Hlavní obsah

Specifika jídelníčku lidí s hepatitidou: Co ano a co nesmíte

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když pro pacienty s hepatitidou neexistuje žádná standardní dieta, správná výživa je pro ně velmi důležitá. Jídelníček sice neumí nahradit léčbu, nezastupitelně ji ale doplňuje a mírní poškození jater, které nemoc způsobuje. Jak by měl takový jídelníček zhruba vypadat?

Článek

Hepatitida je zánět jater, který může mít krátké (akutní) nebo dlouhodobé (chronické) trvání. Poškozuje játra a brání jejich normálnímu fungování. Podle příčiny a typu přenosu se rozlišuje několik typů hepatitidy (včetně typu A známém jako infekční žloutenka). Ve všech případech může ale vést ke komplikacím, jako je cirhóza (zjizvení) jater, jejich selhání nebo rakovina. Nenapravitelnému poškození může zabránit odpovídající prevence, včasná diagnostika a léčba. Součástí léčby je i strava, která sice nevede k vyléčení, ale posiluje organismus, pomáhá v těle udržet rovnováhu tekutin a zabraňuje přetížení jater. Jak by měl takový jídelníček vypadat?

1. Bílkoviny a sacharidy

Bílkoviny jsou nezbytné k obnově poškozených buněk a zamezení podvýživy. Mezi nejlepší zdroje patří libové maso a ryby, vejce, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky (především tvaroh). Vyhýbat byste se měli syrovým nebo nedovařeným rybám a mořským plodům a tučnému masu (některé části vepřového, kachního nebo jehněčího masa a uzeniny). Pozor ale na množství. Nadměrná konzumace bílkovin játra zvýšeně zatěžuje. „Bílkoviny, které tělo nevyužije, se odbourávají za vzniku močoviny. Tento proces je pro tělo náročný a děje se právě v játrech,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

Převyšovat by mělo zastoupení komplexních sacharidů typu rýže, quinoy, ovesných vloček nebo bulguru. Vyvážená strava při hepatitidě by měla obsahovat zhruba 55–60 % sacharidů, 15–20 % bílkovin a 25–30 % tuků.

A co když vás honí mlsná? Víme, jak ji zahnat

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Záleží na stavu pacienta a stupni onemocnění, obecně ale platí, že by měl být jídelníček založen na čerstvém ovoci a zeleniněFoto: RossHelen, Shutterstock.com

2. Tuky

Tuky tělu v adekvátním množství prospívají. Je ale nezbytné volit zdravé zdroje, jako jsou olivový olej, avokádo, ořechy nebo tučné mořské ryby, a při hepatitidě to s nimi nepřehánět. „Odlehčení jídelníčku zejména v oblasti tuků je důležité. Nejedná se jen o klobásy a tučná jídla, ale i o zdravé zdroje tuků, jako jsou ořechy, semínka či mák, i jejich příjem je třeba snížit,“ vysvětluje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

„Játrům škodí také transmastné kyseliny, které jsou obsaženy ve smažených pokrmech, levných margarínech a nejrůznějších cukrovinkách a polevách. Tyto potraviny by tedy v jídelníčku rozhodně být neměly,“ upozorňuje Michaela Bebová. Jaké množství je tedy ideální? Denně bude stačit zhruba hrst ořechů, další den plátek lososa, další polovina avokáda. Střídejte je tak, aby byl jídelníček pestrý. Vyřaďte také předvařená jídla a hotové sýrové a smetanové omáčky.

3. Omezte sůl

Sůl vede k zadržování tekutin, což zvýšeně zatěžuje játra. Omezte příjem hodně slaných potravin, jako jsou smažené bramborové lupínky, uzeniny, některé sýry, bujóny a konzervovaná jídlaJak správně solit?

4. Méně a často

Pacienti s hepatitidou často nemají chuť k jídlu, je ale potřeba dostat do těla energii. Proto je výhodné podávat menší porce, ale častěji. Jídelníček by mohl vypadat třeba takto:

  • Snídaně - Bílý jogurt, banán, hrst ovesných vloček
  • Svačina - Hruška
  • Oběd - Dušené kuřecí maso s bulgurem, rajčaty, brokolicí a cuketou
  • Svačina - Včerejší žitný chléb s tvarohovou pomazánkou, čerstvá zelenina
  • Večeře - Salát z červené čočky a pohanky s nakrájeným avokádem, čerstvou mrkví, okurkou a polníčkem
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zdravé tuky, jako je avokádo, olivový olej nebo ořechy a semínka by ve stravě měly mít své místo, ale pouze v adekvátním množstvíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Stravitelnost

Pokrmy by měly být snadno stravitelné. Proto je vhodné volit šetrné způsoby přípravy, jako je pečení, vaření v páře nebo dušení. Péct ideálně na sucho na pečicím papíře, dusit na pánvi na vodě a vařit třeba v parním hrnci, který si získává stále více fanoušků.

Je také důležité, aby každý pacient sledoval individuální toleranci k určitým potravinám, protože pocity a trávení se u jednotlivců mohou značně lišit. Dbejte také na zvýšenou hygienu potravin i rukou, protože jakýkoliv virus, bakterie nebo toxin, který by se vám do těla s potravou dostal, by mohl poškození jater zhoršit.

Co při hepatitidě nesmíte

Nejnebezpečnější je alkohol. Výrazně zvyšuje a urychluje stupeň poškození jater, což vede k vyššímu riziku rozvoje vážnějších problémů, jako je cirhóza nebo rakovina. Toho se musíte v případě hepatitidy vzdát absolutně.

Pozor také na doplňky stravy. Bez konzultace s lékařem byste neměli užívat žádné mikroživiny, některé z nich mohou v nadměrných dávkách játra poškodit. Týká se to třeba mědi nebo vitaminů rozpustných v tucích, které se ukládají nejen v tělesném tuku, ale také v játrech, mezi ně patří vitaminy A, D, E a K. Dobře nedělá ani čerstvé kynuté pečivo a ostré koření, proto je lepší jíst včerejší chleba.

Načítám