Hlavní obsah

Nejčastější nemoci, které přicházejí po 50. roce. Na co si dát pozor, i když žijete zdravě

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátka není žádný věk a můžete se cítit naprosto fit. Přesto je více než dříve důležité myslet na prevenci a všímat si signálů nemocí, které lékaři v tomto věku u pacientů registrují nejčastěji.

Článek

I když jíte zdravě a pravidelně sportujete, po padesátce riziko vzniku řady chorob bohužel narůstá. Může za to jak postupné opotřebovávání organismu a kumulace rizikových faktorů, tak hormonální změny, kterými zejména ženské tělo v tomto věku prochází.

1. Infarkt

Holdujete sladkému, tučnému a slanému, kouříte, nesportujete, ponocujete? S ubývajícími hormony (především pohlavními, tedy estrogenu u žen a testosteronu u mužů), se může nezdravý životní styl na vaší postavě a zdravotním stavu projevit po padesátce mnohem výrazněji. Zvyšuje se krevní tlak, hodnoty cholesterolu i krevního cukru, přibývá tuku v problematických partiích, zpomaluje metabolismus. To vše nahrává rozvoji srdečně-cévních onemocnění, včetně infarktu.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Infarkt je u žen na vzestupu, předchází mu navíc méně výrazné signály než u mužů a ženy mívají tendenci je podceňovat. Následky tak mohou být fatálníFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

2. Osteoporóza

Vlivem ubývajícího hormonu estrogenu slábnou časem kosti. „S přibývajícím věkem se riziko onemocnění zvyšuje, každých 10 let života se zdvojnásobí. Také stavba těla má na osteoporózu neboli řídnutí kostí vliv. Hubenější ženy mívají i křehčí kosti s tendencí k lámavosti,“ tvrdí doktor Vladimír Palička z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Řídnutí kostí provází i jiné potíže, jako jsou například chronická zánětlivá onemocnění či revmatoidní artritida. Kostem neprospívá ani dlouhodobé užívání kortikoidů.

3. Parkinsonova choroba

Osteoporóza jde často ruku v ruce s Parkinsonovou chorobou. Příčinou je zřejmě porucha metabolismu vápníku, který v kostech chybí a naopak se ve větším koncentruje v mozku. Spouštěčů parkinsona je ovšem více a stále jsou spíše věcí dohadů. Jisté ale je, že nemoc postihuje nejčastěji lidi mezi čtyřicítkou a šedesátkou. V mozku začnou odumírat buňky, které mají za úkol tvorbu dopaminu, bez kterého se zeslabuje kontrola nad pohyby. Důsledkem je pak například jemný třes hlavou nebo neschopnost udržet delší dobu  hrnek.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Parkinsoniky trápí třas, svalová ztuhlost a omezenost v pohybu, nemoc ale provází i změny nálad a problémy s pamětí a mluvenímFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Nemoci kloubů

S přibývajícími roky v těle ubývá kromě hormonů také kolagenu. To je látka, které vděčíte za mladistvou pokožku, pružné cévy a dobře pohyblivé klouby. „Kolagen je bílkovina s vláknitou strukturou. Jeho úkolem je zpevňovat, posilovat a regenerovat tkáně,“ vysvětluje rehabilitační lékařka Ivana Húšťová. „Jak se z těla vytrácí, může pro vás být komplikovaný aktivní pohyb, ztížený bolestmi kloubů.“ Kolagen lze naštěstí doplňovat jídlem. Babičky nedaly dopustit na vývary a huspeninu, dnes se dají koupit i doplňky stravy.

5. Rakovina

Riziko rakoviny s věkem stoupá, právě proto se tolik apeluje na preventivní prohlídky. Muže v tomto věku ohrožuje zejména rakovina prostaty, ženy by neměly podceňovat rakovinu prsu. Obou pohlaví se pak týká rakovina tlustého střeva a konečníku, proto zdravotní pojišťovny své pojištěnce po padesátce zvou na preventivní screening.

6. Cukrovka

Věk, nezdravá strava a málo pohybu. To je trojlístek rizik pro vznik diabetu druhého typu. „U cukrovky chybí jeden zásadní psychologický aspekt: pocit nemoci. Když vás bolí v krku, půjdete k lékaři. Ale když budete mít zvýšenou hodnotu krevního cukru, nemusíte mít vůbec žádné příznaky a nemáte důvod se domnívat, že by bylo něco v nepořádku,” vysvětluje diabetolog Martin Prázný. Zvýšená hladina cukru v krvi nebolí, vede ale v dlouhodobém horizontu k řadě komplikací, jako jsou nemoci srdce, ztráta citlivosti dolních končetin, poškození zraku či ledvinové selhání.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Cukrovka vám dokáže život zkrátit v průměru o osm letFoto: fizkes, Shutterstock.com

Starejte se o sebe

Věk nezastavíte, můžete ale ovlivnit to, jak žijete. Myslete na přiměřený pohyb, pestrý a zdravý jídelníček, snažte se nestresovat. Choďte na preventivní prohlídky, protože řada nemocí ve svých počátcích nebolí ani se jinak neprojevuje, a neignorujte jakékoli signály nemoci a závažnějších změn, případně o nich co nejdříve informujte svého lékaře. Vážným nemocem se nelze vyhnout, podchytíte-li je ale včas, může být jejich průběh mírný a nemusí zásadně narušovat váš život.

Načítám