Hlavní obsah

Blahodárná látka omega-5: Chrání srdce, nervy i před předčasným stárnutím. Tipy, kde ji najdete

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Omega-5 je málo známá látka, která nabízí zajímavé zdravotní přínosy. Přečtěte si, kde ji najdete, jak se používá a v čem všem může být prospěšná.

Článek

O blahodárných účincích mastných kyselin omega-3 či omega-6 se mluví hodně, ovšem omega-5, známá jako puniková (neboli trichosanová) mastná kyselina, stojí v pozadí. A to je velká škoda, protože její benefity jsou veliké: působí jako antioxidant, má protizánětlivé účinky a může pomáhat s prevencí a léčbou některých onemocnění. Nejznámějším zdrojem omega-5 je granátové jablko. S čím vším může pomoci?

1. Chrání před volnými radikály

Oxidační stres spočívá v tom, že volné kyslíkové radikály poškozují buňky. A s tím může souviset mnoho onemocnění, včetně chronických zánětů a rakoviny. Kyselina puniková podporuje aktivaci enzymů, které mají na starosti odbourávání volných radikálů, a tak působí jako prospěšný antioxidant.

2. Ochraňuje srdce a cévy

Pro schopnost snižovat množství škodlivých tuků v krvi a zároveň zvyšovat „dobrý“ HDL cholesterol prospívá omega-5 v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. „Díky antioxidačním vlastnostem navíc zabraňuje tvorbě cholesterolového plátu, který postupně snižuje průsvit tepen,“ rozvádí profesorka Hana Matějovská Kubešová z LF MU v Brně s tím, že tak může omega-5 pomoci předejít nebezpečí aterosklerózy, infarktu a mrtvice.

Foto: olgaman, Shutterstock.com

Kyselina puniková snižuje riziko onemocnění srdce, hlavním zdrojem je granátové jablkoFoto: olgaman, Shutterstock.com

3. Bojuje se zánětem

Kyselina puniková snižuje působení některých zánětlivých látek. „Právě zvýšená zánětlivá aktivita je v posledních letech považována za jeden ze základních patologických mechanismů rozvoje metabolického syndromu se všemi jeho důsledky, včetně zrychleného poškození výstelky cév,“ vysvětluje Hana Matějovská Kubešová. Kromě toho zlepšuje citlivost na inzulin a vyrovnává hodnoty krevního cukru. To všechno se podílí na snížení rizika vzniku nebezpečného metabolického syndromu.

4. Pečuje o nervové buňky

Neurodegenerativní choroby, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova nemoc, poškozují nervové buňky a způsobují jejich odumírání. Tyto procesy jsou doprovázeny vzestupem hladiny zánětlivých látek v krvi a zvýšeným oxidačním stresem. Díky svým protizánětlivým a antioxidačním schopnostem omega-5 chrání nervy před poškozováním, což může oddálit jejich předčasné stárnutí a nástup výše zmiňovaných nemocí.

5. Pomáhá regenerovat pokožku

Omega-5 podporuje dokonalejší vývoj kožních buněk, které se účastní procesu regenerace a zejména hojení pokožky při popáleninách, ekzémech, lupence a akné. Pomáhá rovněž v prevenci předčasného stárnutí pleti, proto je součástí různých kosmetických přípravků.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pravidelný příjem omega-5 pomáhá chránit před zánětem, metabolickým syndromem a před cukrovkou 2. typuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Zdroje omega-5

Nejbohatším zdrojem kyseliny punikové je granátové jablko, v menším množství ji ale najdete také v hroznovém vínu, jablcích, melounech, zeleném čaji, makadamiových ořeších a muškátovém oříšku.

„Granátové jablko používám jako koncentrovanou šťávu z dužiny, ale kromě kosmetického použití se ve velmi malém množství užívá i olej z jader, který obsahuje nejvíce punikové kyseliny,“ upřesňuje David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Omega-5 seženete i ve formě doplňků, pro péči o pokožku můžete zakoupit olej určený k aplikaci přímo na kůži anebo jiný produkt: ve složení hledejte olej z jader granátového jablka, kyselinu punikovou, případně omega-5.

Reklama

Načítám