Hlavní obsah

Ruce si umí namazat každý? Překvapivé chyby, které vám škodí

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruce jsou vizitka každé ženy. Chladným počasím a neustálým používáním dezinfekce však dostávají extrémně zabrat, což se může projevit nejen na vzhledu, ale i na zdraví. Věnujte jim proto zvýšenou péči. Jaké mýdlo a krém vybrat a jak je použít?

Článek

Dezinfekce, častější mytí i nošení ochranných rukavic chrání před nákazou koronavirem, pokožce rukou ale dávají zabrat. Myslete proto i na její zdraví a o ruce vhodně pečujte. Jen pozor, ať se přitom nedopouštíte zbytečných chyb, kterými byste si ještě více ublížili.

Důležitá je ovšem nejen péče, ale i prevence: před prací s nečistotami, třeba hlínou na zahradě, ruce promastěte, půjdou snáz umýt. Na špinavou práci i na mytí nádobí noste ochranné pracovní rukavice.

Nejdříve umýt: Jaké vybrat mýdlo?

Než sáhnete po krému, ruce si důkladně umyjte. Jinak si nečistoty a mikroorganismy jen rozetřete po kůži a krémem je zafixujete. Hlídejte si teplotu vody, ledová i příliš horká vysušují. Citlivou, suchou a rozpraskanou pokožku proto myjte raději jen vlažnou. Pozor si dejte i při výběru mýdla. „Zbavují sice nežádoucích nečistot, ale některá mýdla mohou náchylnou pokožku rukou vysušovat, protože odmašťují a ztenčují ochranný povrchový film. Ruce přitom vysychají dvakrát rychleji než tváře, protože mají podstatně tenčí kůži,“ upozorňuje Ludvík Drnek ze společnosti Belathena.

Na citlivou a suchou pleť je lepší mýdlo tekuté a s nižším pH faktorem, skvělá jsou také „nemýdla“ (někdy se jim říká syndet), která vypadají i fungují jako mýdla, ale mají jiné, pokožce příznivější složení. Během dne lze mytí nahradit užitím antibakteriálního gelu.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Časté mydlení je sice v dnešní době nezbytné, ale kůži na rukou rozhodně neprospíváFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Kdy je mytí rukou rizikové

Drobné kapičky vody, které na pokožce ulpívají, mohou vlivem chladu namrzat, což může způsobit podráždění, zarudnutí, popraskání i popálení. V chladných dnech si proto ruce nikdy nemyjte těsně předtím, než jdete ven! Kůži nesvědčí ani větrné počasí, ve kterém pokožka rychleji vysychá. Kůže na rukou nemá mazové žlázy a zejména na hřbetech je citlivější.

A potom usušit: Umíte to?

Mokré ruce vždy utírejte jemným poklepáváním ručníku, nikdy je netřete silou. Pokud je neosušíte úplně dokonale, nevadí. Nakrémujte je klidně ještě vlhké, krém vodu v kůži zafixuje a vnese do ní více hydratace.

Jaký používat krém na ruce

Krém na ruce nevybírejte jen podle praktičnosti balení a příjemné vůně. Na suchou kůži je vhodný hutnější přípravek, který hojně hydratuje a regeneruje. Nikoli ale mastný – kvůli lepivému filmu by nadlouho znemožnil ruce používat. „Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Atopici by na ruce měli používat speciální oleje, které pomohou vytvořit ochrannou vrstvu,“ doporučuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Ruce můžete mazat i několikrát denně. Vsaďte na zvýšený obsah promašťujících lipidů, betaglukany, které podporují imunitu pokožky, a ureu, jež ulevuje od pnutí a bolesti. Pokožku zklidňuje a regeneruje i panthenol, glycerin zase hydratuje a přispívá k přirozené bariérové funkci kůže.

Foto: Archiv firem

Gel-Cream Bella Night Care na dekolt a ruce (100 ml, 1289 Kč) je bohatý na betaglukany a dexpanthenol. Na sílu urey sází krém na ruce Balea Urea (100 ml, 29,90 Kč, prodává dm)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Červená SOS ochranná Indulona (49,90 Kč, 85 ml) obsahuje parafín, glycerin a ovocné oleje. Tělová mast ve spreji Eucerin Aquaphor (250 ml, 455 Kč) pro velmi suchou a podrážděnou pokožku při aplikaci chladí a zklidňujeFoto: Archiv firem

Používejte UV ochranu i na ruce

Jarní sluníčko umí být agresivní, chraňte před ním již nyní nejen tvář, ale i ruce. Ochranný filtr je u pleťových krémů běžný, v krému na ruce ale vždy nebývá. Přitom právě hřbety rukou patří mezi nejčastější místa, která může postihnout zhoubný melanom. S regenerací a ochranou pomohou i přírodní látky, například z měsíčku, heřmánku, avokáda, bambuckého másla, olivového oleje nebo aloe vera.

Foto: Archiv firem

Ochranu před vysušením i slunečními paprsky nabízí krém na ruce Isolda Včelí vosk (100 ml, 18 Kč) nebo vyživující krém Lactovit (75 ml, 65 Kč)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Vyživující krém na ruce Astrid (100 ml, 39,90 Kč) s avokádovým máslem zvládne i hydrataci. Pečující krém na ruce a nohy Manufaktura (100 ml, 175 Kč) obsahuje vřídelní sůl, bambucké máslo a levanduliFoto: Archiv firem

Místo peelingu olejová maska

Jednou týdně dopřejte pokožce intenzivní péči. Zatímco tváři a tělu dopřáváte peeling, na ruce s ním šetřete nebo si pořiďte přípravek určený přímo pro ně. Kůže je tu přirozeně sušší a častěji trpí oděrkami a prasklinami, při kterých je peeling tabu. Vhodnější je hydratační zábal, například parafínový. Uleví vám i olejová lázeň: olivový nebo kokosový olej stačí nahřát a ruce do něj na dvacet minut ponořit. Pak je osušte papírovou utěrkou a zbytky vmasírujte do kůže i nehtů.

Načítám