Hlavní obsah

(Ne)věrný manžel, horká hlava i oscarový herec. Oslavenec Will Smith, muž mnoha tváří.

Foto: Emma McIntyre, Gettyimages.com

Foto: Emma McIntyre, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejslavnějších hollywoodských herců, majitel Oscara, ale také milující manžel a otec, rapper a tak trochu horká hlava. Will Smith, který dnes slaví 55. narozeniny, má mnoho tváří. Znáte je všechny?

Článek

Představovat Willa Smithe asi netřeba, ale faktem je, že jeho osobní i profesní život je tak bohatý, že vše o něm nejspíš nevíte. A že toho za těch 55 let, které dneska slaví, stihl ažaž. Tak schválně, kterou z mnoha podob Willa Smithe máte nejraději?

Rapper a Fresh Prince

Vyrůstal ve Filadelfii a byl to tak trochu rošťák a průšvihář. Ovšem jeho přirozený šarm ho ze všech trablů vždycky dostal. A právě tehdy se zrodila jeho přezdívka Princ, což už byl jen krůček k Fresh Prince, tedy k pseudonymu, který používal v dobách svých rapperských začátků.

Nejdřív to totiž Smith zkoušel s hudbou, respektive s rapem. S Jeffem Townesem (toho znáte spíš jako DJe Jazzyho Jeffa) vytvořil v 80. letech ikonické rapperské duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince a dost se jim dařilo. Za píseň Parents Just Don't Understand získali cenu Grammy a jejich první album jim vydělalo miliony. Mladý Smith je investoval do domu, aut a dalších světských radovánek, ale možná už tehdy tak nějak cítil, že vydělat peníze jednoduše umí a na hromadění statků bude ještě dost času.

Někdy v té době se potkal s americkým televizním producentem a hledačem talentů Bennym Medinou a výsledkem jejich setkání byl dnes už legendární seriál Fresh Prince, kde hrál Will Smith v podstatě sám sebe. Chudého kluka, jenž se dostal do velkého světa peněz a luxusu, ve kterém díky svému divočejšímu naturelu a chybějícímu „snobskému“ vychování dělá dost rozruch. První série Fresh Prince se na obrazovkách objevila v roce 1990, poslední šestá v roce 1995. Za roli byl Will Smith dvakrát nominovaný na Zlatý glóbus jako nejlepší herec v seriálu, ale především si ho díky ní všimli filmoví tvůrci.

Muži v černém a první Oscar

To, že z něj nebude jen klučík ze sitcomu, bylo jasné už v roce 1995, když si zahrál hlavní roli v úspěšném filmu Mizerové. O rok později následoval Den nezávislosti a Smith se rázem ocitl mezi hereckými celebritami. V roce 1997 vtrhli do kin Muži v černém, kteří z něj definitivně udělali hollywoodskou star první třídy.

Následoval nespočet filmových rolí a jediné, co Smithovi stále chybělo, byl Oscar. Dvakrát na něj byl nominovaný (v roce 2002 za hlavní roli ve filmu Ali a v roce 2007 za hlavní roli ve snímku Štěstí na dosah), ale ani jednou nominaci neproměnil ve vítězství. Dočkal se až loni a legendární zlatou sošku si odnesl za film Král Richard: Zrození šampiónek, kde ztvárnil Richarda Williamse, otce dvou slavných tenistek Venus a Sereny.

Foto: Gettyimages.com

Loni získal Smith svého prvního Oscara za roli Richarda Williamse ve snímku Král Richard: Zrození šampiónekFoto: Gettyimages.com

Manžel a otec Will Smith

Někdy se slavným daří v profesním životě, ale mají trápení v tom osobním. To ale není případ Willa Smithe, tomu se daří i v lásce, i když jeho pojetí manželství není pro každého.

Už 26 let je ženatý s herečkou Jadou Pinkett Smith, s níž má dvě děti (syna Jadena, 25 let, a dceru Willow, 22 let), a jejich vztah patří k nejstabilnějším svazkům v Hollywoodu. Pozor ale, na monogamii rozhodně postavený není. Manželé Smithovi totiž praktikují takzvaný otevřený vztah, v němž není sex mimo manželství pokládaný za nevěru či zradu. Smith v minulosti pro magazín GQ uvedl, že se ani jeden z nich nechce cítit jako ve vězení, takže si vzájemně dali svobodu, což oba pokládají za nejvyšší způsob vyjádření lásky.

Možná na tradiční manželství opravdu Smith není stavěný. Před Jadou byl totiž tři roky ženatý s herečkou Sheree Zampino, s níž má syna Treye. V roce 1995, kdy mu ale byly necelé tři roky, se rozvedli. Smith se tehdy nechal slyšet, že to bylo jedno z jeho nejhorších životních období a že rozvod pokládá za svou velkou osobní prohru.

Horká hlava a facka na Oscarech

Obecně je Will Smith pokládán za milého sympaťáka, který má skoro pořád na tváři široký úsměv. Ale také je to trochu horká hlava a někdy holt rychleji mluví, nebo dokonce jedná, než myslí.

V roce 1993 si třeba zadělal na letitý spor s Janet Hubert, která s ním hrála v seriálu Fresh Prince. Po třetí sérii kvůli jeho chování odešla. Smith zase tvrdil, že žárlila na jeho úspěch. Ať už měl pravdu on, nebo ona, jsou věci, které není třeba ventilovat, a nic na tom nemění ani fakt, že se později za svá slova omluvil.

V roce 2012 mu zase ujely nervy, když se v Moskvě konala premiéra filmu Muži v černém 3. Nejdřív si velmi vstřícně povídal s ukrajinským novinářem, objal se s ním, ale nakonec ho odstrčil a plácl přes tvář. Prý ho chtěl líbat na ústa, což je možná místní zvyk, ale nic pro Američana.

Asi o největší skandál své kariéry se ovšem Smith postaral loni na slavnostním předávání Oscarů. Poté, co komik a moderátor večera Chris Rock zavtipkoval na adresu Jady Pinkett Smith a její holé hlavy (Smithova manželka trpí alopecií), herec se zvedl, nakráčel na pódium a před zraky všech dal moderátorovi pořádnou facku. I za tohle se Smith následně omluvil s tím, že se ho slova na adresu jeho ženy dotkla a jednoduše přestal myslet a ovládat se. Sám pak rezignoval na členství v Akademii filmového umění a věd, ale společnost mu i tak na deset let zakázala účastnit se slavnostního ceremoniálu.

Will Smith přichází do let, kdy už člověk nemá tak horkou hlavu, ale kdoví, čeho se od něj ještě dočkáme. Každopádně doufáme, že to bude pár dobrých filmů!

Načítám