Hlavní obsah

Tom Cruise. Dříč, nebo tyran? Dceru nevídá, psychiatrii zpochybňuje a na kolegy od filmu křičí

Foto: Fred Duval, Shutterstock.com

Foto: Fred Duval, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než čtyřicet let je hvězdou Hollywoodu a jeho filmy kasovními trháky. Během natáčení ze sebe vydá všechno a čeká to i od ostatních. O tom, jaký je v osobním životě, se však v superlativech vždy nemluví.

Článek

Jeho filmy plní sály kin a vydělávají stovky milionů. Klukovský a dokonale vybělený úsměv Toma Cruise milují ženy po celém světě. Muži zase obdivují jeho odvahu, kdy si na natáčení akčních scén nebere dubléra a jde do všeho po hlavě, třeba skáče na motorce ze skály.

Jen málokterý jeho vrstevník zvládne akční (někdo je nazývá i sebevražedné) kousky jako on. Jeho osobní život je však spojen s řadou kontroverzí.

Naposledy se řešilo, zda se ukáže na oslavě 18. narozenin své dcery Suri. Nestalo se, vždyť se nevídají. Ale na oslavě padesátin své blízké kamarádky Victorie Beckham se objevil, byl samý úsměv a při příjezdu byl i za hrdinu. Když fotograf, který čekal na příjezd hvězdných hostů, zakopl a upadl, Tom přiskočil a pomohl mu na nohy.

Nepříjemný při natáčení

Jeho kolegové a lidé, kteří s ním pracovali, se shodují, že je obrovsky profesionální a do natáčení jde naplno. Mnohé filmy v poslední době i produkuje. Ale není snadné s ním pracovat. Trpí pocitem, že jen on ví, jak má scéna vypadat.

Například herečka Thandiwe Newton, která s ním hrála v Mission: Impossible 2, se svěřila, že byla absolutně frustrovaná, když se jim nedařilo dovést scénu k dokonalosti a Cruise byl více a více vystresovaný. Později to označila za noční můru.

V době koronavirových opatření zase Cruise seřval členy štábu, protože nedodržovali pandemická opatření. Myšlenka byla dobrá - nechtěl riskovat další přerušení natáčecího dne a připravit lidi o práci, jako producent cítil odpovědnost. Jeho projev byl ale přes čáru.

Foto: Profimedia.cz

Na role se připravuje a scénu sjede klidně opakovaně, aby byla perfektní. Ale na ostatní vyvíjí tlak, což potvrzují slova Thandiwe NewtonFoto: Profimedia.cz

Scientologie jej vyléčila z dyslexie

Přívrženci označují scientologii za církev, odpůrci pak za sektu. A někteří ji mají za církev Toma Cruise. Bývalí členové scientologie mluví o tyranii, zneužívání movitých členů a prapodivných technikách, kterými máte dosáhnout lepšího života a nesmrtelnosti.

Cruise se stal scientologem díky první ženě, herečce Mimi Rogers. Herec a producent tvrdí, že jej scientologie vyléčila z dyslexie (s čímž odborníci absolutně nesouhlasí), a oceňuje, jakým způsobem umí pracovat s duševním zdravím, objevovat a „léčit“ psychické problémy.

Zpochybňuje psychiatrii jako vědu

Ostatně jeho výroky ohledně psychiatrie a antidepresiv jsou proslulé. V rozhovoru v talkshow Matta Lauera například prohlásil, že díky tomu, že je dlouholetým scientologem, rozumí víc a víc psychiatrii a zná její historii. Označil ji za pseudovědu, kdy antidepresiva podle něj zakrývají problémy, nic neřeší. Podle jeho názoru totiž nic jako chemická nerovnováha v těle neexistuje.

A navezl se nevybíravě i do herečky Brooke Shields, která se svěřila s poporodními depresemi a braním antidepresiv. Veřejně ji označil za nezodpovědnou. Ona mu doporučila, ať se raději věnuje zachraňování světa od mimozemšťanů, protože jeho výroky neprospívají ženám s vážnými problémy.

Foto: Profimedia.cz

Mezi scientology se dostal díky Mimi RogersFoto: Profimedia.cz

Vztah s dcerou? Žádný

Jeho biologická dcera slavila před pár dny 18. narozeniny. Oslava se musela ovšem obejít bez táty, jejich vztah je na nule už řadu let.

Jaký je Cruise táta? Trojnásobný, to pro začátek. Dvě děti adoptoval spolu s druhou manželkou Nicole Kidman a nejmladší dceru má s manželkou třetí (taktéž bývalou), Katie Holmes.

S hvězdou seriálu Dawsonův svět se Cruise oženil v roce 2006 a v tomtéž roce se jim narodila dcera Suri. Herečka zpočátku přijala manželovo scientologické vyznání, ale nakonec s dcerou opustila Toma i církev. A říká se, že jako jedné z mála jí byl dopřán klidný odchod, bez šikany a napadání.

Dceru má plně v péči, otec měl právo ji navštěvovat, ale buď to dělal tajně, nebo mají média pravdu a více než deset let se neviděli. Platil na dceru soudem určené alimenty, ale víc do jejího života nezasahoval.

Načítám