Hlavní obsah

Nová image první dámy Evy Pavlové: Už pár měsíců za ní stojí nová stylistka a koordinátorka

Foto: Archiv Lenky Bernardes

Foto: Archiv Lenky Bernardes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dáma Eva Pavlová je od nástupu svého muže do funkce prezidenta hodnocena především skrze svou image. Její šatník má už pár měsíců na starosti Lenka Bernardes da Silva, které byla svěřena funkce hlavní koordinátorky garderoby. Co všechno tahle práce obnáší?

Článek

Již při prvních zahraničních cestách, které první dáma absolvovala, byly elegantní i výrazné outfity Evy Pavlové vnímány zahraničními a českými médii i veřejností jako důstojné a reprezentativní. Od té doby se její styl nemění a vždy, když se objeví ve společnosti, jen září. Nebojí se výrazných barev, v nichž je středem pozornosti a které jí sluší a dodávají patřičný šmrnc a noblesu.

Za výběrem garderoby (a tedy i návrhářů, kteří pro první dámu šijí) stojí zkušená poradkyně v oblasti módy Lenka Bernardes da Silva. Jejím mentorem byl popularizátor společenské etikety a bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

Evě Pavlové sama navrhla několik šatů pro její zahraniční cesty i na společenské události na Hradě. Nejznámější je především modro-krémový komplet s velkou mašlí, který byl vybrán pro oficiální fotografii prezidentského páru. Aktuálně je Bernardes da Silva koordinátorkou celé garderoby paní prezidentové a nás zajímalo, jak taková spolupráce probíhá, jaký styl první dáma preferuje a kdo se o šaty stará na zahraničních cestách. Také přišla řeč na její spolupráci s hercem Janem Čenským.

Lenka Bernardes da Silva

Podnikatelka a zakladatelka společnosti Imageberu působí jako lektorka seminářů na téma image a etiketa. Je také módní poradkyní, návrhářkou pánské a dámské módy na míru a zakladatelkou společnosti Bernardes Fashion, kde působí jako hlavní designérka. Tvoří nejen modely pro konkrétní klienty, ale také ucelené firemní kolekce, aktuálně v oblasti letectví a gastronomie. Společně s dlouholetým kolegou, hercem a moderátorem Janem Čenským napsala knihu První dojem.

Jste hlavní koordinátorka pro garderobu první dámy - co máte všechno na starosti?

Pomáhám se správou a údržbou šatníku a módních doplňků. Šatník by měl být průběžně doplňován o nové kousky, ze kterých pak sestavuji outfity podle plánovaného programu a cest. Klíčová je znalost protokolu a kulturních specifik navštěvované země, navíc první dáma musí reprezentovat svou zemi. Řeším i dress servis, ten zahrnuje péči o oděvy, jejich pravidelné úpravy a případné opravy. Nejsem na to ale sama, spolupracuji s řemeslníky, designéry a dalšími partnery.

Foto: Archiv Lenky Bernardes

Koordinátorka garderoby první dámy Lenka Bernardes da Silva se stará také o šatník herce Jana ČenskéhoFoto: Archiv Lenky Bernardes

Kdy a jak došlo k tomu, že jste začala pracovat pro první dámu?

V únoru 2023 mě kontaktovala osoba jí blízká a požádala mě, jestli bych pro ni mohla sestavit šatník a najít české autory, kteří se specializují na vynikající řemeslné zpracování. První dáma si přála představit tyto talenty jak doma, tak i ve světě.

Což se, myslím, hned při prvních zahraničních cestách stalo a byla to i vaše zásluha. Jste totiž nejen koordinátorkou, ale sama spoustu oděvů pro Evu Pavlovou tvoříte. Jaký byl postup?

V první fázi jsem se snažila co nejlépe paní Evu poznat a porozumět jejímu stylu. Studovala jsem její řeč těla, způsob vyjadřování, gestikulaci a celkový projev. Během našich osobních rozhovorů jsem měla možnost pečlivě naslouchat a vytvářet si představu o módním stylu, který je jí blízký.

V další fázi jsem se zaměřila na barevnost a dále pak na vlastnosti materiálů. Její garderoba musí respektovat i čas strávený v dopravě při různých přejezdech ve voze, ve vlaku, při dálkových letech, dobu strávenou vsedě nebo vestoje, a přesto by měl být celkový dojem vždy perfektní.

