Hlavní obsah

Plastika očních víček a vše, co jste o tom chtěli vědět

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když už krémy, masky ani séra nepomáhají a vás štve, že vypadáte starší a smutnější. Pomoci může blefaroplastika, tedy plastika očních víček. Jak to probíhá, kolik si musíte našetřit a jak dlouho trvá rekonvalescence u této omlazující metody?

Článek

Jak se říká (s trochou nadsázky) – každý rok je znát. A projevy stárnutí se podepisují i na naší kůži, které postupně ubývá elasticity. Můžeme se o ni starat sebevíc, jsou místa na těle, kde se opotřebení věkem prostě neskryje. Jsou to oči, konkrétně tedy horní a dolní víčka. I z toho důvodu patří blefaroplastika k nejoblíbenějším plastickým operacím.

„Dá se doporučit prakticky komukoliv, koho trápí kožní nadbytky nebo tukové váčky horních víček. Kvůli nim mají oči unavený a ustaraný vzhled, který si spojujeme s vyšším věkem,“ popisuje Jakub Miletín, plastický chirurg z Perfect Clinic. Jasně, to jsou pozitiva, ale co všechno potřebujete vědět, než se pro tento zákrok rozhodnete?

Pro koho se plastika víček hodí?

Blefaroplastika není žádoucí pouze z estetického hlediska. „U horních víček má operace i zdravotní aspekt, protože vlivem poklesu se zužuje zorné pole, člověk může hůř vidět nebo zaostřovat a cítit se unaveně,“ vysvětluje Lucie Kalinová, vedoucí lékařka Brandeis Clinic by Lucie Kalinová. „U dolních víček jde o estetickou záležitost, která pomůže vyhladit kůži pod očima a vrátí klientům svěží pohled a mladistvější vzhled.“ Operací se zbavíte nadbytečné kůže a tukových váčků, nikoli však tmavých kruhů pod očima. Kdy pomoc odborníka vyhledat, je individuální, protože u každého dochází k poklesu později a v jiné míře.

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Plastická operace očních víček je jednou z variant omlazení obličeje a patří k nejčastějšímFoto: Imcsike, Shutterstock.com

Kolik stojí operace víček

Pokud se pro plastickou operaci rozhodnete, máte dvě možnosti – nechat si upravit horní i dolní víčka, nebo jen ty, se kterými máte největší problém. Operace vás může vyjít okolo 15 tisíc, pokud ale budete chtít korekci obou víček, zaplatíte okolo 25 tisíc.

Jestliže ale důvod, proč se na operaci vydáte, je zdravotní, zákrok uhradí pojišťovna. Bývá to ten případ, kdy povislé víčko prokazatelně ovlivňuje zorné pole. V tom případě je nutné si operaci zařídit přes očního lékaře, přičemž žádost posoudí revizní lékař zdravotní pojišťovny daného pacienta.

Jak probíhá blefaroplastika

„Samotná operace trvá kolem 40 minut a provádí se v lokální anestezii. Klient po zákroku odchází domů s chránícími náplastmi a chladícími polštářky,“ vysvětluje Lucie Kalinová. Ideální je pak 2–3 dny oči nenamáhat počítačem, nekoukat do mobilu a vyhnout se přímému slunci. Po 7 dnech se odstraní stehy a kolem 10. dne si už můžete užívat nový vzhled.

Celkově zákrok i s přípravou zabere pár hodin, a pak odcházíte domů. Pokud vám ale operaci proplatí pojišťovna u smluvní nemocnice, udělejte si větší volno, protože můžete být hospitalizováni.

Hrozí komplikace?

Po operaci se můžou objevit otoky a je potřeba masírovat jizvy, aby byly co nejméně vidět. Doporučení zní spát nějakou dobu s více polštáři a omezit sportovní aktivity, při kterých rudne obličej, nebo saunu. „Otoky mohou přetrvávat i dva nebo tři měsíce od operace, ale nakonec ustanou. Po této době je také možné hodnotit definitivní výsledek operace,“ říká Jakub Miletín.

Foto: Gerain0812, Shutterstock.com

Pokud máte z operace strach, nemusíte. Nejvíc z toho totiž bolí injekce s anestetikemFoto: Gerain0812, Shutterstock.com

Jak dlouho efekt vydrží?

Operace v oblasti očí se může zdát odstrašující, ale opak je realitou: „Přestože pacientky mají někdy zpočátku strach z bolesti, nakonec se všichni shodnou, že je operace víček méně nepříjemná než běžná návštěva zubaře. Nejhorší je samotné umrtvení, které se provádí injekcí anestetika přímo pod kůži víček. To ale trvá jen krátkou chvilku a pak už nic nebolí,“ uklidňuje plastický chirurg.

„Bez obtíží operaci zvládnou i starší a ne stoprocentně zdraví lidé. Opatrnosti je pak potřeba v případech, kdy někdo trpí častými záněty spojivek, má poškozenou rohovku či jiné oční problémy. Zde je vhodné operaci konzultovat i s očním lékařem,“ dodává Jakub Miletín.

A stejně, jako se různí ideální věk na blefaroplastiku, různí se i životnost výsledku. Někomu může vydržet deset let, jinému celý život. Přírodu prostě nelze obejít a stárnutí je celoživotní proces, se kterým se bud smíříte, anebo si sem tam drobnou úpravou pomůžete. Ani jedna cesta není špatná.

Jestli ale není plastika nic pro vás, tak si nastudujte alespoň nejlepší anti-age triky. Anebo si přečtěte rozhovor s plastickým chirurgem Ondřejem Měšťákem, protože to je velký sympaťák! 

Reklama

Související témata:

Načítám