Hlavní obsah

Dá se zadržet menstruace, proč je v balení 16 tamponů a jak je to se synchronizací v kolektivu žen?

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace není totéž co plodnost. K čemu tedy ženám je a proč ji někdy provázejí změny nálad či bolesti? A proč by si mladé dívky neměly menstruační cyklus upravovat pomocí hormonální antikoncepce?

Článek

O menstruaci se buď vůbec nemluví, anebo se kolem ní nafukují různé prapodivné bubliny. Jednou z nich je takzvaná svobodná menstruace. Ženy si prý samy dokážou určit, kdy krev vědomě z těla vyloučí a kdy ji raději zadrží. Podle gynekologa Štěpána Machače to ale není možné. „Z biologické podstaty věci jsou děloha, krvácení a menstruační cyklus něco, co nemůžeme vědomě ovlivnit. Jsou to děje endokrinní a děje svalové, a svalstvo je hladké. To, stejně jako svalstvo žaludku, neumíme ovládat,“ říká lékař v novém dílu podcastu MUDr.ování s tím, že žena snad dokáže vycvičit svaly pánevního dna a menstruaci díky tomu na chvíli zadržet. Ale určitě není schopna zavřít pochvu, aby z ní nic nevyteklo.

Regulovat krvácení? Ano. Ale jen někdo

Odborník v podcastu zmiňuje i další mýty, které kolem menstruace panují. „Část žen si pořád myslí, že když právě menstruují, nemohou otěhotnět. A část žen zase žije v tom, že přestože nemají menstruaci třeba půl roku nebo rok, tak otěhotnět mohou,“ uvádí nejčastější příklady ze své praxe a uvádí je na pravou míru. Proklamace, že menstruace oslavuje ženskou podstatu a plodnost, jsou medicínsky také trochu mimo. „U menstruace není moc co oslavovat, protože znamená vlastně neúspěch,“ říká Štěpán Machač. To, že žena pravidelně krvácí, zkrátka neznamená, že je plodná.

Na menstruační cyklus se dá dívat z mnoha úhlů. Jeden z nich je například věk. „Jsou období v životě ženy, například od nějakých jedenácti do šestnácti let, kdy nepravidelnost či naopak pravidelnost menstruačního cyklu ukazuje, nakolik je žena od plodnosti daleko či blízko. Něco podobného nastává pak kolem čtyřiceti let, kdy taktéž dochází k fyziologickým změnám, žena se blíží k přechodu a menstruační cyklus se začíná zkracovat. V plodném období by pak měl mít cyklus nějakou pravidelnost,“ nastiňuje gynekolog přirozený rámec. Přesto si ale některé ženy menstruační cyklus regulují podle svých potřeb pomocí hormonální antikoncepce. Doktor Machač proti tomu nic nenamítá, ženě to prý neškodí. U velmi mladých dívek takový postup ale nedoporučuje a v podcastu vysvětluje, proč by to mohlo zkomplikovat případné budoucí snahy o otěhotnění.

Bolestivé procesy

Při menstruaci žena vyloučí 70-90 ml krve a spolu s ní z těla odchází také děložní sliznice. Ztrátu menstruační krve není třeba nijak kompenzovat, s tělem to nic neudělá. Horší jsou ale bolesti, které některé ženy při menstruaci zažívají. „To souvisí se stahováním dělohy, protože menstruační krev sama neodteče. Část žen toto vnímá neblaze a křeče cítí tak, že je bolí bedra,“ popisuje gynekolog a dodává, že kromě toho existují i patologie, jako je například svalový uzel neboli myom na děloze, který způsobuje, že děloha se hůře stahuje, což ženu víc bolí. Bolestivé měsíčky mají také ženy s endometriózou.

Jakým způsobem ovlivňuje menstruační cyklus nálady žen? Proč je v krabičkách většinou šestnáct tamponů? Existují hygienické pomůcky, které by gynekolog ženám rozhodně nedoporučil? A co říká gynekolog na fakt, že v ženském kolektivu se občas přihodí, že všechny dámy mají menstruaci ve stejnou dobu? Celý rozhovor s gynekologem Štěpánem Machačem najdete v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Foto: Marie Irová

Hostem MUDr.ování byl tentokrát gynekolog Štěpán MachačFoto: Marie Irová

MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., vedoucí lékař IVF Clinic. Absolvoval lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Má atestaci z reprodukční medicíny a je držitelem atestace I. a II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví. Je autor nebo spoluautor desítek přednášek a odborných článků, je předseda výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti Českého lékařského svazu Jana Evangelisty Purkyně.

Reklama

Načítám