Hlavní obsah

Kateřina Pechová o ženském těle během cyklu. V průběhu měsíce se měníme fyzicky, ale hlavně psychicky

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

No jo, ty to zase máš, co? To jsou zas ty tvoje menstruační nálady. Tyhle narážky na periodu znáte asi všechny. Jsou to jen chlapské kecy, nebo nás měsíční cyklus skutečně tak zásadně ovlivňuje?

Článek

Ty řeči jsou možná přehnané a necitlivé, ale faktem je, že většina žen projde až do menopauzy každý měsíc čtyřmi různými fázemi, které mají velký vliv na to, jak se cítí fyzicky i psychicky. A i když je 21. století a leccos už není tabu, tohle je téma pořád tak trochu opomíjené.

Nedávno ho ale otevřela herečka Kateřina Pechová, když na svém instagramu uveřejnila dvě fotky v plavkách. I když je od sebe dělily pouhé dva týdny, na jednom snímku se pyšnila plochým bříškem, na druhém už nikoli. Nikoho ale nenapadlo, že by za tím mohl být ženský cyklus, naopak herečce na sítích přistálo hned několik tipů na hubnutí, cvičení a rady, jak se bříška zbavit. Všechny přitom víme, že před a při menstruaci tahle část těla prostě vypadá jinak.

„Jsme ženy, máme nějaký cyklus, před menstruací bříško nafouklé, v jiné fázi zase ne. Postavíme se na fotku a jiný úhel hned vytvoří jinou linii, vše je to vlastně o úhlu pohledu. Ano, byla doba, kdy jsem myslela, že když nebudu hodně hubená a vymakaná, tak nebudu spokojená, nebudu se nikomu líbit, nedostanu žádnou roli (mimochodem tohle mi opravdu jeden ředitel divadla řekl), a já byla nešťastná. Ale víte co??? Kašlat na to!!! Tohle je přeci tak strašná blbost!!“ napsala k fotkám herečka.

Foto: Instagram Kateřiny Pechové

Dvě fotky, které od sebe dělí pouhé 2 týdny, ukazují, jak se ženské tělo během cyklu měníFoto: Instagram Kateřiny Pechové

Když jsme s ní mluvili, potvrdila, že ženský měsíční cyklus a vztah ke svému tělu považuje za důležité téma a mělo by se o něm mluvit. „Náš hormonální koktejl je obrovský a souvisí s ním toho strašně moc. Nejen nafouklé bříško a to, jak vypadáme. A ženy mi píší a děkují, že jsem to napsala, protože to samozřejmě prožívají také,“ řekla nám. Má pravdu, je přirozené, že se naše tělo a psychika v jednotlivých fázích mění, není třeba se nad tím pozastavovat. Na druhou stranu, znát jednotlivé fáze ženského cyklu a hlavně to, co s námi dělají, se vyplatí.

1. fáze: baba

Jde o období menstruace. Podle ženských archetypů je to fáze baby, z pohledu starých Slovanů vládne bohyně Morena a z hlediska ročního období jde o zimu.

Z biologického pohledu jsou to přibližně čtyři dny krvácení. Žena neotěhotněla a její tělo se potřebuje zbavit neoplodněného vajíčka. Proto začne produkovat hormon oxytocin, který na pár hodin stáhne cévy v děloze, a nepotřebné slizniční buňky odumřou. Po uvolnění cév začne do sliznice proudit nová krev a s ní se vše nepotřebné, včetně vajíčka, odplaví.

Tohle období je fyzicky náročné – mohou ho doprovázet bolesti v podbřišku či křeče, bolest hlavy a podobně. Jste unavené, nemáte na nic energii.

Projeví se to i na psychice. Nikam se vám nechce, nelákají vás společenské aktivity, vidina večírku vás děsí. Deka, hrnek teplého čaje, dobrá knížka či film, to vás nyní láká nejvíc. „Zpomalují se i mentální procesy, nejspíš se nemůžete tolik soustředit na detaily,“ upřesňuje Kateřina Chytra, terapeutka duše i těla. Třeba takové účetní nebo ženě, která vytváří detailní tabulky plné čísel, v tyto dny nejde práce moc od ruky a snadno udělá chybu. Ale nesnažte se s tím bojovat, naopak odpočívejte, jak to jen jde.

