Hlavní obsah
3,4
(62)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli si s kolegy věčně okukujete obědové krabičky, tou dnešní jim určitě vytřete zrak. A uděláte i něco pro své zdraví! Vyměňte bílou rýži v sushi za mnohem výživnější jáhly, doplňte je rybou a zeleninou a máte vyhráno hned na obou frontách!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sendviče
Jáhly
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
Sendviče
  • 20 g řas wakame
  • 50 g lososa
  • 1/2 ks avokáda
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks červené řepy
Článek

Postup

01.

Propláchnuté jáhly 15 minut povařte v o něco málo větším než dvojnásobném množství osolené vody a nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou. Po vychladnutí ochuťte rýžovým octem a sójovou omáčkou (do sushi rýže patří i cukr, ale ten zkuste vynechat).

02.

Mezitím si pokrájejte suroviny: syrového lososa, ale hodí se i uzený nebo jiná bílkovina (tofu, tempeh, omeleta, šunka, pečené maso, sýr). K tomu nejvíc chutná avokádo, ale pro barevnější variaci můžete i nastrouhat mrkev, vařenou řepu či dát jinou zeleninu (okurku, špenát, bílou ředkev).

03.

Řasu položte na kus potravinářské folie. Na řasu vytvořte navlhčenýma rukama tenký čtvereček z jahel, položte ho našikmo jako v tomto receptu na klasické onigirazu, a obložte rybou a zeleninou. Výborné je přidat i malinko majonézy, teriyaki omáčky nebo wasabi. Přiklopte další placičkou z jahel a protilehlé rohy řasy přeložte přes náplň. Stejně naložte se zbývajícími rohy, a celý balíček zabalte do folie.

Foto: Jakub Jurdič

Oběd přinesený z domova může být kolikrát lepší a nápaditější než ten z okolních restaurací, nemyslíte?Foto: Jakub Jurdič

04.

Stejně postupujte s druhou řasou a zbývajícími surovinami. Před podáváním můžete balíčky ostrým nožem rozříznout vejpůl, posypat sezamem a případně máčet do další sójové omáčky.

Pustíte se do této zjednodušené verze sushi, nebo nejdřív musíte najít dobrovolníka na jeho přípravu?

Reklama

Načítám