Hlavní obsah

Které potraviny nejvíc ničí zuby? Není to jen cukr a cola. Pozor i na cereálie a nakládané okurky

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno, co během dne sníte nebo vypijete, ovlivňuje, kromě jiného, zdraví vašich zubů a dásní. Některé potraviny a nápoje totiž mohou vést ke vzniku zubního kazu, k porušení skloviny i jiným onemocněním v ústní dutině. Prozradíme, které to jsou.

Článek

Každodenní správná péče o zdraví ústní dutiny, zubů a dásní znamená omezit nebo se zcela vyhnout některým potravinám a nápojům. V praxi to ale může být náročné a upřímně řečeno téměř nereálné. Většina lidí není ochotna vzdát se svých oblíbených dobrot. Podle stomatologů to ani není bezpodmínečně nutné, jen byste měli myslet na to, že po konzumaci takových potravin je namístě vyčistit si zuby, použít zubní niť či mezizubní kartáček a vypláchnout si ústa ústní vodou. A to čím dříve, tím lépe. Které dobroty tedy mohou poškodit zuby a zvýšit riziko, že vznikne kaz, zánět dásní nebo jiný problém?

1. Kyselé okurky a utopenci

Pozor na častou konzumaci nakládaných potravin. V nálevech se používá ocet, který může narušit zubní sklovinu, jež se tak stane náchylnější ke vzniku kazu. Většina nálevů obsahuje ještě navíc cukr, což je další záškodník, pokud jde o zubní kazy.

2. Měkké žvýkací bonbony

Želatinoví medvídci, pendreky či ovocné žvýkací bonbony, které se rády lepí na zuby, jednoznačně škodí. Kromě toho, že tyto „lepkavé“ cukrovinky mohou vytahovat výplně (plomby), přispívá jejich konzistence k tomu, že bakterie v zubním plaku se mohou cukrem, který ulpěl na zubech, „živit“, a přispívat tak výrazně ke vzniku kazu.

Foto: Farknot Architect, Shutterstock.com

Měkké bonbony se rády lepí na zuby a podporují tím růst bakterií v ústechFoto: Farknot Architect, Shutterstock.com

3. Sušené ovoce

Čerstvé ovoce je pro zdraví velkým přínosem, o sušeném se to již tak úplně říct nedá. Sušené meruňky, fíky, švestky nebo oblíbené rozinky mají zpravidla vysoký obsah cukru, takže mohou na zuby i dásně působit stejně negativně jako jiné sladkosti. Navíc snadno uváznou v mezizubních prostorech.

4. Snídaňové cereálie

Jestliže rádi začínáte svůj den miskou cereálií, vybírejte mezi těmi nedoslazovanými. Bohužel většina těchto výrobků je plná rafinovaného cukru, což samozřejmě zdraví zubů neprospívá. Nejhoršími v tomto smyslu jsou zejména zapékané křupavé druhy cereálií, v těch najdete cukru nejvíce.

5. Káva

Možná si myslíte, že když si dáváte kávu bez cukru, je všechno v pořádku. Jenže káva dokáže zuby nepěkně zabarvit. Pokud si ji rádi dopřáváte několikrát denně, myslete rovněž na to, že obsahuje kyseliny, které mohou narušovat zubní sklovinu, čímž ji oslabují.

Foto: mongione, Shutterstock.com

Káva obsahuje kyseliny, které mohou poškozovat zubní sklovinuFoto: mongione, Shutterstock.com

6. Sportovní nápoje

Populární iontové nápoje, určené primárně pro sportovce, kteří je konzumují před tréninkem, během něj nebo po něm, obsahují zpravidla bohužel také hodně cukru. I když se to nemusí zdát, jelikož jsou spojované s pohybem a zdravím. Vybírejte proto varianty se sníženým obsahem cukru nebo zcela bez cukru, případně se raději držte čisté vody.

7. Citrusy

Jsou sice zdravé a nadupané vitaminem C, současně jsou ale velmi kyselé. A kyselé potraviny mohou zvýšit náchylnost zubů ke vzniku zubního kazu. Například citronová šťáva obsahuje kyselinu, která dráždí dásně a změkčuje zubní sklovinu. Ovoce s nízkou kyselostí, jako jsou jablka, bobulovité ovoce a broskve, je vhodnou náhradou.

8. Rohlíky, rýže i chipsy

Kromě cukru mohou i další rafinované sacharidy obsažené v potravinách, jako bílý chléb a rohlíky, bílá rýže či smažené bramborové lupínky, živit bakterie v zubním plaku, a přispívat tak ke vzniku zubního kazu a poškození zubů. To může vést až k zánětům dásní. Škroby (sacharidy) jsou totiž lepivé, což prodlužuje dobu, po kterou zkonzumovaný cukr zůstává na zubech, a vede k prodloužení nezdravě kyselého prostředí v ústech.

Foto: Farknot Architect, Shutterstock.com

Rafinované sacharidy obsažené v bílém pečivu, bílé rýži či smažených bramborových lupíncích, živí bakterie v zubním plaku Foto: Farknot Architect, Shutterstock.com

9. Červené víno

Dáváte si večer pravidelně sklenku nebo dvě? Alkohol může vysušovat sliznice v ústech, což vede k poklesu produkce slin a nárůstu bakterií v dutině ústní. Pokud si tedy zuby řádně nevyčistíte, bakterie se budou rychle množit a nevyhnutelně se vytvoří zubní kaz. Červené víno zároveň může vaše zuby zabarvit.

Načítám