Hlavní obsah

Zelený zákal sami nepoznáte! Skrytě ničí zrak až ke slepotě

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelený zákal neboli glaukom je poměrně časté oční onemocnění. Nepleťte si ho se šedým zákalem, při kterém je čočka skutečně zakalená. V případě glaukomu dochází k úbytku nervových vláken zrakového nervu, což bez léčby může vést až ke ztrátě zraku.

Článek

Ve věku nad 40 let má zelený zákal (glaukom) zhruba 1,5 až 2 procenta populace. S vyšším věkem výskyt onemocnění roste, takže ve věkové kategorii 70 až 75 ho má 3,5 procenta lidí. Nemoc je částečně dědičná a častěji jí trpí ženy. Riziko se zvyšuje u diabetiků, u lidí s vadami zraku a s vysokým krevním tlakem, roli mohou hrát i užívané léky. Proč se u někoho glaukom rozvine a u jiného ne, lékaři nevědí. Výjimečně se objevuje i u dětí.

Příčinou vzniku zeleného zákalu je vysoký tlak tekutiny, která se přirozeně vyskytuje uvnitř oka. Přetlak vede k postupnému poškození zraku. V posledním stadiu má oko nazelenalý vzhled, z čehož vzniklo označení nemoci.

Příznaky zeleného zákalu

Rozlišují se dva typy glaukomu: akutní a chronický. Akutní glaukomový záchvat je spíše výjimečný. Projevuje se náhlou bolestí a zarudnutím postiženého oka a poruchami vidění, bolestí hlavy, zvracením a nevolností. Vždy je třeba rychlá návštěva očního lékaře, protože v oku je příliš vysoký tlak, který ho může poškodit.

Výrazně častější je chronická forma zeleného zákalu, která se vyvíjí mnoho let. Je nebezpečná, protože nebolí a nemusí se nijak projevovat. Později – když už je oko hodně poškozené – se mohou vyskytovat výpadky periferního zorného pole a mžitky před očima. Můžete například pozorovat, že okraje zorného pole po určité době ztrácejí ostrost a objevují se černé skvrny. Když se nemoc neléčí, respektive pokud se nesníží nitrooční tlak, hrozí poškození zrakového nervu a může dojít k oslepnutí.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Protože se riziko vzniku glaukomu zvyšuje s věkem, je nutné začít chodit na preventivní prohlídky na oční, i když nepociťujete žádné potíže.Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba zeleného zákalu

Oční lékař změří nitrooční tlak a také zrakovou ostrost a kvalitu periferního vidění. Preventivní prohlídka se doporučuje jednou za dva tři roky. Narušení zrakového nervu je u glaukomu trvalé, nejde ho vyléčit, proto je třeba ho včas odhalit, aby se zabránilo dalšímu poškozování nervových vláken. Rozvoj glaukomu lze zastavit, a zabránit tak dalšímu zhoršování zraku: v léčbě se většinou využívají oční kapky snižující tlak uvnitř oka.

Komplikace: glaukomový záchvat

Komplikací je akutní glaukomový záchvat, kdy je třeba podat oční kapky, které usnadní odtok nitrooční tekutiny, a tím se sníží nitrooční tlak. Někdy je třeba chirurgický zákrok zvaný iridotomie, kdy se v duhovce vytvoří laserem drobný otvor, který umožní odtok nitrooční tekutiny.

Prevence glaukomu: jedině kontroly

Přímá prevence není známá, proto je důležité od 40. roku věku chodit na pravidelné oční prohlídky, které mohou včas zachytit počínající onemocnění a zastavit ho.

Zelený zákal

  • Jiný název - Glaukom
  • Popis - Oční onemocnění způsobené zvýšeným nitroočním tlakem, bez léčby vede k závažnému poškození zraku.
  • Příznaky - Většinou jsou zcela nenápadné, varovat by vás měly změny v periferním vidění. Pokud jedno oko zarudne, začne bolet, vy špatně vidět a přidá se nevolnost a pocity na zvracení, je nutné ihned vyhledat očního lékaře.
  • Léčba - Nitrooční tlak se snižuje nejčastěji očními kapkami, někdy i operačním zákrokem.
  • Statistika - Ve věku nad 40 let má zelený zákal zhruba 1,5–2 % populace.
  • Prevence - Není známa, je nutné chodit na pravidelné preventivní prohlídky k očnímu lékaři.

Odborná garance: MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha

Reklama

Související témata:

Načítám