Hlavní obsah

Co dělat, když někdo z vašeho okolí propadne dezinformacím? Nehádejte se, zajímejte se

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Témata jako válka, pandemie, ekonomika a politika obecně mohou být zdrojem konfliktů. Nezřídka se tak stává mezi rodiči a dětmi, mezi sourozenci, kamarády nebo třeba kolegy v práci. Když dojde i na dezinformace nebo konspirace, často to vyvolá slovní šarvátku, ale hrozí i zpřetrhání našeho pouta s blízkou osobou.

Článek

„Nemusíme vždy jen vytahovat protiargumenty,“ říká klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý v novém podcastu Výdech. Lepší cestou je probudit zájem o danou blízkou osobu. Ptát se, proč zastává určité postoje a kde narazila na informace, ke kterým se odkazuje. A pak se bez konfliktu dál se zájmem bavit.

Pokud si ale opravdu nerozumíme a nepomáhá žádná z předchozích rad, nemusíme se ani tak uchylovat k razantním krokům, jako přestat s dotyčným mluvit. Pokud je náš vztah jinak zdravý, neměli bychom ho kazit tím, co se ho vlastně bezprostředně netýká.

„Třebaže se s příbuzným nebo jinou blízkou osobou neshodneme, máme pořád něco společného. Jsme přece rodina nebo přátelé,“ vysvětluje psycholog s tím, že vztahy jsou víc než vítězství v debatě. „Nedávejme některým tématům takovou tíhu. Měli bychom být schopni od tématu poodstoupit, mít nadhled. Zkusme to nebrat tak smrtelně vážně,“ dodává Suchý.

Jak se dezinformace a konspirační teorie podepisují na našich vztazích? A proč bychom se kvůli nim neměli donekonečna hádat?

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači výše. Podcast Výdech vychází každý čtvrtek na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích. Vaše dotazy nebo osobní zkušenosti nám můžete psát na adresu vydech@sz.cz.

Načítám