Hlavní obsah

Dlouhé šaty nutností, na hodinky zapomeňte. Co si obléknout, pokud je na pozvánce black či white tie

Foto: Freeman Studio, Shutterstock.com

Foto: Freeman Studio, Shutterstock.com

Reklama

„Tie“ je jejich spojovacím prvkem, přesto se jeden od druhého liší. Jak se obléknout, když na pozvánce najdete tato tři písmenka, která předchází slova black nebo white? Pojďte si s námi nastudovat dress code, který je spojený s večerními společenskými akcemi.

Článek

Se stylistkou Barborou Havlíkovou jsme prošli dress code smart casual a business a posvítili jsme si i na semi formal, cocktail a summer chic. Abyste měli módní výklad kompletní, vrhneme se ještě na předpisy, které značí velkou večerní – black tie, black tie creative a white tie. V jakém případě můžete vyměnit dlouhé šaty za kostýmek nebo overal?

Black tie

S tímto dress codem se nejčastěji střetnete při slavnostních ceremoniích, večírcích a významnějších společenských událostech, které začínají po osmnácté hodině. Pokud chcete předpis do puntíku splnit, měly byste podle stylistky sáhnout po dlouhých večerních šatech v tmavších barvách. Nemusí jít přitom jen o černou, ale i tmavší modrou, fialovou nebo třeba bordó.

A jak si poradit se zbytkem looku? „Samozřejmostí jsou boty na podpatku s uzavřenou špičkou a drobné psaníčko. Dokonalý dojem podtrhnou šperky, hodinky ale vynechte,“ radí Barbora Havlíková a připomíná, abyste nezapomněly ani na celkově upravený vzhled, který čítá precizní make-up, dokonalý účes a samozřejmě upravené nehty.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Lipsy, prodává Next, 2 010 Kč; šaty Wal G, prodává Zalando, 1 540 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Next, 3 390 Kč; šaty Lulus, 2 170 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Jarlo, prodává Zalando, 4 950 Kč; šaty Eliza J, prodává Nordstrom, 4 965 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

Co znamená black tie pro pány? Černý nebo temně modrý smoking doplněný motýlkem. Chybět by jim neměla bílá košile, vesta nebo šerpa kolem pasu a smokingové kalhoty s lampasem. A co na nohy? Černé lakované boty doplněné stejně barevnými ponožkami.

Black tie creative

Pokud máte u pojmu black tie dopsáno ještě creative, můžete se po módní stránce více vyřádit. Jde o nápaditější formu dress codu a vy byste neměly splynout s davem. Dlouhé večerní šaty samozřejmě zůstávají, podle stylistky ale mohou mít výraznější barvy, potisky i rafinované průstřihy. Povolené jsou také dokonale padnoucí kostýmky a overaly, které musí mít samozřejmě slavnostní ráz.

„Kreativitu je možné předvést i v doplňcích. Psaníčka mohou mít nápadité tvary, barvy a přidat můžete i výraznější šperky nebo ozdoby do vlasů,“ doporučuje stylistka Barbora Havlíková. Co se týče bot, volte je podle charakteru akce. Uzavřená špička je formálnější, za krásné otevřené sandálky na podpatku vás ale nikdo kritizovat nebude.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Wal G, prodává Zalando, 1 420 Kč; šaty Rinascimento, prodává Modivo, 4 511 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Swing, prodává Breuninger, 4 250 Kč; šaty Lulus, prodává Nordstrom, 3 146 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Asos, 2 984 Kč; overal Massimo Dutti, 5 595 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

Jaké změny mohou oproti předchozí verzi udělat pánové? Zvolit alternativně černou košili a klidně i zajímavější smoking. Ten může být brokátový, s výšivkou nebo se sametovými detaily, které naženou doporučenou dávku kreativity. Boty laďte s oblečením, u černé jako v případě black tie ale zůstat nemusíte.

White tie

Nejpřísnější, můžeme-li to tak nazvat, formou dress codu je white tie, který se řídí striktními pravidly. Najít ho můžete na pozvánkách na společensky významné večerní akce (například Ples v Opeře), formální galavečery a ano, i státní události a královské svatby.

Pokud byste na podobnou akci vyrážely, oblékněte si dlouhé večerní nebo plesové šaty, které samozřejmě najdete i v půjčovnách. Podle stylistky mohou být velmi honosné až okázalé a nemusíte se bát různých barev ani dekorů. „Za vhodné doplňky se považují večerní rukavice překrývající lokty, luxusní šperky a případně i čelenky,“ vyjmenovává Barbora Havlíková s tím, že byste samozřejmě neměly zapomínat ani na psaníčko. Boty by správně měly být uzavřené.

Foto: Archiv firmy

Zleva: šaty Halston Heritage a Needle & Thread – půjčuje Oui boutique za 5 000 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Marchesa Notte, půjčení 6 000 Kč; šaty Badgley Mischka, půjčení 5 500 Kč – obojí z butiku SolineFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Monsoon Tilly, prodává Next, 3 965 Kč; šaty Mascara, prodává About You, 5 749 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

V případě white tie je u mužů vyžadován frak, kalhoty s vysokým pasem a šle, vesta (bílá nebo v odstínu slonovinové kosti), speciální bílá white tie košile s odepínacím límečkem, ručně vázaný motýlek v bílé barvě a nejlépe perleťové manžetové knoflíčky. A ani tento výčet nemusí být konečný. „Pro zpestření se dá přidat ještě bílý šál, bílý šátek do klopy nebo cylindr,“ říká Barbora Havlíková. Co se týče bot, jasnou volbou jsou lakované polobotky. A pozor, hodinky je lepší nechat doma. „Do white tie nepatří a platí to jak pro muže, tak i pro ženy,“ uzavírá stylistka.

Reklama

Načítám