Hlavní obsah

Mýty o šedém zákalu: Může za něj čtení při špatném světle?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se, že když si budete číst v šeru, hrozí vám šedý zákal? Anebo jste slyšeli, že lze tuhle nemoc vyléčit očními kapkami? Zjišťovali jsme, jaké mýty o této chorobě panují a kde je skutečně pravda!

Článek

Šedý zákal znamená zakalení vlastní čočky a nejčastěji je způsoben stárnutím. Jeho vznik ale může urychlit dědičnost, některé nemoci, návyky a životní styl. A hrozí častěji ženám než mužům. To je fakt. Pojďte s námi rozklíčovat další pravdivá tvrzení a omyly.

Šedý zákal způsobuje čtení potmě

Mýtus. Jeden z nejrozšířenějších mýtů o této nemoci očí je, že si ji můžete přivodit sami tím, že budete číst při nedostatečném osvětlení. To ale rozhodně není pravda. Šedý zákal, nebo takzvaná senilní katarakta, je způsobena nejčastěji stárnutím. Obvykle postihuje lidi starší 60 let, častěji ženy než muže.

Dosud není známá hlavní příčina – jde o více faktorů dohromady. Mezi ty rizikové patří kouření, nadměrné působení infračerveného nebo ultrafialového záření, tedy časté návštěvy solárií, příliš dlouhá doba u počítače a na mobilu, ale také cukrovka a dlouhodobé užívání některých léků, například kortikosteroidů. Šedý zákal může způsobit i zánět nebo úraz oka.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Čtení při špatném světle šedý zákal nezpůsobujeFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Zhoršení zraku značí šedý zákal

Fakt. Přestože se může šedý zákal projevovat měsíce až roky, neměli byste brát kontinuální zhoršování zraku na lehkou váhu. Skutečně patří mezi jedny z hlavních příznaků této nemoci. Častý je také narůstající astigmatismus (způsobuje nepřesné zaostření světla na sítnici), citlivost na sluneční světlo, rozostřené vidění, méně syté barvy či jiný odstín na jednom oku. Můžete ale také vidět zdvojené i ztrojené předměty při pohledu pouze jedním okem. Víte, kdy si při potížích s očima pomoct sami a kdy raději navštívit lékaře?

Šedý zákal se dá vyléčit kapkami

Mýtus. Šedý zákal patří mezi vážná onemocnění očí, které mohou vyústit až v oslepnutí. Žádnými volně prodejnými kapkami ani léky vyléčit nejde. Jedinou možností, jak se ho zbavit, je operace. Jakmile je oční čočka zakalená, je nutné ji z oka odstranit a nahradit ji čočkou umělou. A není proč čekat.

„Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Čím dříve přijdete, tím bude operace jednodušší a šetrnější. Čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská z Oční kliniky NeoVize Brno. Operace je pouze ambulantní a trvá přibližně 15 až 20 minut. Po zákroku je oko zakryto obvazem, ale po operaci můžete odejít domů.

Operace je pouze ambulantní a trvá přibližně 15 až 20 minut. Po zákroku je oko zakryto obvazem, ale můžete odejít domů. Standardní zákrok je hrazený zdravotní pojišťovnou, pokud se ale rozhodnete pro nadstandardní materiály čoček či způsob operace (např. laserem), pak si připlatíte.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Operaci šedého zákalu hradí pojišťovna. Jde o několikaminutový ambulantní zákrokFoto: sruilk, Shutterstock.com

Po operaci je nutné nosit brýle

Mýtus. Toto tvrzení není sice bez výjimek, ale v naprosté většině případů se díky operaci šedého zákalu odstraní zároveň i krátkozrakost či dalekozrakost. (A znáte ty největší mýty o kontaktních čočkách?) To platí především u mladých lidí, u kterých vznikl šedý zákal například následkem úrazu, starší mohou postupem času zase brýle potřebovat, neboť se s věkem zrak přirozeně zhoršuje.

„Ve věkové skupině nad 65 let je odstranění šedého zákalu nejčastějším chirurgickým zákrokem. V současné době jsme schopni implantací čoček efektivně redukovat také pooperační astigmatismus, a významně tak snížit nutnost nošení brýlí,“ potvrzuje MUDr. Evžen Fric, Ph.D., primář očního oddělení Nemocnice Kyjov.

Šedý zákal se může vrátit i po zákroku 

Fakt. Toto tvrzení je pravdivé. Šedý zákal, tedy zakalení vlastní čočky, se sice po operaci vrátit nemůže, ale může se zakalit pouzdro, do kterého se čočka vkládá. Tomu se říká sekundární šedý zákal. „Je to buď jizevnatá reakce organismu, nebo se objevuje tzv. regenerovaná katarakta. Na výskyt této reakce má vliv jak materiál, tak i tvar nitrooční čočky,“ uvádí MUDr. Luboš Továrek z Oční kliniky DuoVize Praha. Abyste se tomuto sekundárnímu zákalu vyhnuli, informujte se o tom, jaké čočky daná klinika používá.

Reklama

Související témata:

Načítám