Hlavní obsah

Jak zatočit s kruhy pod očima nebo otoky? Podle odbornice pomůže i obyčejná okurka

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokožka kolem očí je mnohem tenčí než na zbytku obličeje, uvádí se asi desetina milimetru. Není proto divu, že právě v této oblasti se každá probdělá noc nebo starost projeví jako první. A naopak. Čím zářivější oční okolí, tím zářivější celý obličej!

Článek

Není to neobvyklá situace. Po měsících váhání se žena konečně odhodlá se sebou „něco udělat“ a vyhledá odborníka na omlazující zákroky s tím, že by ráda nějaké to vypnutí pokožky. Odchází ale s doporučením na operaci víček.

Stejnou zkušenost má i doktorka Petra Moravcová. „Klientky chtějí omladit, mají takové ty mračící vrásky a spadlé koutky úst. Ano, to únavu dělá, ale gros obličeje je okolí očí,“ říká v další epizodě podcastu MUDr.ování odbornice z kliniky DiVine clinic s tím, že ne vždy je hned nutná operace. Existuje mnoho kosmetických přípravků, které pokožku vypnou a osvěží. Ostatně tradiční plátky okurek, které si na víčka kladly naše babičky a maminky, nejsou nic jiného než jakýsi druh biokosmetiky. „Okurka obsahuje vitaminy, antioxidanty, má hodně vody, působí dobře na pokožku, hydratuje,“ popisuje lékařka.

Co vám dělá vrásky na čele

Okurka je fajn, ale spásná není. Nepomůže ani na výraznější otoky, ani na tmavé kruhy pod očima. „Tukové polštářky v sobě zadržují lymfatickou tekutinu, to je dáno genetikou, nevyspáním nebo stresem. Temné kruhy zase může mít na svědomí prosvítající kruhový sval, který je kolem oka a má tmavou barvu,“ vysvětluje lékařka.

Tukových polštářků vás může zbavit operace očních víček, při které lékař nejen napraví jejich pokles, ale může vyjmout i nahromaděný tuk. Zákrok okamžitě omladí obličej a preventivně funguje i do budoucna. „Těžká víčka mohou způsobit vrásky na čele, protože jak se jim člověk snaží odlehčit, zvedá obočí. Všechno je to jedna propojená oblast,“ vysvětluje odbornice. Pokles víček je dán nejen stárnutím, kdy je v pokožce méně kolagenních vláken, svaly se ztenčují a nejsou už tak pružné. „Očnice mají také jiný tvar. Když se podíváte na lebku dvacetiletého člověka, tak očnice vypadají jinak než u šedesátiletého,“ říká Petra Moravcová.

Foto: Marie Irová

MUDr. Petra Moravcová ví, co hraje roli v celkovém omlazení obličeje.Foto: Marie Irová

Dvakrát za život

Smyslem operace víček není udělat z padesátky dvacítku, ale jde o to, aby se žena či muž (u nich je to nejčastější estetický zákrok vůbec) cítili dobře a zároveň to byli pořád oni. A ačkoliv jde o nenáročný zákrok, je to pořád operace, takže by ji člověk neměl absolvovat příliš často. „Já ji doporučuji zopakovat maximálně dvakrát za život,“ říká Petra Moravcová, jež v podcastu také prozrazuje, jak dlouho efekt zákroku vydrží.

Proč lékařka nechce vidět při operaci víček oko? Jak dlouho zákrok trvá a jak dlouho se hojí? Kdy zmizí modřiny a lze proces nějak urychlit? Jsou vidět jizvy? A kdy se může žena poprvé po operaci nalíčit a kdy jít do práce? Celý rozhovor o operaci očních víček si poslechněte v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Petra Moravcová z kliniky DiVine clinic absolvovala 1. lékařskou fakultu UK. Pracovala na Oddělení plastické chirurgie v rámci Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty UK ve Fakultní nemocnici v Motole a na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám