Hlavní obsah

Doktor Ne aneb Přirozenost v hlavní roli

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

V dnešní plastické chirurgii jednoznačně převládá trend přirozeného vzhledu. Proto volí lékaři co nejméně invazivní metody a na nepřiměřené požadavky klientů odpovídají nesmlouvavým ne. Kdy a proč odmítají doktoři zákrok provést?

Článek

Stále více mužů a žen objevuje možnosti plastické chirurgie od tvarování těla až po omlazení či úpravu obličeje. To ale neznamená, že kosmetická chirurgie je vhodná pro každého. Kdy lékaři svým klientům zákrok nejčastěji rozmlouvají?

Estetická medicína přeje malým změnám

Průkopníci v oblasti estetické chirurgie považují za hlavní úkol plastické operace harmonii. Nejde tedy tolik o to, abychom vypadali v každém případě mladší, cílem je spíše dosáhnout esteticky vyváženého a zdravého vzhledu. Operace rozhodně nemá být transformací identity. Proto nabízí estetická medicína spíše dobře namíchaný koktejl nenásilných korekcí, namísto velkých změn. Také dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic je příznivkyní metody soft. „Řešení spočívá v přístupu být fit. To znamená držet se v kondici jak fyzické, tak psychické. Pak je i stárnutí pomalejší a viditelné projevy se pomocí estetické medicíny dají snadněji zlepšit či zpomalit. Souvisí to také s naší stravou a celkovým životním stylem.“

Mladší o několik let

„Jde nám pouze o to opravit výsledek působení času, a tím dát klientce vzhled, který měla před několika lety. Přirozenost znamená zachovat její krásu a šarm, stačí jemně opravit menší nedostatky, jako je hrbolek na nose, nevýrazné rty, či vyhladit nosoretní rýhy. To vše lze udělat velmi přirozeně, někdy jen s malou pomocí chirurgie nebo pouze s využitím injekčních výplní či vstřebatelných nití,” říká Philippe Kestemont, vyhledávaný francouzský plastický chirurg a profesor Univerzitního institutu estetické medicíny v Nice.

Foto: Yuliya Loginova, Shutterstock.com

Oblíbená je především kyselina hyaluronová v injekcích Foto: Yuliya Loginova, Shutterstock.com

Jane Fonda: ikona neinvazivních zákroků

Dostanete-li do ruky fotografie pacientek Philippa Kestemonta, nebudete si možná vědět rady, jak obrázky chronologicky zařadit. Jeho klientky vypadají někdy lépe v padesáti než v pětatřiceti. Chirurg používá jemné techniky, takže zásah není vidět. Jako dobrý příklad takového postupu uvádí Jane Fonda, která podstupuje u jeho kolegů během života právě tyto přiměřené zákroky. Ve svých 85 letech vypadá více méně přirozeně. Zatímco jiné herečky zašly příliš daleko.

Plastika prsou a další

Plastická chirurgie dokáže spoustu úžasných věcí, ale čarovat neumí. Pokud očekáváte plastiku prsou, která vám zvětší velikost podprsenky o tři čísla, nebo operaci, díky které budete vypadat o 30 let mladší, zodpovědný chirurg operaci nejspíš odmítne. Uznávaný odborník nikdy nejde daleko za hranice toho, co je možné, ani neslibuje výsledky, které nedávají smysl.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

O jedno číslo větší ano. O dvě možná. Ale o tři?!Foto: puhhha, Shutterstock.com

Laser, botulotoxin i chemický peeling

Důvěryhodný chirurg upřednostní to, co je pro vás nejlepší, i kdyby měl příjít o klienta. Může vám navrhnout například vhodnější postup u jiného specialisty, který vám pomůže dosáhnout požadovaných výsledků pomocí méně invazivních technik, jako je laser, výplně kyselinou hylauronovou, aplikace botulotoxinu, radiofrekvence či chemický peeling. Někdy však může odradit od požadovaného zákroku také kvůli zdravotním rizikům. Ta může představovat zejména celkově špatný zdravotní stav, příliš vysoké či nízké BMI, kouření, poruchy srážlivosti krve či srdeční choroba.

Plastická operace ano, či ne?

Tvář je velmi složitý systém hustě protkaný nervy a cévami, proto musí být chirurg velice opatrný, aby nedošlo k jejich poškození. Výběr zkušeného lékaře je tedy nanejvýš důležitý. Jak říká Philippe Kestemont: „Nejhorší je napravovat chyby ostatních. Je to daleko složitější, než napravovat chyby přírody.”

Plastika by měla být rozhodnutím, které učiníte výhradně z vlastního rozhodnutí. Pokud je hnací silou vašeho rozhodnutí váš partner, přátelé nebo jiné vnější zdroje, bude zkušený chirurg na pochybách. Vlastní motivace je totiž zásadní. Je to pouze vaše tělo a nikdo jiný by vám neměl diktovat, co s ním uděláte.

Reklama

Načítám