Hlavní obsah

Jak využít jablečný ocet? Jako lék, ke zkrášlení i čištění

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jen aktuální móda, nebo stará popelka mezi lidovými léčivy? Popravdě, asi obojí. Jablečný ocet má totiž desítky možností použití: od zdravotních, přes zkrášlovací až po ryze praktickou oblast. Objevte je!

Článek

Elixír mládí, zdroj energie, tajemství štíhlosti… takovéto superlativy se historicky pojí s jablečným octem. A nutno dodat, že jde o historii skutečně dlouhou. Vždyť zmínky o něm máme od starých Egypťanů, později z Bible a první mořeplavci jej vozili na lodích proti kurdějím. To, že se tato přírodně kvašená tekutina dostane do popředí zájmu lékařů a výživových poradců, bylo jen otázkou času. My jsme vám již radili, jak jej vyrobit v domácích podmínkách.

Jak ho konzumovat

Jablečný ocet se doporučuje pít ráno nalačno. Dvě lžičky rozmíchejte ve sklenici vody. Kdyby se vám to zdálo moc kyselé, přidejte med nebo ovocný džus. Každopádně ho zkuste využívat všude tam, kde potřebujete dodat říz, tedy v salátových zálivkách, majonéze, do polévek či omáček.

Hubnu, hubneš…

Až tomuto nápoji přijdete na chuť, můžete ho pít i třikrát denně před jídlem. Budete se pak cítit plnější. A to je pověstné jádro pudla hubnoucího efektu, který je jablečnému octu přisuzován. Odborné studie potvrzují, že právě kyselina octová podporuje štěpení tuků, takže má prokazatelně hubnoucí účinky.

Foto: Bartosz Luczak, Shutterstock.com

Není nic jednoduššího než octem lehce pokapat salát. Dostane ten správný řízFoto: Bartosz Luczak, Shutterstock.com

Zásobárna léčivých látek

Kudy teče, tudy léčí, řekl by klasik. Jablečný ocet, na rozdíl od kvasného, převzal při výrobě z jablek všechny důležité enzymy, vitaminy a minerály. Působí jako přírodní antibiotikum, takže se doporučuje při bolestech v krku (kloktání). Antibakteriální účinky se projevují při likvidaci nebezpečné E. coli v potravinách, kdy se aplikuje na ovoce a zeleninu pro prodloužení trvanlivosti.

Blahodárnou žlutou tekutinu by měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat cukrovkáři. Několika studiemi byla prokázána souvislost se snižováním hladiny cukru v krvi. Podobně blahodárné účinky byly zaznamenány i v případě vysokého krevního tlaku a takzvaného špatného cholesterolu. Nemocní dnou a artritidou také pozorují zlepšení stavu. Prý dovede i posilovat imunitu organismu.

Čistí spolehlivě nejen tělo…

Jablečný ocet je spojován s detoxikací těla, protože na sebe umí vázat nebezpečné toxiny v těle. Díky vysokému obsahu draslíku pročišťuje lymfatické uzliny. Právě s magnéziem je spojováno také efektivní dodání energie. Cítíte-li se unavení, kyselý jablečný nápoj vás „nakopne“. To, že obsažené aminokyseliny pomáhají po sportovním výkonu, oceňují běžci i gymnastky.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Můžete ho ukrýt do různých nápojů, jen raději nezahřívejte, přišli byste o cenné enzymyFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

…ale i domácnost

Možná víte, že ocet neutralizuje pachy, takže stačí umístit skleničku poblíž zdroje nelibé vůnš a máte vyřešeno. Podobně funguje jako dezinfekční prostředek. Můžete s ním vyzrát na skleněné povrchy i zašedlé záclony a prádlo. Své uplatnění najde i na zahradě. Jeho postřikem totiž vyhlásíte válku plevelu, který do druhého dne uschne. Ovšem pozor, lze použít jen na izolované rostliny ve spárách chodníků nebo příjezdových cest. V záhonu byste zničili i vše v okolí vysazené.

Pěsticí účinky

Možná vám babička kdysi radila potírat štípanec včely octem. Pomůže i při aplikaci na sluncem spálenou pokožku. Stařecké skvrny zesvětlí skoro do neviditelna, zatímco zuby získají zázračný lesk i bělejší barvu. Při oplachování vlasů zředěným octovým roztokem velmi brzy zjistíte, že je lepší než jakýkoli kondicionér. Kyselina octová reguluje PH pokožky, takže ve zředěné formě čistí obličej. Pomáhá i zablešeným domácím mazlíčkům, stačí je postříkat rozprašovačem.

Rada na závěr: pokud nemáte vlastní jablečný ocet, sáhněte po BIO kvalitě. Není to vyhazování peněz, ale ochrana před nežádoucími chemickými rezidui z jablek. Také dodržujte staré známé: všeho s mírou, takže nepřekračujte denní dávku 6 kávových lžiček denně.

Načítám