšak oslnivého střihu, zhotovené ze žoržetu a navržené Beátou Rajskou. Celek doplnila šperky Bvlgari a černým přehozem.

Zářila i Pekarová Adamová

Nádherné šaty oblékla také Markéta Pekarová Adamová. Róba tlumené zelené barvy, která by šla nazvat jako šalvějová, nádherně ladila k jejím černým vlasům i líčení – zde se stylista vytáhl, nebo tedy, ona sama!

„Šaty byly od Ponera. Vybírala jsem je sama s ohledem na událost, která si žádá eleganci a decentnost. Zároveň mě zaujaly svou barvou i aplikací, která jim, alespoň za mě, dodávala nejen slavnostní ráz, ale i svěžest,“ řekla pro nás exkluzivně předsedkyně Poslanecké sněmovny. V kombinaci s delšími, navlněnými vlasy jí to velmi slušelo!

Načítám