Hlavní obsah

Dvojité vidění může signalizovat běžnou oční vadu, přemíru alkoholu, zákal, ale i poškození mozku

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvojité vidění neboli diplopie se projevuje tím, že člověk současně vidí dva obrazy jednoho existujícího předmětu. Objevuje se například ve chvíli, kdy to přeženete s alkoholem. Důvody ale mohou být vážnější, například oční vada nebo poškození mozku. Jak to rozeznat a jak se léčí?

Článek

Dvojité vidění může zažít každý zdravý člověk. Někdy má velice prosté vysvětlení, jako je únava nebo přemíra alkoholu. Objeví se také přirozeně, když ostříte na dva objekty za sebou, které máte blízko před očima. Dejte si například dvě tužky do výše očí před nos za sebe, jednu ve vzdálenosti cca 10 cm od obličeje, druhou cca 10 cm za ni. Pokud se soustředíme na první tužku, bude se nám ta jevit dvojitě a naopak.

Kdy ale dvojité vidění znamená problém?

Jak se projevuje

Dvojité vidění se projevuje různě. Člověk může vidět dva obrazy vedle sebe, ty ovšem mohou být posunuté do různé výšky, případně i rotovat. K tomu se přidává někdy i vidění rozmazané.

Rozdvojení obrazu může člověk pozorovat jen v určitých chvílích, například jen při koukání do dálky, na blízko, do strany, při pohledu dolů, obrazy mohou být vedle sebe, nad sebou. Postiženy mohou být jak obě, tak jen jedno oko.

Dvojité vidění přináší problémy se čtením i s udržováním rovnováhy. Zhoršuje prostorovou orientaci. Někdy se přidává nevolnost, padání očních víček, bolest hlavy.

Při pohledu na člověka můžete mít pocit, že oči šilhají nebo se samovolně pohybují.

Při zjišťování typu postižení a tím i jeho příčiny, je třeba nejdříve vysledovat, zda se jedná o problém jednoho nebo obou očí.

Jaké jsou nejčastější příčiny?

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Dvojité vidění způsobuje problémy s běžnými denními činnostmi, ale například i s rovnováhouFoto: sruilk, Shutterstock.com

Šilhání

Pokud dvojitě vidíme při koukání oběma očima a zakrytím jednoho oka dvojitý obraz zmizí, pak je to způsobené šilháním neboli strabismem, jak lékaři odborně vadě říkají. To je nejčastěji zapříčiněno narušením funkce okohybných svalů, které ovlivňují zrakovou osu.

Existuje mnoho typů šilhání. Příčinou jsou dioptrické vady, nervové či svalové postižení či úrazy. Oči při tomto poškození nejsou paralelní, ale jedno se z rovnoběžné osy vychyluje. To ovlivňuje prostorové vnímání. Když se vada neléčí v dětství, může v dospělosti dospět právě ke dvojitému vidění.

Jak se léčí šilhání

V dětství je možné šilhání léčit korekcí pomocí brýlí, cvičením či zakrýváním jednoho oka.

U dospělých se šilhání řeší chirurgicky, takzvanými nastavitelnými stehy, které pomáhají změnit postavení očí, a tím zlepší vadu. Než se ale provede operace, čeká se zhruba šest až devět měsíců a jedno oko se cíleně zakrývá.

Binokulární diplopie

V případě, že je porušeno vidění na obou očích, jde o takzvanou binokulární diplopii, při níž je narušen vztah očí a svalů, které mají oko zaměřit na daný objekt. Když nefungují, obraz je dvojitý. Proč k tomu dochází? Nejčastěji jde o mechanické porušení spojení mezi svaly a nervy.

Jak se léčí binokulární diplopie

V první řadě běžte k očnímu lékaři, který vám vyšetří zrak, případně vás pošle i na neurologii. Tam vás vyšetří a možná bude potřeba i CT vyšetření mozku.

Léčba diplopie vždy závisí na tom, co dvojité vidění u pacienta způsobilo. Nejde-li o šilhání, dokáží ho zlepšit cviky na posílení okohybných svalů, podávání léků nebo i chirurgický zákrok. V některých případech se potíže nevyléčí, pak pomůže korekce pomocí speciálních brýlí nebo zakrytí jednoho oka okluzorem.

Foto: Tasha Mishkina, Shutterstock.com

Okluzor se používá nejčastěji při léčbě šilhavostiFoto: Tasha Mishkina, Shutterstock.com

Monokulární diplopie

Jestliže se problémy týkají jen jednoho oka, lékaři hovoří o monokulární diplopii. Pokud si postižené oko zakryjete a mlhavé nebo dvojité vidění zmizí, může být příčinou šedý zákal neboli katarakta, ale také snadno léčitelný zánět oka, poškození rohovky, případně vážnější problém související s poškozením zrakového centra v mozku.

Jak se léčí monokulární diplopie

Nejdříve je třeba zjistit příčinu potíží. Jedná-li se o šedý zákal, pak je na místě operace, která se provádí ambulantně, je rychlá a bezbolestná. Šedý zákal souvisí se stárnutím oka a nelze mu předejít.

Kdy se ještě může projevit dvojité vidění

Mozková mrtvice nebo úraz

K potížím s viděním může následkem úrazu, zejména hlavy. Dvojité vidění se často objevuje při otřesu mozku. Přidává se k němu obvykle nevolnost, zvracení. Po stabilizaci stavu potíže ustupují. Pokud se tyto problémy v důsledku úrazu objeví, volejte sanitku.

Podobně může souviset s mozkovou mrtvicí. Pokud má dotyčný další potíže, jako je například neschopnost srozumitelně mluvit, pokles jednoho koutku nebo třeba potíže s hybností, je na místě také zavolat záchrannou službu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Při mrtvici jde o minuty. Potíže, kterými se hlásí, jsou například náhlá silná bolest hlavy, potíže s řečí, dvojité vidění nebo třeba ochrnutí levé či pravé poloviny tělaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Neurologické problémy

Dvojité vidění také bývá důsledkem neurologických změn na mozku. Stěžují si na něj pacienti při migréně, myastenii gravis, roztroušené skleróze, či může být známkou nádorového onemocnění nebo jiného postižení mozku.

Dvojité vidění může také souviset s blokací krční páteře.

Kdy na pohotovost

Pokud si někdo stěžuje na dvojité vidění a je po úraze nebo má další příznaky, které by mohly souviset s mozkovou mrtvicí, volejte hned záchrannou službu.

Odborná konzultace: MUDr. Eva Jerhotová PhD. z Oční kliniky NeoVize

Dvojité vidění

  • Příčiny: únava, přemíra alkoholu, šilhání, šedý zákal, zánět oka, poškození rohovky, poškození zrakového centra v mozku, neurologické problémy, cévní mozková příhoda, úraz.
  • Jak si pomoci sám: Vždy je třeba znát příčinu, pokud si nejste jisti, navštivte lékaře.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud si někdo stěžuje na dvojité vidění a je po úraze nebo má další příznaky, které by mohly souviset s mozkovou mrtvicí, volejte hned záchrannou službu.

Reklama

Načítám