Hlavní obsah

Rovnátka pro dospělé jsou hit a dělají parádu. Můžete mít kovová, fóliová, ale i neviditelná

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč se dospělí rozhodnou pro rovnátka, je celá řada. Nejedná se však o levnou záležitost a nejsou pro každého. Kolik stojí, jaké jsou varianty, kdy na ně přispívá pojišťovna a kdo na ně může zapomenout?

Článek

Zatímco děti se rovnátkům brání, u dospělých se z toho stal trend. Konečně dosáhnou na zářivý a rovný chrup, po kterém celý život prahnou. Jelikož se nejedná o levnou záležitost a léčba trvá někdy i tři roky, je nutné si to dobře rozmyslet. Na co si dát pozor a co všechno je potřeba zvážit?

Na rovnátka není nikdy pozdě

Neexistuje žádná věková hranice pro zdravý a sebevědomý úsměv. Výsledky budou stejné, ať je vám 16, nebo 60. Léčba může řešit řadu problémů - křivé zuby, rozestupy a mezery, recidivy po minulé ortodontické léčbě nebo předkus. Ortodontická léčba není ale jen kosmetickou záležitostí - nesprávně zarovnané zuby mohou způsobit mnoho zubních problémů, od nadměrného opotřebení přes onemocnění dásní až po problémy se žvýkáním.

„Mám je první rok a jsem nadšená, sice to není tak jednoduché, jak jsem si představovala, a zažila jsem i několik bezesných nocí, kdy jsem se budila bolestí, ale svého rozhodnutí nelituju. I když mě od toho manžel odrazoval, já měla z překřížených předních zubů mindrák a potřebovala jsem to sama pro sebe udělat,“ svěřila se nám pětatřicetiletá Aneta.

Pro koho nejsou rovnátka vhodná

Jako u každé lékařské pomůcky ani rovnátka nejsou pro každého. „Paradontóza, onemocnění dásní a ztráta kosti představuje pro ortodontickou léčbu zásadní komplikaci. Problém představují také rozsáhlé zubní práce, jako jsou můstky, nevhodné mohou být také při diabetu. Zásadní je stav kosti. Pokud je její ztráta v důsledku chronického zánětu významná, může rovnání zubů situaci ještě zhoršit,“ vysvětluje Alexandra Kala, majitelka společnosti Profimed. Před rozhodnutím se proto poraďte nejen se zubařem, ale i praktickým lékařem.

Foto: A.D.S.Portrait, Shutterstock.com

Rovnátka nemusí být jen s kovovými zámečky a gumičkami. Mohou být i téměř neviditelnáFoto: A.D.S.Portrait, Shutterstock.com

Jak pečovat o rovnátka

Než se pomocí rovnátek dostanete k vysněnému cíli, trvá to. „Méně než rok nelze očekávat. Standard je 1-3 roky. Úspěch záleží i na spolupráci pacienta,“ vysvětluje Alexandra Kala. Zázraky se přes noc nedějí a je potřeba proto počítat i s tím, že rovnátka vám v puse zůstanou dlouho - a budete se o ně muset starat!

„Respektive ne o rovnátka, ale o zubní sklovinu. Okolo rovnátek se přirozeně usazuje mnohem více plaku a ten je potřeba velmi pečlivě čistit. V opačném případě hrozí výskyt zubního kazu,“ vysvětluje odbornice. Lékaři doporučují také specializované produkty – upravené zubní kartáčky, kónické mezizubní kartáčky, ortodontické nitě, zubní pasty s fluoridy, ústní výplachy s obsahem CPC a pro komfort nošení také ortodontické vosky a gely eliminující problémy s afty.

Kolik stojí rovnátka: plastová, fóliová…

Rovnátka už nejsou jen kovová, i když si je pochopitelně můžete zvolit také. Patří mezi nejlevnější a jejich cena začíná na 30 tisíc korunách. Dražší variantou jsou keramická, která lépe splynou s odstínem zubu a z estetického hlediska jsou proto volena častěji. Jejich cena se pohybuje od 40 do 70 tisíc korun.

Další možností jsou téměř neviditelná rovnátka, tedy fóliová. Místo ortodontických zámků a drátů jsou pacientovi vyrobeny fólie na míru, které nosí 22 hodin denně a po týdnu se mění. Léčba trvá zhruba rok a půl a jejich cena je 50 až 100 tisíc korun.

Třešničkou na dortu jsou tzv. lingvální rovnátka - ta jsou zcela neviditelná, protože se umisťují ze zadní strany zubu. Je nutné však počítat s vyšší investicí. Rozpočet zatíží částkou přes 100 tisíc korun. Mnoho ortodontických klinik však už nabízí nákup na splátky.

Kolik přispívá na rovnátka pojišťovna?

Pojišťovnafixní rovnátkasnímatelná rovnátka
VZP7000 Kč3500 Kč
OZP5000 Kč2500 Kč
VoZP4000 Kč2000 Kč
ZPMV500 Kč z fondu prevence500 Kč z fondu prevence

Příspěvky jsou individuální a u dospělých pacientů (nad 22 let) existuje řada podmínek, které se musí splnit. Aby pojišťovna příspěvek proplatila, je nutná závažná vada (nestačí estetické důvody). Některé pojišťovny vyžadují schválení ještě před zahájením léčby. Je třeba také počítat s tím, že pojišťovna příspěvky obvykle vyplácí zpětně. Bude nutné doložit doklad o zaplacení.

Načítám