Hlavní obsah

Marlon Brando. Závislý na sexu se ženami i muži a děsný otec. Celý život trpěl bulimií

Foto: Hulton Archive, Gettyimages.com

Foto: Hulton Archive, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pronikavý pohled, mužné svalnaté tělo, plné rty a k tomu herecký talent. Jako by byl Marlon Brando předurčen k hvězdné slávě. Nicméně život jednoho z výrazných sexsymbolů minulého století nebyl jen plný úspěchů, ale také sexu s nespočtem milenek a milenců, měl nepočítaně dětí i problémů. Od jeho narození dnes uplynulo 100 let.

Článek

Na výsluní ho vystřelil film Tramvaj do stanice touha (1951), od té chvíle bylo jasné, že z tohohle mužného krasavce budou paf nejen filmoví tvůrci, ale především diváci a divačky. Vysloužil si osm nominací na Oscara, z nichž dvě proměnil ve vítězství – sošku si odnesl za roli ve snímku V přístavu (1955) a za ztvárnění gangsterského bosse ve slavném filmu Kmotr (1972). Samotný život tohoto herce by ale vydal minimálně na celovečerní film.

Neukojitelný Brando

Oficiálně byl Marlon Brando ženatý třikrát, ale v jeho případě je tohle číslo v podstatě bezvýznamné. Herec totiž trpěl tím, čemu dnes říkáme závislost na sexu. Sám se přiznal, že jeho postelí prošlo nepočítaně milenek i milenců, nebránil se ničemu a údajně byl neukojitelný.

Jeho milenkou byla prý i Marilyn Monroe, s níž se stýkal až do její smrti. Hodně se mluvilo i o jeho vztahu s hercem Jamesem Deanem. Na veřejnosti o něm Brando nemluvil moc hezky, tvrdil, že se s tímhle mladíkem vůbec nepřátelí, ale Dean tvrdil, že spolu měli vášnivý sexuální vztah. I když, co si pod pojmem vášnivý představit, nikdo moc neví. V memoárech James Dean: Zítřek nikdy nepřijde se třeba píše, že spolu praktikovali sado-masochistické praktiky, Dean o sebe prý nechal típat cigarety a podobně.

Oficiální manželky a nejasný počet dětí

Jeho první manželka byla herečka Anna Kashfi. Brali se v roce 1957, o dva roky později se rozvedli. Z manželství vzešel Brandův nejstarší syn. V roce 1960 se oženil podruhé, vzal si herečku Movitu Castanedu, s níž měl dvě děti. Manželství vydrželo osm let. V roce 1962 pak stanul před oltářem potřetí, bral si svou hereckou kolegyni z filmu Vzpoura na Bounty, o zhruba 18 let mladší krásku Taritu Teriipaiu. Tenhle vztah vydržel deset let a vzešly z něj také dvě děti.

Ze tří manželství tak měl herec pět oficiálních dětí, další tři měl se svou hospodyní a další tři v průběhu života adoptoval (šlo o dceru jeho třetí ženy z jiného vztahu, její neteř a čtrnáctiletou dceru jeho asistentky). Ale tak jako Brando nedokázal spočítat své milenky a milence, šušká se, že nejasnosti panují i kolem počtu jeho dětí. Kromě těch jedenácti oficiálních existují prý i ty nepřiznané. Kolik? To si nikdo netroufá ani tipnout.

Nejhorší otec pod sluncem

Herec nebyl táta, kterého byste si přáli. Nejtěžší život asi připravil svému prvorozenému synovi Christianovi a dceři Cheyenne. Brando a Christianova matka se po rozchodu hádali, kdo bude mít chlapce v péči. Nejdřív vyhrála soud matka, pak ji ale Brando obvinil z užívání drog a získal dítě on, v péči ho měly ovšem hlavně chůvy. Poté matka syna unesla, našli ho až po několika měsících a rozhodně ne v dobrém stavu. Byl nemocný a zjevně o něj nebylo dobře pečováno.

V dospělosti neodolal Christian drogám a alkoholu (stejně jako jeho otec) a rozvinuly se u něj psychické problémy. Největší drama ale přišlo v roce 1990, když zavraždil přítele své nevlastní sestry Cheyenne, prý proto, že ji týral. Do roku 1996 byl ve vězení. V té době se nechal slyšet, že za svůj zpackaný život vděčí otci, o kterém řekl, že je neschopný milovat a v jeho rodu je něco zlořečeného.

Cheyenne, která spáchala rok před jeho propuštěním sebevraždu, prozradila, že ji přítel netýral. Brando ji prý donutil to tvrdit, a sám tak syna nepřímo přiměl k vraždě. Prý proto, že na dceru žárlil. Spekulovalo se, že k ní měl incestní vztah a že právě Brando je otcem své vnučky Tuki. Christian zemřel na zápal plic čtyři roky po svém otci, bylo mu 49.

Zemřel sám a s dluhy

V době, kdy dělal kariéru, trpěl bulimií, aby zůstal štíhlý. Před svou smrtí žil Marlon Brando sám, v malinkém bytečku v Los Angeles. Téměř nevycházel. Přibral údajně 150 kilo a ani zdálky už nepřipomínal slavný sexsymbol. Příčinou jeho smrti bylo respirační selhání, zemřel v 80 letech.

Načítám