Hlavní obsah

Proč jsou rovnátka tak drahá? Sama léčbu někdy rozmlouvám, říká ortodontistka

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by netoužil po dokonalém úsměvu jako z filmového plakátu. Podle ortodontistky Kláry Šafránkové by si ale lidé měli uvědomit, že pořízení rovnátek není totéž jako návštěva kosmetického salonu. A bezhlavá honba za dokonale rovným úsměvem se někdy může i nepovést. K čemu je totiž nádherný chrup, když s ním nic neukousnete?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zájem o rovnátka je velký nejen mezi dospívajícími, ale v posledních letech roste zejména u dospělých. Co vše ortodontická léčba obnáší a jak je to s tolik diskutovanými cenami? Co je pro úspěšnou léčbu klíčové a na co si dát pozor při výběru lékaře?

Poslouchejte nejnovější díl podcastu MUDr.ování.

Aby to nebylo vidět a aby to bylo co nejlevnější. Tak podle Kláry Šafránkové často vypadají přání pacientů ohledně ortodontické léčby. „Vlastně se vůbec nezajímají o celý proces, co konkrétně bych s nimi potřebovala udělat. Ale když stavíme dům, také potřebujeme mít dobrý základ - a dobrý základ je u nás diagnostika,“ líčí lékařka v podcastu MUDr.ování.

Pokud pacient odchází s nasazenými rovnátky hned po první návštěvě, je to podle ní takřka varovný signál. Bez komplexní diagnostiky lékaři hrají ruskou ruletu. Nejde totiž jen o rovnání zubů - pracuje se s celou dutinou ústní, čelistmi a klouby. Všechno musí nejen dobře vypadat, ale taky správně fungovat.

„Bohužel teď s nárůstem fóliových rovnátek se často setkávám s pacienty, kteří mají problém cokoliv ukousnout a nevědí, jak mají zuby napasovat na sebe. Přitom mají krásné dokonalé zuby. Je to takový vedlejší efekt špatné diagnostiky,“ domnívá se ortodontistka.

S kým jsme si povídali?

Klára Šafránková vystudovala stomatologii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Studium ukončila v roce 2008. Poté absolvovala specializační přípravu v oboru ortodoncie zakončenou atestační zkouškou. Od ledna 2013 pracuje na klinice Dental Office H33 v Praze, kde se naplno věnuje ortodoncii.

Foto: Proženy.cz

Klára Šafránková (vpravo) byla hostem MUDr.ováníFoto: Proženy.cz

Kolik stojí rovnátka

Rovnátka je možné nasadit v podstatě v jakémkoliv věku, pokud má pacient dobrou ústní hygienu a zdravé kosti i dásně. Není ovšem žádným tajemstvím, že jde o nákladnou záležitost. U dospělého se i za fixní aparát – tedy klasická kovová rovnátka se zámečky na zubech – může cena pohybovat okolo 50 až 100 tisíc za celou dobu léčby. Ta trvá obvykle okolo dvou let.

Proč se platí takové sumy, když je to jen pár drátků na zubech? Podle Kláry Šafránkové je třeba počítat s tím, že se do ceny promítá mnohem více položek než jen materiál v puse. Jednou z nich je třeba vzdělávání, které si lékař platí, pronájem či vybavení ordinace. Přesto podle ní nemusí rovnátka zcela zruinovat peněženku.

„Třeba na našem pracovišti je to rozloženo. Vždycky pacientovi před zahájením léčby řekneme cenový plán, a vlastně vždy to, co dostane do pusy, zaplatí. Takže neplatí všechno najednou, je to postupné,“ vysvětluje lékařka.

Proč a kdy zvolit rovnátka

Vyplatí se tedy spíš pořídit rovnátka, nebo našetřené peníze dát raději třeba na nové auto? Odpovědět si musí každý sám. Podle ortodontistky mohou rovnátka skutečně změnit život a na pacientech je vidět, jak se srovnanými zuby „rozkvetou“. Zároveň je ale i řada lidí, kteří se domnívají, že aparát potřebují, přitom mají chrup v pořádku.

„Já jsem ta ortodontistka, která často pacientům léčbu rozmlouvá, protože si myslím, že některé vady opravdu je zbytečné řešit. U některých vad je to spíš rozmar. Rozmlouvám to třeba ve chvíli, kdy si pacienti sami nejsou jistí. Vidím, že vše funguje a mají jen nějakou drobnou odchylku, která může být i hezká,“ říká Klára Šafránková.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám