Hlavní obsah

Dentální hygienou nechráníte jen ústa, ale celé tělo. Nezapomínejte na kartáček, nit a ústní vodu

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústa jsou ideální místo pro množení bakterií. Je tam tma, teplo, vlhko a dostatek jídla i pití. I proto je tak nutná zubní hygiena a pravidelné čistění zubů, ideálně dvakrát denně. Ráno pro dobrý pocit a večer pro zdraví.

Článek

Možná máte pocit, že kdyby měl člověk dělat všechno, co mu zubní hygienista doporučí, trávil by v koupelně každý den nejméně půl hodiny. Na to pochopitelně nemá nikdo čas ani energii. Přesto jsou kroky, které byste neměli v zubní rutině opomíjet, díky nim se totiž vyhnete případným zdravotním komplikacím. A to nejen těm v dutině ústní. Špatná dentální hygiena je spojována s různými nemocemi, včetně srdečních chorob, mrtvice, cukrovky nebo infekcí dýchacích cest. Nechráníte tak díky ní jen svá ústa, ale celé tělo.

Důležitost ústní hygieny si uvědomíte většinou až ve chvíli, kdy vás začne bolet zub nebo otékat dásně. Dá se tomu ale předcházet. Jaké kroky jsou odborníky doporučovány?

  1. Čistění klasickým nebo sonickým kartáčkem – dvakrát denně minimálně dvě minuty
  2. Čistění mezizubním kartáčkem – jednou denně
  3. Použití zubních nití – jednou denně
  4. Čistění jazyka – po každém čistění zubů
  5. Ústní voda – po každém čistění

Tři kroky ke zdravým zubům

Teorie je skvělá, ale jak už bylo zmíněno na začátku, není vždy možné všech pět kroků pravidelně dodržovat. Pokud proto nemáte času nazbyt, zařaďte kompletní zubní rutinu aspoň dvakrát týdně a ve zbytku dnů dodržujte tyto kroky:

  1. Čistění zubů – i když někdo doporučuje čistit si zuby po každém jídle, může se tím narušovat zubní sklovina. Postačí dvakrát denně – ráno a večer. Použijte kartáček s měkkými štětinami a přírodní zubní pastu, která moc nepění. Ohledně techniky čistění zubů se poraďte se svou zubařkou nebo dentální hygienistkou.
  2. Zubní nit – nejméně jednou denně byste měli používat zubní nit, která pomůže tam, kam se kartáček nedostal. Hodí se zejména pro úzké prostory, které se špatně čistí i mezizubními kartáčky. Na výběr máte voskované zubní nitě (pro začátečníky) a nevoskované zubní nitě, které jsou určeny pro lidi, kteří už mají tuto rutinu v malíku.
  3. Ústní voda – používejte ji po každém čistění zubů jako poslední krok zubní hygieny. Vybírejte si takovou, která ničí bakterie a zbavuje ústa zápachu. Na každodenní použití jsou vhodné bylinkové bez příměsi alkoholu, který vysušuje ústní sliznici. Ty ovšem svěží dech většinou nezaručí, proto je vhodné ústní vody střídat.

Nepodceňujte návštěvu zubní hygienistky, přispívá na to i pojišťovna - výše příspěvku se liší, ale u všech je proplácen zpětně. Investování času do každodenní péče o zuby a pravidelných zubních prohlídek vám dlouhodobě ušetří peníze, protože se vyhnete nákladným stomatologickým zákrokům a ošetřením.

Načítám