Hlavní obsah

Břicho není pekáč, svaly nejsou buchty. Jak na diastázu a co je to fyzioterapie břicha

Foto: PeopleImages - GettyImages.com

Foto: PeopleImages - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať se nám to líbí, nebo ne, v létě občas musíme s břichem ven. Řešíme, jak vypadá zvenčí, ale už málo víme o tom, co se odehrává uvnitř. Víte například, jak jsou v něm uloženy břišní orgány? A proč nás bolí v bedrech, když máme gynekologické potíže?

Článek

Cvičení je dobrá věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Zejména maminky po porodu se snaží rychle dostat zpátky do plavkové formy, což mimo jiné znamená zbavit se vystouplého bříška. V tomto případě je ovšem namístě trpělivost. „Miminko rostlo devět měsíců a minimálně takový čas by si ženy měly dát, než budou mít zase původní břicho. Začínat by měly pozvolna a není na škodu navštívit specializované lekce pro maminky po porodu,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování fyzioterapeutka Anička Medřická z Kliniky Vo2Max.

Nevratné změny

Urputná snaha vytvarovat na břiše pekáč buchet může vést k přetížení přímých svalů a vzniku diastázy. Ta je častý problém právě u maminek, ale s diastázou se mohou potýkat i ti, kdo břicho týrají pouze stylem sed-leh a necvičí komplexně. Dva přímé břišní svaly jsou totiž propojeny vazivovým pruhem a síly, které jsou při jednostranné zátěži na břišní stěnu vynakládány, jsou tak mocné, že se pruh roztáhne a svaly rozestoupí.

Diastáza se bohužel nedá vrátit. Důsledkem jsou pak špatná koordinace svalů, špatná funkce bránice a přetížený pohybový aparát,“ vypočítává v rozhovoru odbornice, jež se specializuje na viscerální terapii. Tento poměrně nový obor souvisí s rozložením vnitřních orgánů v břiše, což má vliv na celkovou pohodu organismu. Není divu, vždyť v břiše máme podstatnou část trávicího traktu i rozmnožovací orgány, to vše by mělo být v harmonii a dobré kondici. Jenže není.

Foto: Proženy.cz

Fyzioterapeutka Anička Medřická se specializuje na viscerální terapii na Klinice Vo2MaxFoto: Proženy.cz

Pozor na tíseň v pase

Na zdraví vnitřních orgánů se může podepsat nejen jednostranné cvičení, ale i sedavé zaměstnání nebo módní trendy. Ty totiž velí kalhoty vysoko do pasu a pásek utáhnout co nejvíce. Anebo se pásek do břicha zařezává i bez toho, že byste to tak chtěli. Výsledek je vždycky stejný – omezený pohyb vnitřních orgánů.

„Veškeré orgány v břišní stěně mají obaly, navíc jsou uloženy ve spletitém vazivovém aparátu, některé vazy jsou vedeny na kostru, jiné zase na orgány, tímhle způsobem je v břiše všechno propojeno,“ popisuje Anička Medřická. Když na břicho tlačíte, ať už při dlouhém sezení, nebo těsným oblečením, vzniká tam silné napětí a problém je na světě.

„Typické to bývá u žaludku. Tam se táhne vaz, který může udělat kličku, takže se potrava žaludkem špatně posouvá. Kvůli tomu se vracejí žaludeční šťávy a může se objevit pálení žáhy,“ uvádí odbornice častý případ, který může být díky viscerální terapii odstraněn bez medikamentů. Když totiž zkušený terapeut použije své ruce, dokáže zmírnit nepřirozené napětí v dutině břišní. „Můžete si to představit jako masáž vnitřních orgánů, jen trochu méně příjemnou,“ popisuje Anička Medřická z kliniky Vo2Max.

Jak podle fyzioterapeutky specializující se na břicho cvičit tuto část těla tak, abychom neporušili vnitřní rovnováhu? Na jaké neduhy viscerální terapie zabírá nejlépe? A co o dějích uvnitř břicha vypovídají změny na jeho povrchu? Celý rozhovor si poslechněte v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

Mgr. Anička Medřická studovala fyzioterapii na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Absolvovala mnoho specializovaných kurzů, například Diagnostika a práce se skoliózou. V současné době se v rámci kliniky celostní medicíny Vo2Max věnuje viscerální terapii.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám