Hlavní obsah

Mezera mezi zuby není jen estetická záležitost: kde se bere a kdy byste ji měli řešit

Foto: Perminova Natalia, Shutterstock.com

Foto: Perminova Natalia, Shutterstock.com

Reklama

Výrazná mezera mezi horními či spodními středními řezáky je známa jako diastema a nemusí vadit. Někomu může nicméně způsobovat potíže. Kdy se vyplácí začít situaci řešit s lékařem?

Článek

Diastema je výrazná mezera mezi zuby, konkrétně mezi dvěma středními řezáky nahoře nebo dole.

Důvodů, proč vzniká, je hned několik, mezi první patří genetika nebo věk. Mezera se totiž často objevuje mezi dětskými prvními zuby a s výměnou za zuby druhé se přirozeně upraví. Příčinou může být i to, že vám chybí zub, nebo naopak nějaký ještě čeká na prořezání uvnitř kosti, nesoulad mezi velikostí kosti a zubů (když je čelist moc velká a zuby malé), horizontální předkus nebo velká labiální (retní) uzdička (dole i nahoře). To je sliznice táhnoucí se zevnitř rtu směrem k dásním a její abnormality mohou vést k oddělení centrálních řezáků.

Možné důsledky

Mezírka mezi zuby nemusí ničemu vadit. Na internetu můžete často dočíst, že usnadňuje hromadění zbytků jídla a bakteriálního plaku, což v kombinaci s nedostatečnou nebo špatně prováděnou dentální hygienou může působit velmi nepříznivě. Zubařka a jednatelka společnosti Ridet Jana Sobotková taková tvrzení popírá s tím, že diastema může naopak čištění zubů usnadnit. Při správné volbě dentálních pomůcek nemusí v tomto směru představovat žádný problém.

Přesto ale může existovat řada důvodů, proč se chtít mezírky zbavit. Někomu může způsobovat potíže s řečí, protože vede k nesprávné výslovnosti některých fonémů. „Záleží to na velikosti mezery,“ vysvětluje Jana Sobotková. Čím je mezera větší, tím větší způsobuje i problémy. Svoji roli hrají také estetické důvody, někteří lidé mohou v souvislosti s mezírkou trpět i nízkým sebevědomím se všemi důsledky, které k tomu patří.

Foto: Ev. Safronov, Shutterstock.com

Mezera mezi horními či spodními centrálními řezáky může bránit správné výslovnostiFoto: Ev. Safronov, Shutterstock.com

Kdy a jak se situace řeší

„Pokud člověka diastema neobtěžuje esteticky ani zdravotně, nemusí se s ním dělat vůbec nic,“ říká Jana Sobotková. Pokud ale toužíte po nápravě, je v první řadě potřeba určit příčinu, na jejímž základě lékař teprve naplánuje vhodnou léčbu.

„Mezi možnosti řešení patří rovnátka – konvenční, estetická, lingvální nebo neviditelná, uzavření mezery materiálem na bázi pryskyřice, nalepení fazet z dentálního porcelánu na vnější stranu zubů nebo nasazení korunek, které zubu dají nový tvar a velikost a tím uzavřou nadměrnou mezeru,“ jmenuje možnosti pražská zubařka Veronika Andělová.

Foto: Romsavka, Shutterstock.com

Někdo se za ni stydí, jiný je na ni pyšný. Vždy záleží především na tom, jak to vnímáte vy samiFoto: Romsavka, Shutterstock.com

V případě, že je na vině silná retní uzdička, je podle Dáši Hegerové, lékařky ze Stomatologické kliniky FN u sv. Anny v Brně, optimální  počkat s řešením do doby, až se prořežou stálé špičáky. „V průběhu prořezávání stálých zubů dochází i k růstu alveolární kosti a posunu uzdičky směrem nahoru. Stejně tak dochází k posunu uzdičky směrem nahoru i při uzavírání diastematu rovnátky,“ vysvětluje. Předčasné chirurgické řešení uzdičky může vést ke vzniku jizvy, která pak brání uzavření mezírky pomocí rovnátek.

Počítejte ovšem s tím, že vyjmenované procedury si budete muset zaplatit, protože se jedná o estetickou záležitost. U rovnátek do 22 let hradí ošetření pojišťovna, vy jen materiál, nad 22 let už jde od letošního roku všechno z vaší kapsy. Potíže s řečí zvládají podle Dáši Hegerové řešit logopedi.

Jak zůstat v klidu a pohodě

Některým lidem ovšem mezera mezi zuby vyhovuje, líbí se jim a vidí ji jako něco pro ně specifického, řada z nich je na ni i pyšná. Za všechny jmenujme alespoň francouzskou zpěvačku a herečku Vanessu Paradis. Vždy záleží především na tom, jak se cítíte, proto pokud jste spokojení, nechte věci tak, jak jsou. Pokud vám diastema činí jakékoliv potíže, ať už psychické nebo fyzické, poraďte se se svým zubním lékařem, jenž vám pomůže najít to nejvhodnější řešení.

Reklama

Načítám