Hlavní obsah

Šedesátník Russell Crowe. Sexsymbol zešedivěl a přibral, stále ale patří mezi hereckou elitu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu tisíciletí byl na vrcholu, hvězda první třídy. Slavný, krásný, sexy, prostě Gladiátor - snímek, za nějž si Russell Crowe odnesl Oscara. Od těch dob uplynulo hodně let a tehdejší sexsymbol zešedivěl, přibral, stihl svatbu i rozvod a několik milostných románků. Přesto stále patří k nej hercům současnosti. Dnes slaví šedesátiny.

Článek

Narodil se na Novém Zélandu, ale od čtyř let žil v Austrálii. Pubertu pak strávil v rodné zemi, ale nakonec se ve svých jednadvaceti letech vrátil Russell Crowe opět do Sydney. Zkoušel studovat herectví na vysoké škole, nakonec dal před teorií přednost praxi, univerzitu opustil a vrhl se na kariéru. V roce 1990 přišla první filmová (navíc hned hlavní) role ve snímku The Crossing a to byl okamžik, kdy se začal psát velký životní příběh skvělého herce, ale také bouřliváka a majitele horké hlavy, s nímž není snadné vyjít.

Film Gladiátor a láska s Meg Ryan

Přelom tisíciletí byl pro Crowa kariérním vrcholem. V Hollywoodu měl jméno a získal hlavní roli v thrilleru Životní zkouška. Hrál po boku Meg Ryan a nakonec nešlo jen o pracovní vztah, ale i milostný. Jiskra mezi nimi přeskočila tak velká, že kvůli ní herečka odešla od svého tehdejšího manžela Dennise Quaida.

Happy end se ovšem nekonal, jak rychle jiskra vzplála, tak i zhasla. Tedy alespoň ze strany herečky, na kterou byl prý Crowe až příliš hrr. Koupil jí štěně, tlačil na ni, chtěl děti. Herečka se s ním rozešla, ale on stále doufal. Když ho odmítla doprovodit na Zlaté glóby, nesl to velmi těžce. Údajně na předávání přišel pozdě, zdržel se jen chvilku a šušká se, že pak skončil v hotelu s Courtney Love

I když se v lásce v té době herci moc nedařilo, kariérně to byla velká paráda. Kromě Životní zkoušky totiž natočil asi svůj největší trhák – film Gladiátor. Výpravný snímek získal skvělé recenze, diváci z něj byli nadšení a nebudeme si nic nalhávat, pohled na Crowa v jeho nejlepší fyzické kondici, na jeho svaly a mužné tělo prostě stál za to. Film získal pět Oscarů včetně sošky pro samotného Crowa za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Russell Crowe a manželství

Jediná žena, kterou si herec kdy vzal, byla zpěvačka Danielle Spencer. Potkali se v roce 1989, když natáčel svůj první film (The Crossing). Už tehdy prý věděl, že si tuhle ženu chce vzít, ale oba byli hodně mladí, soustředění na svou kariéru. On toužil po Hollywoodu, ona měla sny spojené se Sydney. A tak se rozešli. „Oba jsme byli příliš mladí na to se usadit, ale kontakt jsme nikdy nepřerušili. A pevné přátelství je skvělý základ pro partnerství,“ řekla Danielle Spencer magazínu Daily Mail Australia.

Oba věří, že když se něco má stát, stane se to, až přijde ta pravá chvíle. V jejich případě to byl rok 2003, kdy se vzali. Narodili se jim dva synové a dlouhé roky je měl svět za spokojený pár, nakonec ale v roce 2012 oznámili rozchod (oficiálně rozvedeni pak byli v roce 2018). Důvody ani jeden z nich příliš nekomentoval, ale faktem je, že život s hercem asi nebyl příliš snadný.

Bouřlivák a horká hlava

Pouhých sedm měsíců po svatbě byl třeba Crowe načapán v německém strip baru, už jen to asi tehdy těhotnou Spencer jistě nepotěšilo. Jeho agent sice tehdy řekl, že šlo o nevinné „vypuštění páry“ herce a jeho kolegů po premiéře filmu Master & Commander: Odvrácená strana světa a že hercova manželka by byla v klubu jistě také, kdyby jí její stav dovolil létat, ale vážně tomu věříte?

Herec je proslulý svou výbušností a omezenou schopností kontrolovat své emoce. V roce 2004 v opilosti kousl svého bodyguarda do ucha poté, co mu naznačil, že je čas jít domů. O rok později v amoku vyrval v newyorském hotelu telefon ze zástrčky a běžel s ním do recepce, kde ho hodil po místním zaměstnanci, a ještě mu dal pár facek. To všechno jen proto, že se mu nedařilo dovolat do Austrálie. Z hotelu ho vyvedli v poutech a hrozilo mu i vězení, s obětí se ovšem vyrovnal mimosoudně, takže nakonec za mříže neputoval. V roce 2016 se pro změnu porval v japonském baru v Austrálii, přičemž důvodem byla hádka o to, který ragbyový tým je lepší.

Russell Crowe slaví šedesát. Zkrotl?

Sám herec v minulosti přiznal, že mu jeho výbuchy nekontrolovaného vzteku dost pokazily image a zkomplikovaly práci. V posledních letech se ale zdá, že je klidnější, a vypadá to i na pohodu v milostném životě. Po rozvodu se spekulovalo o řadě jeho nových láskách, ovšem vypadá to, že se usadil po boku herečky a realitní makléřky Britney Theriot. Jsou spolu asi od roku 2020, kdy je různě zachytili paparazzi, oficiálně se spolu ale na červeném koberci objevili až v roce 2022. A loni spolu navštívili i karlovarský filmový festival, kde byl Crowe jednou ze zahraničních hvězd a kde si přebral i cenu za přínos světové kinematografii.

Načítám