Jak má vypadat šatník první dámy podle protokolu a trendů? Jde to vůbec skloubit?

Jedná se o několikafázový šatník - podle toho, jaký program ji zrovna čeká. První fáze šatníku je určená pro volný čas a zaměřuje se na pohodlné, ale stylové oblečení. Zde využíváme osobní barvy paní Evy, které jsou odvozené z ní samé, jako jsou oči, rty, pleť a vlasy. Zvýrazňuje to přirozenou krásu každé ženy.

Druhá fáze šatníku je pro pracovní dny, kdy má významná setkání - ať už u nás, nebo v zahraničí. Zde je důležité zachovat profesionální a elegantní vzhled, který odráží důstojnost a význam její pozice. Outfity by měly odrážet jak osobní styl paní Evy, tak profesionalitu.

A třetí fáze je zaměřená na vysoce společenské události, jako jsou státní návštěvy nebo jiné formální příležitosti. V těchto případech je nutné striktně dodržovat pravidla společenského postavení a módní etikety. Zde je důležité vybírat šaty a oblečení, jež odpovídají formálním standardům a zároveň zajišťují paní Evě výjimečný a sofistikovaný vzhled.

Foto: Archiv Lenky Bernardes

Tyto šaty vynesla Eva Pavlová na charitativní gala večer Nadačního fondu Happy Hearts, který staví školy v oblastech postižených přírodními katastrofami. Nadační fond založily Petra Němcová a Karolína BosákováFoto: Archiv Lenky Bernardes

Dají se vůbec vytvořit formální outfity, aby měly šmrnc a nebyly nudné?

Pro vytvoření, jak říkáte šmrncovních a zajímavých formálních outfitů, je několik tipů, každý designér má své metody. Já volím oblečení s neobvyklými střihy a detaily. Ráda experimentuji s různými texturami látek. Hraji si s odvážnými barevnými kombinacemi. Snažím se používat originální doplňky, jako jsou šperky nebo kabelky. Kladu důraz i na obuv s výraznými detaily. Outfit navrhuji přímo pro konkrétního člověka, podle jeho stylu. Důležité je najít rovnováhu mezi formálností a originalitou, aby konečný výstup danou osobu opravdu reprezentoval a splňoval vhodná kritéria pro tu kterou formální událost.

Kolik šatů už jste pro první dámu šila?

V současnosti je to celkem 12 šatů. S ohledem na její zájem o ekologii a udržitelnost jsme využily repasování už existujících kusů do nových. Metoda zahrnuje drobné úpravy šatů na nové modely. Je zajímavé, že i princezna Catherine, vévodkyně z Cambridge, si oblíbila tento trend a využívá ho ve svém šatníku.

Na které jste nejvíc pyšná?

Velkou hrdost cítím na model, který jsem připravila na její zahraniční cestu do Německa. Kombinuje modrou sukni, ivory kabátek a modře pastelovou mašli. Měla jsem radost, když byl vybrán pro oficiální fotografii prezidentského páru. Bylo to velmi dojemné a myslím si, že mohu hovořit i za naši technoložku Ivu Táflovou, která sehrála klíčovou roli při výrobě. Je to skvělý příklad toho, jak může být naše práce oceněna a jak můžeme reprezentovat českou módu na mezinárodní úrovni.

Už máte jistě představu, co první dámě sluší a co byste jí naopak nedoporučila nosit. Prozradíte nám to?

Má představa je jedna věc a přání první dámy je věc druhá. Já vždy vycházím z přání klientky. Paní Eva preferuje sportovní eleganci a pohodlný styl, což je oblast, ve které jsme našly společnou cestu. Snažím se vyhýbat příliš odvážnému stylu, který by nebyl moc vhodný pro její roli první dámy. I když avantgardní kousky mohou být mezi ženami oblíbené, pro reprezentaci na tak významné pozici je důležité držet se elegantního a přiměřeného stylu.

Foto: Profimedia.cz, Archiv Lenky Bernardes

Netradiční a velmi originální outfit od Lenky Bernardes oblékla první dáma na letošní zahájení hudebního festivalu Pražské jaroFoto: Profimedia.cz, Archiv Lenky Bernardes

První dáma nosí české značky a oděvy od tuzemských návrhářů často. Se kterými nyní hlavně spolupracujete a podle čeho se vybírají?

