Hlavní obsah

Osteoporóza: Drobnosti, které vás uchrání od invalidity!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řídnutí kostí neboli osteoporóza je velice nebezpečné a netýká se jen žen po menopauze. Víte, že klíčovou roli v prevenci i léčbě hraje výživa? Přečtěte si, v čem spočívá nebezpečí této nemoci, komu hrozí a jak se jí vyhnout. Jak zpomalit přirozené řídnutí kostí?

Článek

O osteoporóze se hodně mluví, ale málokdo na ni opravdu myslí. Přitom každý pátý muž a každá třetí žena nad padesát let se potýkají s nadměrným úbytkem kostní hmoty a hrozí jim vysoké riziko zlomenin a vážných komplikací. Co s tím?

Co je to osteoporóza

Jedná se o stav, kdy se z nějakých důvodů začne snižovat hustota kostí a měnit kostní tkáň. Kosti jsou křehké a náchylné ke zlomeninám. Typické jsou nízkozátěžové zlomeniny, které nevznikají následkem úrazu či pádu: stačí třeba jen ťuknutí či docela běžný pohyb.

Závažné následky: smrt a invalidita

Možná si řeknete, že zlomená kost není žádná tragédie. Jak se to vezme. Při osteoporóze nejsou vážně ohrožená jen předloktí, ale také obratle a krčky stehenní kostí. A to už není legrace. U lidí se zlomeným krčkem se často rozvine hluboká žilní trombóza, embolie či zápal plic, a čtvrtina jich dokonce umře! Mnoho postižených přichází o soběstačnost a zůstávají trvale invalidní.

Příznaky: bolesti zad a zlomeniny

Že se něco děje, zpočátku ani nezaregistrujete. Snížení kostní hustoty dlouho nebolí a často se o něm dozvíte až při první zlomenině. Ty se, jak už bylo řečeno, nejčastěji týkají zápěstí, obratlů a krčků. Jak se kostra sesedá, snižuje se také tělesná výška, záda se zakulacují a bolí.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kouření škodí i kostem a patří mezi rizikové faktory osteoporózyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rizikové faktory: komu hrozí osteoporóza

1. Nemoc hrozí hlavně ženám nad padesát pět let, mužům později. „Tvorba kostní hmoty a kosterního aparátu totiž probíhá do třiceti let a poté začne ubývat,“ říká hlavní fyzioterapeutka Iva Bílková. Postupný úbytek kostní tkáně je normální, jde ovšem o míru. U žen se významně zrychlí po menopauze a roli v tom hraje i dědičnost.

2. Osteoporóza může vzniknout i dřív vlivem jiného onemocnění: jde např. o poruchy vstřebávání vápníku, Crohnovu chorobu, cukrovku, celiakii, leukemii, choroby štítné žlázy, jater či ledvin, revmatoidní artritidu či anorexii. Rizikové jsou i některé léky.

3. Výrazný negativní vliv na kostní tkáň má nadměrné pití alkoholu, kouření, nedostatek každodenního pohybu a nevhodná výživa – řídnutí kostí hrozí špatně živeným lidem s jednostrannou stravou.

Vyšetření a prevence

Rozvinutou osteoporózu vyléčit nelze, proto je důležité diagnostikovat ji včas. K vyšetření se používá zejména denzitometr, přístroj podobný rentgenu. Co je klíčové pro prevenci i léčbu? Kostem zásadně prospívá přiměřená zátěž a stačí i obyčejná chůze. Pokud už hmota prořídla, nevybírejte si aktivity, při nichž se skáče – snadno si můžete něco zlomit. A co zařadit do jídelníčku?

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Každodenní doplňování důležitých látek bezbolestně zajistíte pestrou stravouFoto: bitt24, Shutterstock.com

Strava proti osteoporóze

Základy prevence i léčby jsou stejné: zpevněte kosti pohybem a důležitými živinami. A vyhněte se látkám, které zvyšují vylučování vápníku: příliš soli a fosfáty (v tavených sýrech a některých kolových nápojích).

1. Vápník (min. 1 000 mg)

Minerál se s věkem hůře váže, proto je nutný pravidelný příjem. Primát v obsahu vápníku drží mořské řasy (1 400 mg), mák (1 300 mg) či parmezán (1 200 mg ve 100 g). Z jakých potravin se vápník nejlépe vstřebá?

2. Vitamin D (5–10 μg)

Aby vápník pořádně fungoval, je nezbytný vitamin D. „Ačkoliv k vytvoření denní dávky stačí pouze 15 minut na slunci, v zimě je jeho tvorba v kůži v našich podmínkách nedostatečná,“ upozorňuje lékárnice Michaela Bažantová. Znáte potravinové zdroje vitaminu D?

3. Hořčík (300 až 400 mg)

Déčko neúčinkuje bez hořčíku – minerál přeměňuje vitamin do účinné podoby. A souvisí i s vápníkem: je-li jejich poměr 2 : 1 ve prospěch vápníku, pracují společně na síle kostí. Když je výrazně rozdílný, vzájemně se blokují. Podívejte se na nejlepší zdroje hořčíku.

4. Vitamin K2 (120 μg)

Vápník v kostní hmotě pomáhá udržet vitamin K2. Nachází se v sójovém pokrmu natto (1 103 μg) a dalších fermentovaných potravinách. Kde najdete vitamin K2?

Osteoporóza

  • Popis: Nemoc způsobující zhoršení stavu kostí
  • Příznaky: Projevují se až v pokročilých stádiích: bolest zad, postupné snižování výšky a kulacení zad, častější nebo únavové zlomeniny.
  • Inkubační doba: Nemoc se rozvíjí postupně.
  • Léčba: Úprava životního stylu a vhodná strava, doplňky stravy, léky (zastaví řídnutí kostí, hormonální nebo k biologická léčba).
  • Prevence: Strava bohatá na vápník, vitamin D a vitamin K2 a kolagen, případně potravní doplňky. Důležitý je také pravidelný pohyb.
  • Statistika - Podle ÚZIS u nás ročně utrpí 19 000 lidí zlomeninu krčku a skoro pětina do roka zemře na komplikace.

Načítám