Hlavní obsah

Jak si zachovat pevné kosti do stáří? Musíte jim říct, že je potřebujete

Foto: SoftSheep, Shutterstock.com

Foto: SoftSheep, Shutterstock.com

Reklama

Co nestihnete do třiceti let, nemáte šanci dohnat. Nemyslíme tím všechny radosti svobodného života, ale zdraví kostí. Právě v tomhle věku se totiž zastaví jejich růst. Pak je nějakých dvacet let klid, ale po padesátce začne kostní hmota vlivem nižší hladiny hormonů ubývat. Kdo nebude mít v tuhle chvíli z čeho brát, může už jen smutně vzpomínat na dobu, kdy si ošklivil kefír.

Článek

Lidská kost není nějaká statická věc, která jednou naroste a pak už s ní nic nehne. „Tento důmyslný orgán je po celý život v neustálé přeměně. Tvoří se v lůně matky a buduje se do nějakých pětadvaceti až třiceti let. Roste do délky i do šířky. Po dosažení vrcholu zůstává proces novotvorby a odbourávání víceméně vyrovnaný,“ říká v podcastu MUDr.ování Eva Dokoupilová z revmatologické a osteologické kliniky Medical Plus v Uherském Hradišti.

I ta nejzdravější kost ale jednou zestárne, respektive zestárne její majitel. Ženy i muže přestanou chránit hormony, které mají na kvalitu kostí také vliv. Dámy to postihne v menopauze, muže přibližně po pětašedesátce. Kosti řídnou, křehnou. Ty silné, v mládí „vykrmené“, to zvládnou. Ale zhruba milion lidí postihne nemoc zvaná osteoporóza.

Stačí škobrtnout

Ne každý o své nemoci ví. A pokud se o ní dozví, tak často bolestivým způsobem. Stačí zakopnout a křehká kost povolí. „Osteoporotické zlomeniny nevznikají třeba při pádu z výšky, ale stačí, když prudce dosednete,“ vysvětluje Eva Dokoupilová. A i když kostem nelze vrátit jejich sílu zpětně, existuje návod, jak je aspoň posílit, aby osteoporóza neútočila při každém prudším pohybu.

„Důležitý je pohyb,“ říká odbornice s tím, že svým pacientkám doporučuje nejméně padesát minut rychlé chůze třikrát týdně. Další položka je dostatečný příjem bílkovin a samozřejmě vápníku. A kvůli jeho vstřebávání, k němuž potřebujeme vitamin D, také pobyt venku. „Osmdesát procent vitaminu D se tvoří v kůži tím, že na ni svítí sluníčko. Čím více na severu lidé žijí, tím méně potřebného UVB záření mají. Finové měli tak nízkou hladinu vitaminu D, že ho začali přidávat do potravy, aby snížili jeho deficit,“ říká lékařka. Neplatí ovšem logická úvaha, že čím víc na jihu lidé žijí, tím zdravější kosti mají. Proč tomu tak je, vysvětluje odbornice v podcastu MUDr.ování.

Foto: Marie Irová

Eva Dokoupilová je vedoucí lékařka revmatologického a osteologického centra.Foto: Marie Irová

Královská nemoc

Víte, kdo z našich předků zemřel na následky zlomeniny krčku, která je pro osteoporózu typická? Byl to císař a král Karel IV. Z toho je patrno, že osteoporóza není nová nemoc. Jen diagnostické přístroje jsou z hlediska historie nové a nemoc jako taková byla lékařsky definována v roce 1994. „V minulosti lidé většinou umírali dříve, takže se osteoporózy nedožili,“ říká Eva Dokoupilová a doporučuje všem ženám nad padesát let podstoupit vyšetření zvané denzitometrie. „Je šetrné, nevstřikuje se při něm do těla žádná kontrastní látka a trvá jen pár minut.“

Co se stane, když vyšetření zjistí, že vám řídnou kosti? Existuje na osteoporózu lék? Skutečně platí, že někdo váží hodně, protože má takzvaně těžké kosti? Co je potřeba dělat, aby kosti byly zdravé? A jaké nápoje zabraňují vstřebávání vápníku z potravy? Celý rozhovor s lékařkou Evou Dokoupilovou si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

S kým jsme si povídali: MUDr. Eva Dokoupilová, MBA, pracovala jako lékařka na interním oddělení a později jako primářka na revmatologickém oddělení Uherskohradišťské nemocnice. V současné době je vedoucí lékařkou revmatologického a osteologického centra Medical Plus, které založila. Kromě léčení se věnuje publikační činnosti doma i v zahraničí, přednáší na odborných akcích. Je držitelka ocenění Osobnost Zlínského kraje.

Reklama

Načítám