Výběr spolupracovníků na tvorbě šatníku první dámy byl pečlivý a zahrnoval řadu talentovaných tvůrců. Nejdřív byla oslovena Jaroslava Procházková, která se specializuje na kvalitní pletenou módu v limitovaných sériích. Následovaly další talentované návrhářky, například Helena Bedrnová s neocenitelnou kreativitou a profesionálním přístupem, Beata Rajská, která exceluje ve smyslu pro detaily, a Štěpánka Pivcová, ta se stala součástí šatníku první dámy už během prezidentské kampaně. A nesmím zapomenout na Kateřinu Geislerovou, jež reprezentuje mladé tvůrce.

S některými jsme připravovaly šaty pro korunovaci Karla III., což byl pro nás velký úspěch. Paní Eva si zvolila styl, já jsem připravila návrhy, se kterými jsem oslovila Beatu Rajskou, a ta vytvořila konečný design šatů. Modistka Jolana Kotábová připravila několik variant klobouku, zlatník Michal Kadaník nabídl několik variant šperku vhodného k celkovému outfitu.

Existují zakázané barvy, které by první dámě nepříslušely?

Co se týče barev, je důležité respektovat zvyklosti jednotlivých zemí. Nicméně protokol týkající se garderoby a barevného provedení prvních dam není v tomto případě rozhodně tak přísný jako například u královských rodin.

Kolik outfitů si bere paní Pavlová na zahraniční cesty a kdo se jí o ně stará, například kdo je žehlí?

Počet outfitů se mění podle programu, který ji čeká. O komfort první dámy se stará osobní asistentka. Při větších státních návštěvách udržujeme úzkou komunikaci se zástupci tamní ambasády nebo velvyslancem, kteří mají kompetence zajistit veškeré potřebné zázemí, což je standardní přístup i ve světě.

Kromě šatníku první dámy stojíte také za úspěšnou firmou Bernardes Fashion, která tvoří oděvy na míru. Stíháte se věnovat i své firmě?

Firma BF vznikla v době pandemie, napadlo mě založit společnost, která by se starala o firmy. V praxi to funguje tak, že navrhneme kolekci oblečení, vyrobíme ji a následně školíme jejich lidi, jak lépe reprezentovat firmu. Zároveň se staráme o údržbu a správu oblečení. S časem teď ale opravdu bojuju. Mí nejbližší mi občas vyčítají, že pro ně nemám tolik času jako dřív. Nicméně díky skvělým kolegům a pochopení rodiny dokážu fungovat tak, abych nikoho zanedbávala. Alespoň doufám.

Máte nějaké motto?

Asi by to bylo: Nikdy nedostanete druhou šanci udělat první dojem. Což byl také námět pro knihu s názvem První dojem, kterou jsem před několika lety vydala společně s Honzou Čenským.

Jste jeho manažerkou - s čím vším panu Čenskému pomáháte, kromě stylového šatníku?

Spolupracuju s Honzou už přes 20 let a můžu říct, že jsem taková jeho pravá, někdy i levá ruka. Kromě péče o oblečení se starám o celou agendu, například administrativu nebo jeho PR. Společně jsme vytvořili tandem, který se specializuje na vzdělávání firem a klientů v oblasti image a vystupování. Během posledních 15 let jsme pomáhali zlepšovat obraz a prezentaci našich klientů.

Pořádáte kurzy v oblasti rétoriky těla a vystupování na veřejnosti. Jak hodnotíte vystupování první dámy a pomáháte jí s tím?

Ano, oblastem celkového image a prezentace se věnuji už mnoho let. Díky mému mentorovi a blízkému příteli Láďovi Špačkovi jsem schopna propojit tyto dva obory dohromady. Paní Eva se podle mého soukromého názoru zhostila svého postu s grácií. Její působení v Bruselu, po boku manžela, které má za sebou, jí určitě hodně pomohlo. Hodnocení výkonu první dámy je ale samozřejmě hodně subjektivní.

Prozradíte na závěr, koho ze slavných ještě oblékáte?

Nemohu jmenovat konkrétní osoby, to se nesluší, ale mohu říct, že se s naší tvorbou můžete setkat kromě jiného i v letectví, pivovarnictví, kde pracujeme na unikátních oděvech a kde je kladen velký důraz na zachování historických detailů a dobrém řemeslném zpracování. Naše cílová skupina je ale široká a zahrnuje všechny, kteří mají zájem o naše služby.

Načítám