Hlavní obsah

10 neduhů, které vám pomůže vyléčit med

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Med je v přírodní medicíně zmiňován v mnoha souvislostech a dalo by se říct, že je po staletí vyzkoušeným všelékem. Na jaké neduhy ho můžete použít a jak na to?

Článek

Med byl během staletí uznávaným lékem, kosmetickým přípravkem, platidlem i obětinou bohům. Proč? „Obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitaminů, železa, vápníku, fosforu a rostlinných silic, které jsou nezbytné pro správný chod imunitního a trávicího systému. Působí antisepticky, protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání onemocněním dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ vysvětluje Milan Špaček, medový sommelier ze společnosti Medokomerc. S jakými konkrétními neduhy vám pomůže a jak?

1. Na drobné rány

Vrstvičku medu můžete nanést na drobné ranky, odřeniny, škrábance. Působí hojivě, ničí bakterie, podpoří tvorbu nové tkáně, zmírní otok a zabraňuje infekci. Med by měl ránu zcela pokrýt a následně byste ji měli překrýt gázou a obvazem – ty měňte jednou za den, aniž byste med odstraňovali. Postup opakujte do zahojení.

2. Na popáleniny

Popálenina od žehličky, páry nebo grilu se rychleji zahojí, když ji pořádně ochladíte studenou vodou, následně dobře osušíte a natřete tekutým medem. Vše pak překryjte potravinářskou fólií a obvažte. První den převažte dvakrát, další už stačí jen jednou – do zhojení.

3. Na akné

Antibakteriální vlastnosti medu jsou skvělé i pro pleť s akné. Aplikujte ho jako masku 3–5x týdně. Med lehce rozehřejte, aby byl tekutý, nanesete na pokožku a nechte asi 10 minut působit. Pak opláchněte vlažnou vodou.

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Na posílení imunity si denně dopřejte 3 lžičky medu Foto: Lordn, Shutterstock.com

4. Na štípance

Štípanec od vosy a včely ošetřete medem. Uleví od bolesti, neutralizuje jed, zabraňuje svědění a protože má antibakteriální účinek, zabrání i případné infekci v ráně.

5. Na lupy

V boji proti lupům spojte med a kokosový olej. Med působí antibakteriálně a kokosový olej zase hydratuje vlasové kořínky. Smíchejte je v poměru 1 : 1, naneste na pokožku hlavy, nechte pár minut působit a poté opláchněte.

6. Proti kašli

Trápí vás kašel? Zmírněte ho čajem s citronem a medem. Čaj má zklidňující účinek, vitamin C podporuje imunitu a med bojuje proti případnému zánětu. Nápoj lze připravit i jen zalitím medu teplou vodou (ne horkou, živin by ubylo) a přidáním citronu a trochy skořice. Obě metody lze použít při tišení nočních záchvatů kašle dětí starších jednoho roku.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Na kašel i proti nespavosti pomůže čaj s medemFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

7. Na nespavost

Místo prášku na spaní si udělejte meduňkový čaj a oslaďte ho medem. Můžete si dát také teplé mléko oslazené medem. Oba nápoje spolehlivě zklidní a navodí klidný spánek. Mléko díky obsahu tryptofanu, který se v těle mění na serotonin a příznivě ovlivňuje kvalitu spánku.

8. Proti zápachu z úst

Ti, které trápí zápach z úst by si měli každé ráno vykloktat horkou vodou, do které rozpustí lžičku medu a lžičku skořice. Obě ingredience mají schopnost působit antibakteriálně a zlepšují tak dech.

9. Proti zácpě

Konzumace medu je přínosem i pro vaše střeva. Dokáže v nich vyživovat zdravé bakterie, povzbudit jejich činnost a pomůže od zánětlivých procesů. Lžička medu před spaním je vhodnou metodou, jak si poradit nejen se zácpou, ale také s průjmem.

Foto: SizeSquares, Shutterstock.com

Vaše střeva vám za pravidelnou konzumaci medu poděkujíFoto: SizeSquares, Shutterstock.com

10. Na kocovinu

Bolení hlavy, žaludek jako na vodě a další příznaky kocoviny pomůže odstranit med. Díky obsahu fruktózy, ale i sodíku a dalších látek, pomůže tělu odbourat jedy, které vznikají rozkládáním vypitého alkoholu. Ideální snídaní po oslavě je tedy chleba s medem a dostatek tekutin.

Kolik medu jíst?

„Neužíváte-li med pro řešení konkrétních potíží, ale preventivně nebo jako zdravou variantu slazení, pak je vhodná denní dávka pro děti do 10 let 1 kávová lžička, pro děti nad 10 let 2, pro dospělé pak 3 až 4 kávové lžičky,“ říká Lukáš Pleva z rodinné farmy Pleva.

Dětem do jednoho roku se med podávat nedoporučuje kvůli možné alergii a proto, že se zatím nejsou schopny vyrovnat se s možnými patogeny, a to u nich může vyvolat projevy otravy.

Reklama

Načítám