Hlavní obsah

Nevidíme očima, ale mozkem. Oči jsou jen snímače, senzor

Foto: nelen, Shutterstock.com

Foto: nelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznáte na obloze souhvězdí Velký vůz? A dokážete určit, jestli Měsíc dorůstá, anebo ubývá? Ne, nechceme vás zkoušet z astronomie. Ale napadlo vás při pozorování oblohy, co je lidské oko za zázračný orgán, že dohlédne až…? Až kam vlastně?

Článek

„Zdravé oko vidí donekonečna. Vždyť se díváme na hvězdy vzdálené miliony světelných let. I tak ale říkám studentům, pamatujte si, nevidíme očima, ale mozkem. Oči jsou jen snímače, senzor. Ale obraz, který vnímáme jako jedinci, se vytváří v mozku,“ vysvětluje v nové epizodě podcastu MUDr.ování docent Martin Šín, přednosta Oční kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Oko, do mozku okno

Že odborníci na lidské tělo často souzní s pořekadly našich předků, jsme si za těch více než šedesát dílů podcastu MUDr.ování zvykli. Docent Šín není výjimka. Ovšem v případě rčení „oko, do duše okno“ prokázali podle jeho informací předci schopnost vskutku vizionářskou: „Rčení platí nejen v poetickém slova smyslu, ale dnes nabývá nové dimenze i v tom lékařském. S moderními přístroji dokážeme diagnostikovat choroby mozku, tedy duše, když budeme předpokládat, že mozek je sídlem duše. Pohled skrz oko nám pomáhá v diagnostice chorob nervového systému,“ říká lékař.

Všichni víme, jak vzácný dar je schopnost vidění, přesto si to často uvědomíme, až když se nám v oku něco porouchá. U slunečních brýlí pohříchu často řešíme víc jejich tvar než schopnost chránit oko před slunečními paprsky. I když to se podle Martina Šína dokáže částečně ochránit i samo, před pohledem do slunce se reflexivně zavře, stejně jako třeba při ponoření hlavy pod vodu. Proto je dobré poslouchat svoje tělo a nesnažit se ve vodě reflex překonat. „Nechat při potápění oči otevřené bych v našich vodách kvůli výskytu bakterií a dalších látek nedoporučoval. Ostatně ani v moři bychom to neměli dělat, tam je zase sůl.“

Mýty o šedém zákalu: opravdu vám hrozí, když čtete při lampičce?

Foto: Proženy.cz

Doc. MUDr. Martin Šín, Ph.D., FEBO, přednosta Oční kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v PrazeFoto: Proženy.cz

Pohled přes růžové brýle

Když už byla řeč o slunečních brýlích, víte, že barva skel dokáže velmi mírně změnit dioptrie oka? „Hlavně růžové a oranžové brýle mají lehce vlastnost rozptylky, ale nic, co by mělo klinický význam,“ uklidňuje odborník na zrak a dodává, že sluneční brýle ale mohou být v určitých chvílích na překážku bezpečnému řízení automobilu. Proč tomu tak je, se dozvíte v podcastu MUDr.ování, stejně jako to, že i zdravé oko v jedné části dne vidí pouze černobíle. Kdy tenhle úkaz nastává? Jaký úraz si lékař před tím, než dělal oční medicínu, neuměl vůbec představit? Co by si měl člověk zabalit do lékárničky na cesty, pokud jde o oko? Jak pomáhá umělá inteligence v diagnostice očních chorob? A budou někdy naše oči operovat „umělí“ lékaři? Celý rozhovor s odborníkem na lidský zrak si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

A jestli vás zajímá, proč lékaři nemají v oblibě oční čočky a jak je to s nákupem brýlí v samoobsluze, poslechněte si rozhovor s lékařkou Lucií Valešovou z loňska.

S kým jsme si povídali

Doc. MUDr. Martin Šín, Ph.D., FEBO, přednosta Oční kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Má bohatou vědeckou, publikační i pedagogickou činnost, šestkrát obdržel Cenu za nejlepší přednášku autora do 35 let. Je odborným poradcem českého startupu Aireen, což je umělá inteligence, která dokáže z pouhé fotky oka rozpoznat znaky diabetické retinopatie.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Oční kliniky

Načítám