Hlavní obsah

Med smíchaný s octem? Znovuobjevenou dezinfekci starověku klinicky testují britští lékaři

Foto: Lyubimova Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Lyubimova Tatiana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antibiotika přestávají zabírat. Britové, národ který vynalezl penicilin, se začali poohlížet po jiných možnostech a vrátili se o několik staletí zpět.

Článek

Med a ocet běžně najdete v téměř každé domácnosti. Jejich smícháním vzniká „zázračné léčivo“ zvané oxymel, které už před mnoha staletími zachraňovalo životy. „Při zkoumání starověkých receptů jsme si všimli, že pro omývání nebo ošetřování ran a otoků se běžně používala právě kombinace těchto dvou ingrediencí. To nás inspirovalo k tomu, abychom se na ni zaměřili v naší analýze,“ uvedla Erin Connelly, výzkumná pracovnice na University of Warwick. Výsledky využití oxymelu při moderní léčbě ran jsou dle jejích slov natolik slibné, že by se mohly dostat do fáze klinických zkoušek. Oxymelem potírali zraněná místa pacientům už lékaři ve starověkém Římě. Ani oni nebyli vynálezci této metody a nejspíš se inspirovali u svých předků.

Odolnost vůči antibiotikům komplikuje léčbu

Čím tato „nízkonákladová“ dezinfekce britské výzkumníky tolik zaujala? Mohla by v budoucnu vytrhnout lidstvu trn z paty. Lékaři u svých pacientů naráží na čím dál častější rezistenci vůči antibiotikům. Především pak v nemocničním prostředí. Laicky řečeno, stále méně zabírají. Víra, že antibiotika jednou pro vždy lidstvo ochrání, neplatí. Naopak se dostalo do bodu, kdy si už bakterie na penicilin „zvykly“ a jsou vůči němu odolné. Léčba bakteriálních infekcí je tak velmi obtížná, zejména pokud jsou chráněny v takzvaném biofilmu. Tím je míněný složitý systém, ve kterém se během infekce přichytí bakterie k povrchům v ráně a antibiotika jsou na ně občas krátká.

Med jako lék? Nic nového pod sluncem, znaly jej už naše babičky

Léčebné účinky medu jsou v lidovém léčitelství známy odpradávna. Škála zranění, na která se dá použít, je široká. Od různých odřenin po velké zanícené rány, včetně popálenin, proleženin a otlačenin.

Medové obvazy byly oblíbené například u porodních bab. Věděly, že rychle snižují zánět, otok a bolest.

Med se dá díky jeho protizánětlivým účinkům rovněž použít i jako první pomoc při popáleninách.

Ocet podporuje účinky medu

Proč je ale cenné právě spojení medu s octem? Při aplikaci této „sladkokyselé“ terapie smíchané v různých poměrech vědci zjistili, že naši prapředci dobře věděli, co činí. Kombinace nízké dávky kyseliny octové (účinné složky octa) a léčivého medu počet mikrobů v ráně výrazně snižuje. Navíc se ukázalo, že nejlépe dezinfikují přírodní octy, protože hubí bakterie účinněji než stejná dávka čisté kyseliny octové. Na špici v tomto směru stojí octy z granátových jablek. Antibakteriální aktivita octů konkrétně z tohoto ovoce ze Středozemí patřila k nejsilnějším. Vědci se proto chtějí speciálně na tento druh nadupaný vitaminy, železem, vápníkem, fosforem a hořčíkem zaměřit.

Nízkonákladová terapie zaujala i plastické chirurgy

I když je třeba provést ještě další podrobnější průzkum, výsledky jsou už teď překvapivě slibné. Vědci navrhují zavést moderní verzi oxymelu do fáze klinických zkoušek. „Zkoumání použití starých tradičních léků v současné moderní medicíně je vzrušující dobrodružství,“ zmiňuje nadšeně profesor Joseph Hardwicke, konzultant plastických chirurgů z univerzitních nemocnic v Coventry a Warwickshire. Infekcí, na které antibiotika nezabírají, je dle jeho slov rok od roku více a více. Moderně uchopené znalosti předků povedou ke zlepšení současné lékařské péče, a navíc za výrazně nižší cenu.

Načítám