Článek
Žloutenka (hepatitida) typu A, známá také jako nemoc špinavých rukou či infekční žloutenka, je na vzestupu. Od začátku roku hlásí hygienici v Česku stovky případů. Většinou není průběh onemocnění nijak dramatický, nicméně občas způsobí i větší zdravotní komplikace – závažnost roste s věkem nakažených. Virus přitom může číhat na madlech v MHD, na nákupních vozících, klikách, penězích, v syrovém salátu…
Jak se přenáší žloutenka typu A
Virus hepatitidy A je velice odolný, přenáší se stolicí nemocného člověka. Když si nakažený špatně umyje ruce po opuštění toalety, pak infekci roznáší na další předměty či potraviny. Stejným způsobem virus přenášejí (a také se tak sami nakazí) zdraví lidé, pokud na WC sáhnou například na „kontaminovanou“ kliku či splachovadlo a poté si neumyjí ruce.
10 kroků, jak se nenakazit žloutenkou typu A
Dobrá zpráva je, že proti této žloutence existuje účinná obrana a většinu opatření můžete začít dělat hned: doma, v práci i na cestách. Následujících deset kroků radí, jak na to.
1. Myjte si ruce: často a důkladně
Zní to jako samozřejmost, ale právě nedostatečné mytí rukou bývá nejčastější příčinou přenosu. Používejte tekoucí vodu a mýdlo a ruce si myjte minimálně 20 vteřin – vždy po toaletě, před jídlem a po návratu domů. >>>Jak si správně umýt ruce
2. Mějte po ruce dezinfekci
Ne vždy máte možnost si ruce umýt. Malá lahvička dezinfekce v kabelce nebo batohu se hodí v MHD, obchodě i na výletě.
3. Nedotýkejte se obličeje
Jste venku, v práci, MHD a sáhnete si na nos, upravíte si vlasy, podepřete si bradu, podrbete se na oku… Jenže právě přes ústa, oči nebo nos se virus snadno dostane do těla. Je důležité na to myslet a opravdu si neumytýma rukama nesahat do obličeje a už vůbec ne do úst!
4. Dbejte na hygienu při vaření
Než začnete připravovat jídlo, umyjte si ruce. Pravidelně čistěte i pracovní plochy, prkénka a kuchyňské náčiní. Zeleninu a ovoce dobře oplachujte – zejména pokud je budete konzumovat syrové.

Základní pravidlo, které chrání nejen před žloutenkou, ale i před dalšími nákazami tohoto typu, je mýt před jídlem nejen ruce, ale také potraviny, které nebudete dále tepelně upravovatFoto: sukiyaki, Shutterstock.com
5. Vyhýbejte se jídlu z pochybných zdrojů
Pouliční stánky bez viditelného zázemí nebo pochybně vypadající rychlá občerstvení představují riziko. Nejste-li jistí, raději si dejte něco doma nebo z ověřeného místa.
6. Sledujte hygienu u dětí
Děti si hrají, dotýkají se všeho možného a často si sahají na obličej. Učte je mytí rukou jako samozřejmost a dohlížejte, jak a kdy to dělají: především po toaletě, před jídlem a po příchodu z hřiště.
7. Nepijte z cizích lahví a nesdílejte příbory
Ano, i sdílení jedné skleničky nebo vidličky s blízkými může být rizikové. Každý by měl mít své nádobí – zvlášť v období, kdy hrozí vyšší riziko nákazy. Neukusujte třeba ani ze společného krajíce, a jak upozorňuje SZÚ, nesdílejte s jinými lidmi ani cigarety či vodní dýmku.
8. Používejte vlastní hygienické potřeby
Zubní kartáček, ručník, holicí strojek… Nic z toho by se nemělo půjčovat ani mezi členy domácnosti. Jsou to drobnosti, ale právě přes ně se infekce může šířit.
9. Buďte opatrní při cestování
Na výletech, dovolených nebo i při cestách po městě je snadné sklouznout k méně pečlivé hygieně. Mějte s sebou dezinfekci na ruce, v zahraničí pijte jen balenou vodu a vyhýbejte se neověřenému jídlu.
10. Zvažte očkování
Chcete mít opravdu klid? Nejspolehlivější ochranu před hepatitidou typu A představuje očkování. Doporučuje se hlavně lidem, kteří často cestují, mají děti, pracují s lidmi nebo v gastronomii. Vakcína je běžně dostupná u praktického lékaře nebo v očkovacím centru.
Očkování proti žloutence typu A probíhá ve dvou dávkách. Druhá dávka se podává přibližně za 6 až 12 měsíců po první a zajišťuje dlouhodobou ochranu: na 20 let nebo i déle. Cena jedné dávky se pohybuje mezi 1 000 až 1 500 Kč. Většina zdravotních pojišťoven (VZP, ZPMV, OZP) na vakcínu přispívá v rámci preventivních programů, obvykle částkou 500 až 1 000 Kč.
Chraňte sebe – chráníte i ostatní
Co je tedy nejdůležitější? Myjte si ruce po opuštění toalety, před jídlem (před přípravou jídla) a při příchodu zvenku domů či třeba na pracoviště. Nejde o žádná přehnaná opatření! Většina patří k základním hygienickým návykům a snadno je zvládnete zařadit do běžného dne. Navíc tím nechráníte jen sebe, ale i ostatní.