Hlavní obsah

Slavní a sekty: Kdo málem vyhladověl a kdo přišel o dceru?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Někdo si chce potvrdit pocit výlučnosti, jiný hledá autoritu a řád nebo smysl života. A za někoho rozhodli rodiče. Důvodů, proč lidé vstupují do nejrůznějších (nejen) náboženských sekt, je mnoho. A slavné osobnosti na tom nejsou jinak, navíc mají peníze a to se v sektě vždycky hodí…

Článek

O tom, že se s Tomem Cruisem nechce v Hollywoodu nikdo kamarádit, protože je to bláznivý a fanatický scientolog, se už ani nešeptá, to se prostě ví. Ale aby to bylo fér, představitel agenta Ethana Hunta a poručíka Mitchella přezdívaného Maverick rozhodně není jediným, kdo byl nebo je členem sekty.

Někteří se do společenství svázaného přísnými pravidly narodili, jiní do něj v dospělosti vstoupili.

Tom Cruise

Scientologie se zabývá duševním zdravím a dokonce tvrdí, že má patent na to objevit a vyléčit jakýkoli psychický problém. Její představitelé ovšem mimo jiné odmítají psychiatrické praktiky, používání psychofarmak a také bývají obviňováni z vymývání mozků.

Jedním z nejslavnějších členů je už desítky let herec Tom Cruise, na své členství je velmi hrdý a tvrdí, že by bez tohoto nádherného náboženství nikdy nebyl tam, kde je teď. Prý díky scientologii překonal i dyslexii a oceňuje, že jedním z jejích cílů je boj proti drogám a napravování kriminálníků.

Hercovo přesvědčení je evidentně tak silné, že mu zřejmě ani nevadí, že kvůli oddanosti této sektě se mu rozpadla manželství a vztah s dcerou Suri (15).

Foto: Profimedia.cz

Ke scientologii jej přivedla první žena, o dvě další manželky zřejmě i kvůli svému fanatismu přišelFoto: Profimedia.cz

Glenn Close

Zlá Cruella ze 101 dalmatinů (1996) a zhrzená milenka z Osudové přitažlivosti (1987) byla opakovaně nominovaná na Oscara a je hrdou majitelkou tří Zlatých glóbů. Ale taky do svých 22 let vyrůstala a dospívala ve Švýcarsku u Ženevského jezera v náboženském kultu Morální znovuvyzbrojení, který založil americký evangelický kněz a jednu dobu i obdivovatel Adolfa Hitlera. Po tom, co s rodinou kult opustila, musela si zvykat, že jí nikdo nediktuje, co si má myslet a co oblékat. A zároveň se musela pokusit odpustit svému otci.

Foto: Profimedia.cz

Dlouho trpěla nočními můrami, že bude zatracenaFoto: Profimedia.cz

Rose McGowan

Proslavila se jako jedna ze seriálových Čarodějek, ale dětství a dospívaní rozhodně neměla pohádkové. Narodila se v Itálii a její otec byl manažerem sekty Děti boží. Žili odříznutí od okolního světa a podle přísných pravidel. V jednom z rozhovorů se herečka svěřila, že od mala byla svědkem sexuálních orgií a přísahala sama sobě, že se nikdy mužům neodevzdá jako ženy ze sekty. Když chtěla hlava společenství do těchto aktivit zapojit i děti, rozhodl otec, že je čas odejít.

Herečka byla jedna z prvních, která vznesla obvinění proti producentovi Harvey Weinsteinovi (69), a stála tak u zrodu hnutí MeToo.

Foto: Profimedia.cz

Herečka si užila svoje a její život to zřejmě dost ovlivniloFoto: Profimedia.cz

David & Patricia Arquettovi

Sourozenci Arquettovi vyrůstali v v 70. letech minulého století ve Virginii v komunitě Subud, jejíž kořeny sahají až do Indonésie. Jednalo se o pokus o vybudování utopické společnosti, lidé zde žili bez elektřiny a tekoucí vody. Po několika letech se ale komunita rozpadla a rodina se odstěhovala do Chicaga. A jak napsala Patricia pro Wall Street Journal o mnoho let později, její rodiče měli určitě duchovní hloubku, ale také lidské chyby. Otec měl problémy s drogami a alkoholem, matka je v dospívání fyzicky týrala. Časem ale prý rodiče a následně pak i děti své démony zvládli překonat.

Foto: Profimedia.cz

Narodit se do sekty není úplně ideální životní startFoto: Profimedia.cz

Michelle Pfeiffer

Uznávaná herečka má se scénáristou Davidem E. Kelleym (65) dvě děti a na svém kontě řadu skvělých filmů. A také zkušenost s názorovým směrem zvaným breatharianismus, který má kořeny v ajurvédě a věří, že lidé mohou žít jen z páry a slunečního záření. Dvacetiletá Michelle Pfeiffer se jím nechala ovlivnit, byla vyhublá a díky tučným příspěvkům do rozpočtu hnutí i bez peněz. Naštěstí ji zachránil její první manžel.

Foto: Profimedia.cz

Sama prý dnes nechápe, jak se to hlavám hnutí podařilo, ale byla zcela v jejich vlekuFoto: Profimedia.cz

Tomáš Krejčíř

Herec z populárních seriálů i moderátor dnes spoluvlastní síť klinik estetické a plastické chirurgie se svojí druhou ženou Petrou. Té prý vděčí za to, že se mu podařilo po dvaceti letech odejít od mormonů. Tedy z Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Hodně se mluvilo mimo jiné o tom, že musel odevzdávat desátek a bylo mu mluveno do pracovních příležitostí. Po odchodu z této církve si prý mimo jiné vychutnává víno a čaj, které měl jako člen zakázané.

Foto: Profimedia.cz

Dnes úspěšný podnikatel na roky v mormonské církvi nevzpomíná se záští, ale vrátit by se nechtělFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Rose McGowan
Tomáš Krejčíř

Načítám