Foto: Samo Trebizan, Shutterstock.com

Hormony a fáze cyklu ženy ovlivňuje. Fyzicky i psychickyFoto: Samo Trebizan, Shutterstock.com

2. fáze: panna

Fáze panny, jara či vlády bohyně Vesny. Prolíná se s první fází – začíná také prvním dnem menstruace, ale pokračuje ještě asi týden po jejím skončení. V jednom z vaječníků v těchto dnech dozrává další vajíčko, čemuž napomáhá FSH hormon, který produkuje hypofýza. Vaječníky zvyšují produkci estrogenu a váš děložní čípek produkuje více hlenu.

Z hlediska energie je to super. „Oproti babě je tohle období velmi aktivní. Máme nejvíc síly, chuť pracovat, chodit mezi lidi, cvičit. Zároveň ale neoplýváme takovou empatií a pro okolí můžeme být trochu hrrr,“ popisuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá, která je také certifikovanou mentorkou od Mirandy Gray, autorkou knihy Cyklická žena.

I ve sféře mentální je to více než příjemné. „Máme zesílenou logiku, zlepšuje se nám paměť a jsme schopny se skvěle soustředit. To vše má vliv na naši sebedůvěru. Kombinace toho všeho je příhodná pro realizaci změn v našem životě a pro dosažení nových cílů,“ vysvětluje Kateřina Chytra. Užijte si to, dožeňte resty z předešlých dnů, vrhněte se na vše, na co máte chuť.

3. fáze: matka

Ovulace – fáze matky, léta a bohyně Živy. Vajíčko dozrálo a vaše tělo je připraveno stvořit nový život. Hypofýza produkuje víc LH hormonu, který pomáhá k uvolnění zralého vajíčka. Tahle fáze je nejkratší, trvá dva až tři dny, ale stojí za to. Fyzicky je nám dobře, nejsme ani unavené, ani nepřekypujeme energií, kterou potřebujeme vybít, je nám prostě tak akorát. „Pro hodně žen je to nejpříjemnější období. Připadáme si přitažlivé. Muži podvědomě cítí, že jsme plodné, proto se za námi nejeden z nich ohlédne,“ říká Lenka Černá.

Probouzí se v nás také potřeba pečovat – o rodinu, o partnera, ale třeba i o rozjeté pracovní projekty. Ego jde malinko stranou, ale komunikační schopnosti jsou na vrcholu. Ideální čas na citlivé partnerské rozhovory. „Nebudete prosazovat svůj názor za každou cenu, snesete kritiku, dokážete se lépe vcítit do vnímání druhých a vymyslet tak nejvhodnější řešení pro všechny,“ radí Kateřina Chytra.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ve třetí fázi, kdy ženy ovulují, jsou pro sebe i pro opačné pohlaví nejpřitažlivějšíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. fáze: kouzelnice

Fáze kouzelnice, podzimu či období vlády bohyně Chors. Neotěhotněla jste a prázdný folikul (měchýřek, v němž je schované vajíčko) se mění na žluté tělísko. To pak zaniká a začne postupné odumírání děložní sliznice.

Tohle období není nic moc a řada žen trpí premenstruačním syndromem. K vzteku je i to, že je to nejdelší fáze, trvá až 14 dní.

Připadáte si nehezké, bolí vás hlava, prsa, máte nafouklé břicho, jste protivné, plačtivé. „Fyzická i mentální síla se postupně vytrácí, naše myšlení i životní tempo se zpomalují, což je pro mnoho žen frustrující,“ potvrzuje Kateřina Chytra.

I tady si ale můžete najít něco hezkého. Na vrcholu je třeba vaše kreativita – vše, co s ní nějak souvisí, vám teď půjde dobře. „Je to také úžasný moment, kdy máme tendenci věci uzavírat, rovnat a čistit. To nás vede k dotahování všeho, co máme rozdělané. Ale může se to projevit třeba i velkou chutí uklízet,“ dodává překvapivě Lenka Černá. Rozhodně ale teď neřešte nic vztahového, jste melancholické, přecitlivělé a určitě nemáte nadhled.

Perioda a celý ženský cyklus na nás rozhodně vliv mají. Ale až vás zase bude nějaký muž častovat rádoby vtipnými hláškami o vašich dnech, jen se usmějte. I muži totiž mají ženské trable. Jak to má váš partner?

Reklama

Načítám