Hlavní obsah

Zneužíval ji trenér, skončila na psychiatrii: Příběhy sportovkyň, které zažily sexuální násilí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly mladé, skoro ještě děti, někdy dokonce vyloženě děti. A ten, kdo je měl vést, pomáhat jim ve sportovní kariéře, starat se o jejich zdraví, je sexuálně zneužil. Teď o tom promluvila bývalá atletka a nyní fotbalistka Tereza Vytlačilová. Bohužel není rozhodně sama.

Článek

Sport se vyznačuje snahou o fair play. Mělo by v něm jít o výkony, ale také o čest, slušnost, důvěru. Jenže čím dál častěji vyplouvá na povrch, že mladí sportovci (leckdy v dětském věku) v něm občas čelí sexuálnímu obtěžování a zneužívání.

Tereza Vytlačilová (26)

Bývala atletka, házela oštěpem. Jenže ten, komu důvěřovala a od svých osmi let poslouchala každé jeho slovo, ji sexuálně zneužíval. Začalo to, když jí bylo patnáct a trvalo víc než tři roky. Trenér ji nejdříve osahával, ale nátlak postupně zvyšoval. Ve výsledku nebylo v sexu nic, co by s ní neprovedl, tak to nyní napsala pro server Bez frází.

Tereza nakonec sebrala sílu a na trenéra podala trestní oznámení. Byl odsouzen na šest let, po odvolání mu byl trest snížen na 3,5 roku, ale ve výsledku byl po roce propuštěn na svobodu. Trochu směšné, ve srovnání s tím, že se Tereza kvůli němu nedokázala již k atletice vrátit, skončila v psychiatrické léčebně, dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, má problémy s intimitou ve vztazích a stále dochází na terapie.

McKayla Maroney (26)

Na své dospívání v dobrém nevzpomínají ani stovky amerických gymnastek. Jednou z nich je i McKayla Maroney.

Všechny je od dětství sexuálně zneužíval reprezentační lékař Larry Nassar z Michiganské státní univerzity, pod jejíž hlavičkou působil. Dívenky prsty penetroval vaginálně i análně, prý jim tím rovnal páteř. Jako léčebnou metodu označoval i osahávání intimních partií a prazvláštní kontrolu stydkých kostí.

Soudní proces, který trval zhruba dva roky, vyvrcholil v roce 2018, kdy proti němu nakonec vypovídalo zhruba 160 dívek (tehdy už byla řada z nich dospělá). V témže roce zvrhlého lékaře soud poslal na stovky let, tedy na doživotí, za mříže.

Foto: Profimedia.cz

Mladou gymnastku zneužíval lékařFoto: Profimedia.cz

Sarah Abitbol (47)

Bylo jí tehdy pouhých 15 let. Její tehdejší trenér Gilles Beyer ji prý nejdřív začal dělat nevhodné návrhy, pak se odhodlal k fyzickému obtěžování, a když jí bylo 15 let, prý ji i znásilnil. A pokračoval v tom následující dva roky. Tak to po letech mlčení a strachu francouzská krasobruslařka, bronzová medailistka z MS a sedminásobná medailistka z ME v kategorii sportovních dvojic Sarah Abitbol popsala v roce 2020 ve své knize.

Beyer to ale vidí jinak. Vztah se sportovkyní nepopřel, ale tvrdil, že sex byl i z její strany chtěný. Uznal, že jeho chování nebylo vhodné, ale rozhodně prý nešlo o znásilnění. Loni začalo jeho soudní stíhání, protože se přihlásily další jeho svěřenkyně s podobnými zkušenostmi.

Foto: Profimedia.cz

O hrůzném zážitku nedokázala francouzská krasobruslařka mluvit rokyFoto: Profimedia.cz

Deyna Castellanos (23)

Loni svět šokovaly venezuelské fotbalistky v čele s tehdejší hvězdou Atlético Madrid Deynou Castellanos, která nyní hraje za Manchester City. Zveřejnily totiž dopis, ve kterém společně obvinily bývalého reprezentačního trenéra Kenneth Zseremeta ze sexuálního obtěžování a psychického nátlaku.

Trenér je prý měl opakovaně obtěžovat nevhodnými otázkami na jejich sexualitu, vyhrožováním, že jejich rodinám podá informace o jejich sexuální orientaci, po telefonu je zval na „masáže“ a dával jim nevhodné dárky. Některým hráčkám dokonce v době, kdy jim nebylo ještě ani patnáct let!

Foto: Profimedia.cz

I venezuelské fotbalistky v čele s Deynou Castellanos mají nepříjemné zkušenostiFoto: Profimedia.cz

Pcheng Šuaj (36)

Loni v listopadu se na sociální síti Weibo objevil příspěvek čínské tenistky Pcheng Šuaj, ve kterém psala, že ji sexuálně zneužíval někdejší vicepremiér Číny Čang Kao-lim. S mocným pohlavárem měla sice v minulosti sexuální vztah, který ale pak ukončila, přesto ji politik v roce 2018 nutil k sexu.

Příspěvek sportovkyně byl ale po půl hodině smazán a po Pcheng Šuej se najednou slehla zem. Nějaký čas o ní nebylo vůbec slyšet, západní svět se obával, zda nebyla za své vyjádření perzekvována. Nakonec se ale na začátku letošního února tenistka k celé věci veřejně vyjádřila – najednou popřela, že by kdy politika obvinila ze sexuálního násilí, prý byla její slova nepochopena a překroucena.

Foto: Profimedia.cz

Čínská tenistka nakonec svá slova o sexuálním obtěžování popřelaFoto: Profimedia.cz

Pokud jste se ocitla v podobné situaci, zažila jste sexuální či domácí násilí, anebo se ve vašem okolí někdo takový nachází, nebojte se říct si o pomoc. Existují organizace, které vám mohou pomoci, mezi nimi například Centrum Rosa, Bílý Kruh Bezpečí či Profem.

Sexuální násilí, to je čiré zlo. Ale i rádoby „úsměvné“ dvojsmysly jsou svým způsobem útok. O postavení ženy ve společnosti jsme si povídali s lektorem sebeobrany a feministou Pavlem Houdkem.

Načítám